Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Допомога при народженні дитини в 2013 році

Допомога при народженні дитини в 2013 році
 

Приємно, що політиків помітно цікавить демографічна ситуація в нашій країні: згідно соціальних досліджень, населення України катастрофічно зменшується, народжуваність падає, а смертність жахливо зростає. Частина засідань і законопроектів, що була запропонована народними депутатами за останній час, тим чи іншим чином стосуються цієї проблеми і направлена на підвищення народжуваності.


Держава має намір допомогти ростити і виховувати підростаюче покоління сім'ям, які мають дітей, або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною, усиновителям, одиноким батькам.

Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" № 2811-XII від 21.11.92 (далі - Закон № 2811-XII), призначаються такі види допомоги: у зв'язку з вагітністю та пологами; при народженні дитини; при усиновленні дитини; по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років; на дітей, над якими встановлено опіку або піклування; на дітей одиноким матерям. Згідно ст. 5 Закону № 2811-XII, всі види державної допомоги сім'ям з дітьми, крім допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання (реєстрації) батьків (усиновителів, опікунів).

Звернутися необхідно не пізніше, ніж через 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать. Громадяни, які звертаються за призначенням допомоги при народженні другої і наступної дитини, крім переліку основних документів, повинні надати також довідку про склад сім'ї та копію свідоцтва про народження кожної дитини, яку включають при визначенні розміру допомоги. Розмір допомоги на другу дитину не залежить від того, коли народилася перша. Визначаючи розмір допомоги, беруть до уваги кількість новонароджених і усиновлених дітей.



Нагадаємо, що соцвиплати при народженні дитини піднімалися на початку травня 2012 року. Були збільшені розміри фінансової допомоги вагітним жінкам, дітям, над якими встановлено опіку чи піклування, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

Згідно з проектом держбюджету на 2013р. збільшиться розмір мінімальної заробітної плати на 8,5%, тобто на 100 гривень. Уряд України передбачив у наступному році збільшення допомоги при народженні дитини майже на 9%. Нагадаємо, що допомога при народженні дитини в 2012 році становить 26 790 грн.

«На першу дитину виплачуватиметься 29,8 тис. грн (плюс 2,4 тис.грн), на другу - 59,7 тис.грн (плюс 4,8 тис.грн), на третю і наступну дитину - 119,4 тис.грн (плюс 9,5 тис.грн) », - заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, відкриваючи засідання Кабінету міністрів 12 вересня 2012 року.

Крім того, майже на 100 гривень (до 1194 грн) збільшиться максимальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, в середньому за 2013 підвищиться (залежно від віку дитини) до 1989 грн (плюс 158 грн) і 2539 грн (плюс 257 грн), уточнив Азаров.

Гарантований законодавчо, затверджений бюджет дозволить виявити потреби матеріального життя суспільства, які назріли, і з достатньою точністю передбачати їхній подальший розвиток.

Автор: Ірина Зайцева

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Зарплата вашого малюка

Що призначено матерям і дітям по закону? Види грошових допомог і необхідні документи для їх отримання.

Одноразова допомога при народженні дитини (свіжа інформація)

Не встигли ми здивуватися щедрості нашої держави, після того, як вона нарешті звернула увагу на мам та їхніх дітлахів, почавши виплачувати більш-менш пристойну одноразову допомогу при народженні, як вона дивує нас знову.

Одноразова допомога при народженні дитини

У статті ви знайдете відповіді на запитання, які вас цікавили з приводу грошової допомоги держави: коли, скільки, як, кому. Кому надається така допомога? Який термін подання документів? Що треба робити, щоб її отримати? Які документи треба зібрати? Чи треба бути обов´язково застрахованим у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування?