Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вчимо дитину шити: 5 важливих порад

Вчимо дитину шити: 5 важливих порад
 

Якщо дитина проявляє інтерес до шиття, вам неодмінно варто навчити її цьому цікавому і неймовірно корисному заняттю! Адже це не просто захоплююче хобі, яке на години займе крихітку і подарує нескінченні можливості для творчості. Шиття буде ще сильніше розвивати дрібну моторику і зорово-моторну координацію, готуючи дитину до більш копітких занять, а також тренуватиме посидючість і концентрацію.

А ще таке хобі, як шиття, заспокоює і знімає стрес, і, що вкрай важливо в наш час – відволікає малечу від комп'ютера. При цьому навіть саме навчання такого виду рукоділля буде захоплювати дитину. Не знаєте, з чого почати? – Ми підкажемо!

Вчимо дитину шити: 5 корисних порад батькам

Порада 1: Розуміння, а не заучування правил

В принципі, це стосується будь-якої сфери діяльності, якій навчається чадо. Для початку маленьким рукодільникам потрібно засвоїти поняття шиття, основну його концепцію, а не просто запам'ятати правильну послідовність дій. Розуміючи, дитина зможе творити, а заучуючи – лише проробляти одну і ту саму механічну роботу.

Тому, навчаючи дитину шиттю, важливо приділити цьому процесу час і розповісти про основи, про нескінченні можливості і найрізноманітніші способи реалізації своєї ідеї за допомогою шиття. Це покаже маленьким рукодільникам, наскільки цікаво шити, творити і рукоділити.

Познайомити дитину з концепцією шиття можна наступним чином:

- Розповісти про те, що два (і більше) шматочка тканини можна з'єднати нитками. Для цього нитку потрібно протягнути в голку і багаторазово протягувати її крізь обидва шари тканини. Так виходить стібок, а зі стібків складається шов.

- Шви можуть бути різними, в залежності від стібків. Головне правило: чим вони дрібніші, тим міцнішим буде шов. Для початку варто вивчити лише два базових шви - «вперед голку» і «назад голку», а потім приступати до вивчення більш складних швів. У міру практики крихітка навчиться підбирати шви і розмір стібків самостійно.

- Показати принцип роботи з шарами: якщо виріб зшивається з більш ніж двох деталей, потрібно визначити, в якому порядку їх потрібно зшити, щоб отримати бажаний результат.

- Показати, що нитки можна підбирати в тон або, навпаки, контрастні – в залежності від того, як має виглядати виріб, і чи повинно бути видно шви.

Порада 2: Ваша допомога необхідна

Починайте з простих виробів і шийте щось конкретне: подушечку для голок, просту тряпчану іграшку для інтер'єру, іграшку-сувенір для когось із родичів тощо. При цьому будьте поруч, підказуйте, допомагайте. Не робіть роботу за дитину, але і не сваріться, якщо у неї щось не виходить. Ваше завдання – мотивувати маленького рукодільника і надихнути на створення своїх нових шедеврів.

Порада 3: Прості і зрозумілі матеріали для творчості

Починати потрібно з самого простого і зрозумілого:

1. Тканина, яка не потребує обробки, бажано, двостороння. Ідеально для дитячої творчості підходить фетр (можна використовувати і фланель, але фетр – краще).

2. Нитки також краще вибирати для початку прості. Можна вибрати нитки для вишивання – вони товщі, зручніші в роботі і видніші у виробі. Голка обов'язково повинна відповідати розміру ниток.

3. Якщо ви шиєте щось об'ємне, вам знадобиться наповнювач. Для цих цілей можна купити синтепон або використовувати вату і обрізки тканин, які напевно знайдуться вдома.

Що ж стосується дизайну, тут вам теж спочатку потрібно дотримуватися простори. Опануйте рівний шов, потім пробуйте виконати перші вироби найпростішої форми. І лише потім пробуйте переходити до більш складних дизайнів, але робіть це поступово.

Порада 4: Свобода вибору і розвитку

Ледве навчившись шити, дитина може захотіти взятися за досить складний проект. Не потрібно недооцінювати маленьких рукодільників – вони вчаться і освоюють нові навички моментально. Ваші сумніви не повинні зупиняти крихітку від розвитку: підтримайте, допоможіть, поясніть, як краще реалізувати складний проект. Дайте можливість розвиватися і самостійно вибирати, що шити – це буде лише стимулювати дитячу творчість.

Порада 5: Терпіння, терпіння і ще раз терпіння

Ситуація може бути і зворотною: чадо може швидко втрачати інтерес до своїх проектів і закидати їх. У цьому немає нічого страшного, нехай береться за новий, а пізніше, можливо, доробить старий. Але від вас це, звичайно ж, потребуватиме неабиякого терпіння. А ще будьте готові до того, що не все у крихітки буде виходити ідеально (і виходити в принципі). Знову ж таки, будьте терплячі: допомагайте, підтримуйте, заохочуйте, але не наполягайте. Це творчість, і у ній дитина має бути вільною!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас