Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як говорити з підлітком (частина 1)

Як говорити з підлітком (частина 1)
 

А як ви говорите з підлітками? Батьки намагаються зрозуміти, як з ними спілкуватися, протягом багатьох поколінь. Говорити з підлітками справді непросто, проте це набагато-набагато важливіше, ніж ви навіть можете собі уявити.

Постійний тісний зв'язок між дітьми та батьками має ключове значення. А ще – це один з найпотужніших чинників підтримки фізичного і ментального здоров'я підлітка. Дослідження не раз вже довели, що батьківська участь дуже корисна, і більш того, це має бути спілкування, в якому підліток відкривається і розповідає про те, що думає і відчуває. А це, в свою чергу, робить його зв'язок з батьками ще сильнішим.

Зокрема, вчені довели, що відкрите спілкування між батьками і підлітками:

- зменшує у тінейджерів ймовірність ризикованої поведінки;

- знижує ризик зловживання психоактивними речовинами;

- знижує сексуальну активність підлітків і збільшує ймовірність використання ними контрацептивів;

- покращує ментальне здоров'я підлітків.

Очевидно, що відкрите спілкування підлітка з батьками принесе йому величезну користь. Але всі ми знаємо, як складно буває вивести тінейджера на розмову, особливо, якщо вона стосується більш особистих тем.

Як почати розмову з підлітком?

Іноді найскладніше в розмові – це почати її. Чи хочете ви завести серйозну тему, або просто поговорити, підійти до тінейджера може бути дуже непросто. Тому – ось, що варто, і чого не варто робити, зав'язуючи розмову з підлітком:

Не варто питати, чи все гаразд. Якщо ви ставите дитині таке питання, то даєте їй зрозуміти, що хочете, щоб все було добре. Чадо не хоче вас розчаровувати, і швидше за все, не скаже правди, якщо щось сталося, а буде створювати видимість, що все нормально.

Не варто ставити занадто загальні питання, типу «Як пройшов твій день?». На такі питання діти зазвичай відповідають одним словом: «Добре», «Нормально» і т.д. З такої відповіді ви не отримаєте інформації про те, як насправді почувається підліток, і розмова далі теж не піде.

Варто ставити більш конкретні питання, що вимагають більш розгорнутої відповіді, і передбачають подальше обговорення певної теми.

Варто дати тінейджерові зрозуміти, що ви відкриті до всього, що він може сказати або захотіти обговорити – як до позитивного, так і до негативного. В цьому випадку у вас буде більше шансів, що підліток поділиться тим, що відбувається у нього в житті.

5 способів спілкуватися з підлітком щодня

1. Час від часу говоріть про прості речі. Не обов'язково кожна розмова має стосуватися глибоких, життєво важливих тем. Подивіться разом фільм або серіал і обговоріть. Прочитайте одну книгу і порівняйте свої точки зору. Говоріть про сучасних селебріті, моду – про все, що цікаво дитині. При цьому не критикуйте, а будьте відкриті до її точки зору. Після таких розмов і більш складні теми будуть даватися вам легше.

2. Раз на тиждень збирайтеся всією родиною. Спілкуючись регулярно, ви зможете уникнути багатьох конфліктів, вирішивши їх на самих ранніх стадіях. Виберіть час, зручний для всіх, коли ніхто нікуди не поспішатиме і не відволікатиметься. Всі разом обговоріть те, як у кого пройшов тиждень, що було хорошого, а що далося важко. Озвучте, кому що буде потрібно на наступному тижні, і вирішіть, як це реалізувати. Набагато простіше вирішувати проблеми, коли криза ще не настала.

3. Вечорами за вечерею ви можете грати в гру «Троянда, шип і бутон». Зібравшись всією сім'єю за столом, нехай кожен поділиться своєю «трояндою» - найкращим моментом за день, «шипом» - найскладнішим моментом, і «бутоном» - тим, що схвилювало чи подарувало надію.

4. Знаходьте час і місце для спілкування в повсякденній рутині. Коли їдете в машині, йдете з дитиною в магазин або у справах, перед сном або за чашкою чаю. Ці розмови не будуть сприйматися підлітком так, ніби ви на нього тиснете – іноді тінейджерам простіше відкритися, коли це спілкування «не лицем до лиця» (не дивлячись в очі).

5. Напишіть своєму підлітку. Якщо говорити вам складно, спробуйте листуватися в месенджері або електронною поштою. По-перше, так ви зможете регулярно вводити себе в курс справ тінейджера. По-друге, багато підлітків краще сприймають написане, а не сказане. По-третє, дитині може бути простіше відкриватися за допомогою листа, а не розмови, так як ніхто не сидить перед нею і не тисне.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас