Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Біоритми

Усе за годинником

Ніби нічого не болить, але ви швидко втомлюєтеся, серед дня клюєте носом, а ночами сну ні в одному оці. Знайомий стан? Можливо, ви не в ладах з біологічним годинником.
Як би не намагалася людина довести свою незалежність від природи, ми − її частина. І наше самопочуття багато в чому залежить від сезонних і добових циклів.Вони впливають на вироблення гормонів, обмін речовин, активність роботи внутрішніх органів і психіку.

Німецький учений-біоритмолог Карл Пфлюгбелл у своїй книзі «Біотоппінг» розповів, що відбувається в організмі людини кожну годину під впливом добових (циркадних) біоритмів.

Ранок: Помічали колись, що прокинутися о шостій простіше, ніж о восьмій?

6.00. Спрацьовує біологічний «будильник», який «розштовхує» всі системи організму. Активізується обмін речовин. Підскакує рівень цукру і амінокислот. Збільшується артеріальний тиск.

7.00. Посилюється тонус травного тракту. Кишечник в самій кращій формі за день (самий відповідний час збігати в туалет). І шлунок себе відмінно відчуває. Він легко справиться з сніданком. Краще, якщо сніданок буде грунтовним: білки, жири і вуглеводи, отримані в цей час, засвоюються краще і перетворяться в енергію, а не відкладаються на стегнах.

Концентрація в крові чоловічого статевого гормону тестостерона на 40% вища, ніж опівночі! Тому вранішній секс корисніший за вечірній.

8.00. Увага на серці: на цю годину доводиться більше всього інфарктів. Частота серцевих скорочень досягає максимальних добових значень. Кров стає густішою, злипання тромбоцитів досягає добового максимуму, зростає небезпека утворення тромбів.

А ще на цей час доводиться добовий пік чутливості до болю. Отже, намагайтеся не записуватися на цю ранню годину до стоматолога.
9.00. Відбувається максимальний викид кортизону - нашого гормону активності, який відповідає за тонус і рівень обміну речовин. При цьому в крові добовий мінімум лімфоцитів. Імунна система найуразливіша - сила захисних реакцій організму різко знижується. «Найвдаліший» час підхопити простуду або грип в транспорті.
Зате показники медичних досліджень типу рентгена і УЗІ в цю годину будуть найточнішими.

10.00. Максимальна активність мозку. Відповідна пора для інтенсивної розумової діяльності. Відмінно функціонує також короткочасна пам´ять, що відповідає за сьогохвилинні справи. Загальний настрій досягає максимуму. Кращий час для складання планів на день, проведення нарад і складання іспитів.

11.00. Більшість тілесних функцій - на найвищих показниках. Організм здатний виконати будь-які завдання, витримати великі навантаження. Працездатність на максимумі. Особливо активно працює «відділ» пам´яті, що відповідає за математичні дії. У цей час найлегше вести розрахунки.

День: на роботі.

12.00. Уранішній запас енергії тане на очах. Кровопостачання мозку глюкозою знижується - самий час з´їсти чого-небудь солоденьке.

13.00. Час трошки передихнути. Сонливість протягом дня наступає кожні 4 години, і це природний фізіологічний цикл. Просто у людей в різному віці і з різними установками активності вона має різну інтенсивність - від невеликого позіхання і бажання подрімати до засипання «на ходу». Найяскравіше цей цикл виявляється якраз близько 13.00. Той, хто повинен у цей час активно працювати, вимушений прикладати більше зусиль, а результати при цьому нижче, продуктивність знижується на 20%. Самий час пообідати.

14.00. У цей час наше тіло менше всього чутливо до болю. Отже сміливо записуйтеся до зубного (або на епіляцію)! Спостерігається зниження активності всіх систем організму. Якщо є можливість, цю годину присвятіть спокійній роботі, що не вимагає мозкового штурму.
Організм уразливий для стресів. Отже, прагніть в цей час не скандалити, інакше відгомони нервування переслідуватимуть весь день.

15.00. Новий прилив сил. Організм трохи передихнув і вже може тримати удар. Правда, уразлива нервова система.

16.00. Найкращий час для профілактичних щеплень. Вони зараз найбільш продуктивні, оскільки викликають найменшу імунну реакцію, відрізняючись цим від уранішніх щеплень.
Також найбільш безпечні і всі процедури, здатні викликати алергію: фруктовий або хімічний пілінг, солярій і так далі.

17.00. Повторний пік активності. Серце знов напористо перекачує кров, м´язи сильніші. Нервова система стає стресостійкою: кращий час для виходу «на килим» до начальства. А якщо є можливість, сходіть у спортзал - отримаєте найбільший заряд енергії.

Вечір: упорядковуємо тіло і думки.

18.00. Температура тіла в цей час найвища - близько 37 градусів, - майже на 1 градус вище, ніж в зранку. Якщо ви здорові, з того часу вона поступово знижуватиметься, а ось якщо застуджені - підвищуватися.
Пульс стає на 5 - 10 ударів рідшим, знижується активність центральної нервової системи. Організм в цей час особливо чутливий до дії ліків. Ретельно перевіряйте дозування. А то, наприклад, зайва пігулка аспірину може викликати роздратування шлунку.

19.00. Найгірший час для стресів. Організм майже не чинить опір негативу. У аналогічній стресовій ситуації опівдні число серцевих скорочень збільшується на 35%, а зараз - тільки на 25%. Зате найкращий час повечеряти.

20.00. Пік здібностей автоводіїв. У цей час водії реагують дуже швидко і правильно. Час реакції - найкоротший протягом доби і складає 0,095 секунд. О десятій вечора людина реагує значно повільніше, а о другій ночі рефлекси вже просто ніякі. Відновлюватися реакція починає ближче до восьмої ранку.

21.00. Шлунок і кишечник поступово «засипають». Шлунок виділяє дуже мало травного соку, а близько півночі його виділення припиняється майже повністю. Тому рясна вечеря в цей час і після може серйозно порушити сон.

22.00. Посилюється вироблення серотоніна - нашого гормону гарного настрою. Цей час підходить для романтичного спілкування, приємного читання або дзвінка другу. Гіпофіз дитини починає виділяти дуже багато гормонів росту. Постарайтеся вкласти малюків у ліжко: діти дійсно ростуть уві сні.

23.00. Краще за все прийняти горизонтальне положення - хоч би просто повалятися перед телевізором. Особливо відпочити рекомендується «совам». Якщо для вас комфортно лягати спати після півночі, то до 12 годин розслабтеся хоч би на півгодинки, наприклад, в теплій ванні. Об 11 вечора мозок проводить «сканування» організму, щоб виявити неполадки і приступити до їх усунення.

Ніч: організм зайнятий відновленням

0.00. Наш організм зовсім не «відключається». Наприклад, клітини шкіри починають ділитися швидше - саме в цей час затягуються рани. Імунна система атакує осередки інфекції. Йде відновлення. І організму в цьому краще не заважати і не відволікати його активними діями.

1.00. Для «жайворонків» наступає фаза глибокого сну. А для «сов» - найкращий період для активної творчості.

2.00. Зростає чутливість до холоду. Отже, не залишайте віконце взимку відкритим на ніч (якщо немає дуууже теплої ковдри).

3.00. Мінімальний рівень вироблення мелатоніна, що відповідає за наш спокійний сон і багато психічних реакцій, зокрема витривалість. Ті, хто частенько не спить у цей час, у 5 разів частіше страждають депресіями, у 3 рази підвищується схильність до онкологічних захворювань.

4.00. Другий добовий пік болю. Йде перебудова дихального центру. Через це у людей з бронхіальною астмою і серцевою ішемією може трапитися напад. Гладкі м´язи бронхів скорочуються, дихальні шляхи максимально звужені, стає важко вдихнути.

5.00. Активність нирок мінімальна. Протягом усієї ночі вони відправляли все менше сечі в сечовий міхур і видаляли трошки шкідливих речовин. Отже, якщо ви під ранок схоплюєтеся в туалет, значить, з сечостатевою системою щось не в порядку.
Також пробудження в таку ранню годину і неможливість потім заснути може бути ознакою депресії.

Олена Іонова


(У статті використані матеріали з http://www.kp.kiev.ua )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Домашні засоби та корисні поради від мішків під очима

У попередній статті ми розглянули основні причини мішків під очима, а тепер поговоримо про те, що можна зробити в домашніх умовах, щоб боротися з цією проблемою.

Композитні басейни: Ідеальний Вибір для Вашого Двору

Плануєте встановлення басейна в своєму дворі? Розглядаєте різноманітні варіанти, але ще не вирішилися? Прийміть у розгляд композитні басейни під ключ – сучасне та практичне рішення, яке дозволить вам насолоджуватися комфортом та задоволенням протягом багатьох років. У цій статті ми розглянемо переваги композитних басейнів, процес встановлення та обладнання, а також інші корисні поради для власників басейнів.

Дитяча казка: Бяка та мішок поганих слів

В давні часи жила серед людей Бяка. Вона мала зовнішність звичайної молодої дівчини. Та на справді Бяка була казковою істотою – близькою родичкою Баби Яги та Бабая.

Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!