Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як говорити з підлітком (частина 2)

Як говорити з підлітком (частина 2)
 

Обговорюємо межі дозволеного

Встановлювати межі дозволеного – часто необхідно для підлітків. І вам, батькам, доведеться це обговорювати з дитиною. Наприклад, це можуть бути обмеження у використанні гаджетів, комендантська година, обов'язки по прибиранню, заборона на куріння і наркотики, водіння машини і т.д.

У батьків є вагомі причини встановлювати обмеження для підлітків в цих та інших сферах життя. Але також батьки повинні поважати чадо і пояснювати причини таких своїх рішень. Пояснення типу «Тому що я так сказав» або «Зрозумієш, коли в тебе будуть свої діти» не допоможуть, а лише погіршать ситуацію і налаштують тінейджера діяти «всупереч».

Встановлюємо обмеження підлітку: 4 простих кроки

1. Говоріть з любов'ю і слухайте уважно. Найважливіше: завжди починайте розмову, даючи підлітку зрозуміти, що ви його любите і приймаєте таким, як він є. Дайте йому висловити свою точку зору і не перебивайте. Слухайте терпляче і мімікою показуйте, що вам важливо те, що говорить дитина.

2. Постарайтеся зрозуміти, що відчуває і чого хоче тінейджер. Для підлітків критично важливо відчувати, що їх розуміють і цінують. Як тільки чадо викладе свою позицію, дайте йому зрозуміти, що для вас це важливо. Дайте зрозуміти, що ви не злитеся (навіть якщо вам це не підходить), адже позиція підлітка може бути обґрунтованою в даному випадку.

3. Поясніть, чому ви вважаєте, що це неправильно. Скажіть своєму підлітку: «Я розумію, чому ти хочеш так вчинити/це робити, та ось чому мені це здається поганою ідеєю...». Потім приведіть свої доводи, але просто і зрозуміло – не потрібно розповідати в деталях, так як передфронтальна кора (розумна і відповідальна частина мозку) у підлітків все ще розвивається, тому безглуздо апелювати до їх здорового глузду.

4. Поясніть, як це повинно бути у вашому розумінні. Поясніть головні принципи і наслідки їх ігнорування. Нагадайте підлітку, що у нього є вибір – поважати або порушувати правила, але їх порушення потягне за собою наслідки. Ви навіть можете скласти просту письмову угоду, підписану вами і тінейджером. При цьому переговори і торг доречні, якщо ви вважаєте, що в даній ситуації є місце компромісу.

Зберігаємо спокій і концентрацію під час розмови з підлітком

Розмови з підлітками можуть бути дуже стресовими. Та якщо ви навчитеся контролювати свої власні емоції протягом напруженої дискусії, тінейджер теж краще буде справлятися зі своїми. В результаті розмова буде більш легкою і максимально плідною для вас обох. Ось кілька порад, які допоможуть вам зберігати спокій під час розмови з «дорослою» дитиною:

Вдихніть, видихніть і розслабтеся. Дихайте плавно, повільно і глибоко – це активує парасимпатичну нервову систему (що відповідає за розслаблення) і уповільнює пульс. Під час такого дихання почніть звертати увагу на те, які частини вашого тіла напружені, і постарайтеся їх розслабити.

Не приймайте на власний рахунок. Ваш підліток розвивається, як особистість, і часто це супроводжується незгодою з батьківським контролем. Пам'ятайте, що це не стосується того, наскільки хороші ви батьки чи погані, це – етап становлення його особистості.

Пам'ятайте про те, що ви – рольова модель. Те, як ви поводитеся в розмові, показує чаду, яким продуктивним або марно скандальним може бути спілкування. Тому постійно нагадуйте собі про те, як важливо для вас залишатися хорошим прикладом для тінейджера і навчити його вести продуктивну розмова без істерик і образ.

Візьміть тайм-аут. Якщо ви відчуваєте, що розмова ні до чого не призводить, або що у підлітка занадто зашкалюють емоції, зробіть перерву. Скажіть дитині, що ви ставите розмову на паузу і продовжите пізніше.

Спілкування без слів

Спілкуючись з підлітком, важливо звертати увагу на невербальні жести і міміку. Дуже часто те, що говорить тінейджер, не відображує емоцій, які ховаються всередині. Тому звертайте увагу не тільки на слова, а й на мову тіла і тон голосу дитини.

Яке бажання, страх, смуток або невпевненість криється за злістю і опором підлітка? Якщо ви зможете відчути те, чого не говорить тінейджер, і будете звертатися до цього найважливішого, ви зможете дістатися до істини. І поясніть дитині, що відчувати смуток або злість – це нормально, і ви поважаєте ці її почуття.

Емоційний комфорт

Підліткам (як і дорослим) важливо відчувати себе в безпеці, щоб відкритися. Тому вам так важливо створити в розмові відчуття безпеки і довіри. Коли ви даєте співбесідникові зрозуміти, що його почуття розуміються і приймаються вами, він може відкритися. І цей рівень емоційного комфорту важливо забезпечити підлітку.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас