Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Безпека дитини на кухні

Безпека дитини на кухні
 

Сучасна матуся повинна встигати все: і прибратися в квартирі, і з дитиною пограти, і зайнятися домашніми справами, і за покупками сходити, і їсти приготувати ... Цей список, звичайно ж, можна продовжувати і продовжувати, але факт залишається фактом - мама повинна встигати!


Вставати рано вранці, щоб, можливо, зібрати старших дітей в школу або в дитсадок, чоловіка – на роботу, приготувати сніданок, вмитися і привести себе в порядок - така перспектива не дуже симпатична, але дуже правдива в нашому житті. А ви не забувайте, що у вас ще малюк, який залишається разом з вами вдома.

Якщо ви залишаєтеся вдома одна з малюком, звичайно ж, ви сильно втомлюєтеся і хочете відпочити. Але розслаблятися не варто: малюк може залізти в будинку куди завгодно, і в кращому випадку, просто розвести безлад. Окрема розмова - поведінка на кухні. Чому саме кухня? Та тому що з нашим нескінченно швидким темпом життя неможливо все встигнути і вчасно приготувати їсти.

Так чи інакше, мамочка більшість свого часу проводить на кухні за захоплюючим заняттям: готування, прибирання, прання, миття посуду, і так до нескінченності, а чадо - поряд з вами, як хвостик. Не залишати ж його одного? Звичайно, це правильно. Але, якщо дитина маленька, до рочку або рік, з нею в деякому розумінні, буває навіть простіше: її можна посадити в ходунки і дати свободу розгулювати по будинку, попередньо забравши всі гострі і колючі предмети, які можуть завдати шкоди.

Або посадити карапуза в манеж, насипати йому всі його іграшки, брязкальця і стежити, щоб він спокійно грався. З особистого досвіду перевірено, що такий метод діє мінімум годину. Дитина буде гратися, перебирати іграшки, поки їй не набридне. Але не варто захоплюватися і кожен день вдаватися до цього методу, адже він може просто набриднути вашому чаду.

Якщо дитина старше року, і ви сміливо і неодноразово проводите спільний час на кухні, тоді вам потрібно дотримуватися деяких правил і порад, щоб убезпечити свого малюка:

- Кухня таїть у собі дуже багато небезпек, тому малюка одного в такому приміщенні ні в якому разі залишати не можна! Ви навіть не уявляєте собі, на що здатна фантазія малолітнього бандита або бандитки! Вам не варто ризикувати здоров'ям власного чада тільки заради того, щоб про це дізнатися!

- Кухня повинна бути максимально безпечною. Підлога повинна бути з міцного матеріалу, який буде піддаватися постійному миттю і прибиранню, зайвій волозі. Бажано, щоб це був лінолеум, ламінат.

- Меблі також мають бути безпечними. Бажано, щоб кути були закругленими. А в окремий ящик або шафку, який замикається або закривається стопером, можна помістити всі небезпечні предмети.

- Самою безпечною плитою вважається індукційна. Варильна панель підбирається з такими ручками, які вимагають зусиль, щоб їх повернути. Коли готується їжа, бажано ставити каструлі і сковороди на дальні конфорки.

- Коли готується їжа, яка кипить або може бризнути жиром, дитину потрібно або відвести в іншу кімнату, або стежити за тим, щоб вона знаходилася подалі від плити і не отримала опік.

- Розетки повинні бути розташовані високо, щоб дитина до них не дістала. В крайньому випадку, закривайте їх заглушками.

- Електроприлади (чайник, блендер, міксер) не залишайте включеними в розетку. Ви не встигнете й оком моргнути, як ваше чадо вже буде біля них і почне клацати кнопочки, які так його зацікавили.

- У ящиках і шафах, до яких може дотягнутися дитина, повинні стояти такі речі, які не травмують малюка (каструлі, миски). Продукти, крупи, борошно і посуд, що легко б'ється, повинні лежати вище і бути недоступними.

- Маленькі діти - любителі таблеток. Тому ваша аптечка повинна зберігатися в недоступному для дитини місці.

- Виберіть окреме місце для ігор на кухні. Це буде постійне місце, до якого малюк звикне і де він буде завжди у вашому полі зору.

- Якщо дитина проявляє інтерес до приготування їжі і бажає вам допомогти, не нехтуйте ним, а заохотьте бажання юного помічника. Можете купити спеціальне кухонне приладдя: маленький фартух, всілякі прихватки, качалку, ополоники.

Адже ваш малюк, набираючись досвіду від вас, в майбутньому може стати чудовим кулінаром, кухарем і кондитером! У ваших силах і інтересах прищепити любов до кухні і приготування їжі, але в першу чергу, варто подбати про її безпеку!

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Корисні поради, які допоможуть схуднути після пологів

Народження дитини – неймовірно щаслива подія в житті кожної родини. Але, на жаль, вона загрожує для більшості матусь зайвою вагою. Ця проблема ускладнюється ще й тим, що жіночий організм після пологів вимагає деякого часу на відновлення. І відразу після народження дитини повернути своє тіло до колишнього зовнішнього вигляду не вийде.

На прогулянку вперше в житті. Поради молодим мамам

Наші бабусі вважали, що новонародженого малюка не можна виносити на прогулянку 40 днів після народження. І в цьому було своє раціональне зерно: за народними традиціями, до того, як дитина не була охрещена, бажано було, щоб ніхто зі сторонніх її не бачив.

Школа виживання молодої мами

Прийміть для себе, що якась кількість речей, всупереч вашому бажанню, все одно буде зіпсована. Змиріться і скажіть собі, наприклад, що відриваючи від шпалер великі шматки, малюк допомагає вам морально підготуватися до ремонту, який все одно неминучий. І найголовніше: доведеться визнати, що протягом перших трьох років життя дитини ви належите в основному тільки йому, а вже потім – собі, власному чоловікові і суспільству. З опорою на це знання, ви зможете спокійніше як віддавати себе дитині, так і забирати себе на якийсь час - для розваг, відпочинку і відновлення сил.