Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Англійські вчені: українська їжа небезпечна для здоров'я

Банки, склянки та бутилки

Англійські вчені з´ясували, що більшість харчових добавок, дозволених в Україні, шкідливі для здоров´я, особливо для дитячого організму.

Вони попереджають, шкідливий вплив цих добавок може привести до підвищеної стомлюваності, неспокійного сну і навіть зниження розумових здібностей.
Дослідження англійських фахівців опублікувало авторитетне медичне видання - журнал «Ланцет».

Льодяники, морозиво, джеми - все це може загрожувати здоров´ю вашої дитини. Українські і закордонні виробники вже не перший рік напихають нас харчовими добавками - ароматизаторами, фарбниками, консервантами. Їх додають куди завгодно - вже не завжди розумієш, що купив: ковбасу з м´яса або соєву з «ароматом, ідентичним натуральній свинині». Ми вже звикли, відкритим залишається лише питання про те, наскільки це все шкодить здоров´ю.

У лабораторії живлення Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзєєва повідомили, що харчові добавки, які вивчали англійські учені, до цих пір дозволені в Україні. «Ми вже давно б´ємо у всі дзвони з приводу різних шкідливих добавок. Проте нас ніяк не почують», - сказала завідувачка лабораторією Марія Гуліч.

Теоретично, отримавши код Е і національну «прописку» в нормативах, будь-яка добавка вважається перевіреною на безпеку для людини. Таким чином, на сьогоднішній день виробники формально не порушують закон.
Проте з часом з´являються нові відомості про ту або іншу добавку. Як, наприклад, кока-кола спочатку проводилася з використанням кокаїну - і ніхто його шкідливим не вважав.

Ось деякі з дозволених в Україні добавок з кодом Е.

Е-102, тартразин

Жовтий фарбник. Застосовується в морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці і ін. За своєю природою є кам´яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів. Надзвичайно небезпечний для астматиків. Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору. А у дітей ще дратівливість, надмірну активність, порушення сну. Заборонений в багатьох країнах.

Е-110, жовтий «сонячний захід» FCF, оранжево-жовтий S

Додається в кольорову цукеркову глазур, джеми, забарвлені напої, супи, що пакетуються, східні прянощі, соуси і ін. Викликає алергічні реакції, закладення носу, нежить, нудоту, болі в животі. Заборонений в багатьох країнах.

Е-211, бензоат натрію

Це консервант із властивостями антибіотика і підсилювача кольору. Зустрічається в соусах для барбекью, прессервах, соєвих соусах, «фруктових» драже, льодяниках і ін. Викликає алергічні реакції. Шкідливі властивості посилюються у поєднанні з Е-102 (тартразином).

Е-104, жовтий хіноліновий

Використовується в копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках. Викликає запалення шкіри і підвищену активність у дітей. Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.

Е-122, азорубин, кармуазин

Фарбник червоного кольору. Застосовується в марципанах, джемах, рулетах з варенням, йогуртах, «коричневих» соусах, червоних напоях. Викликає висип і алергії. Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції. Споживчі організації Австралії включили його в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків.

Е-129, червоний спеціальний

Може бути оранжевого кольору. «Проліз» в деякі солодощі, ліки, косметичні засоби, вафлі і інші кондитерські вироби. Може стати причиною раку, викликає алергію різних видів. Заборонений в 9 державах Європи.

Е-124, понсо 4R (яскраво-червоний 4R), кошенилевый червоний

Можна виявити в салатних заправках, десертних топингах, кексах, бісквітах, сирних виробах, салямі. Канцероген - може викликати рак. Провокує напади астми. Заборонений в багатьох країнах.


(У статті використані матеріали з сайту http://www.kp.kiev.ua )

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Ідея великодніх подаруночків: курчата з цукерками з лотків від яєць

Нам подобаються прості ідеї поробок, які можна зробити з дітьми, а святкові – ще більше! Ці милі курчата з картонних лотків від яєць допоможуть вам підняти настрій собі і близьким, підготуватися до Великодня і зайняти дітвору, яка вже змучилася сидіти вдома в чотирьох стінах. Наповніть їх цукерками і розставте по будинку або даруйте рідним і близьким у світле свято Великодня!

Гемодіаліз – інноваційний метод лікування ниркових захворювань

Гемодіаліз відіграє важливу роль у лікуванні пацієнтів із хронічними нирковими захворюваннями, забезпечуючи виведення токсинів і зайвої рідини з крові. Серед лідерів у цій галузі вирізняється Гемодіалізний центр NiproLife, який надає своїм пацієнтам доступ до передових процедур апаратного гемодіалізу, що відповідають міжнародним стандартам лікування хронічних хвороб нирок. Докладніше про центр та його послуги можна дізнатися на офіційному сайті https://niprolife.com.ua/niprolife-v-kieve/.

Дошка терасна: тонкощі монтажних робіт

Слідкуєте за модними трендами у сфері будівництва та дизайну? Одним з них є використання терасної дошки у якості покриття для підлоги. Це рішення – вигідне та практичне: воно допоможе створити комфортну атмосферу на відкритій території. Однак самостійно укласти терасну дошку складно для непрофесіонала. Рекомендуємо знайти хороших фахівців та дізнатися, від чого залежить на монтаж терасної дошки ціна.<

Дошка терасна композитна: переваги матеріалу для вашої зони відпочинку

Замислюєтеся щодо облаштування місця відпочинку чи тераси? Відмінним варіантом стане терасна дошка композитна, використання якої наразі обумовлено переліком причин. Варто ознайомитися з ними докладніше.