Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як допомогти дитині адаптуватись до початку навчального року? (частина 1)

Як допомогти дитині адаптуватись до початку навчального року? (частина 1)
 

Непомітно промайнула вже більша частина літніх канікул, і деякі школярі подумки потроху "сідають за парти", психологічно налаштовуючись на початок навчального року, а їхні батьки подумують про те, як грамотно організувати перехід на новий режим дня дитини.



Справді, дана тема – тема адаптації дитини до шкільного життя після тривалих безтурботних канікул – заслуговує того, щоби більш детально на ній зупинитись. Адже і самі школярі, і їхні батьки та педагоги, і психологи можуть підтвердити, що даний процес (переходу) є достатньо специфічним і має свої труднощі. На зміну радості і піднесеному настрою, які, зазвичай, супроводжують початок навчального року, приходять швидка втомлюваність, апатія, пригніченість, небажання вчитися і т. ін.

Батьки не розуміють в чому справа, сприймаючи скарги дітей як хитрощі і симулювання, вважаючи, що після такого тривалого відпочинку гріх скаржитись на нестачу енергії і швидку втомлюваність. Проте, така ситуація є цілком закономірною, адже відбувається процес адаптації до праці, до нового рівня навантажень після довгого відпочинку.

Звісно, у кожного це відбувається по-різному, і залежить від віку дитини, особливостей її характеру і темпераменту, а також від того, наскільки, власне, безтурботно пройшли ці місяці без школи: чи був бодай якийсь режим, зокрема, чи змінювався відпочинок розумовою або фізичною працею, чи намагалась дитина лягати і прокидатись приблизно в тій же годині і т. ін.

Отже, як батьки можуть допомогти школяреві більш м'яко пройти період адаптації до нового режиму? Чи можна за невеликий проміжок часу, що залишився до початку навчального року, виправити деякі помилки, які були допущені під час організації розпорядку дня на літніх канікулах та ефективно налаштуватись на новий режим?

(Продовження теми читайте у наступній статті)

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас