Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як допомогти дитині адаптуватись до початку навчального року? (частина 2)

Як допомогти дитині адаптуватись до початку навчального року? (частина 2)
 

Отже, одразу перейдемо до більш конкретних формулювань…

Перше, на що вкотре хочеться звернути увагу батьків – наявність режиму дня школяра. Вже зараз, коли до початку навчального процесу залишається кілька тижнів, спробуйте потроху переходити на такий розпорядок, який буде наближеним до розпорядку дня дитини під час навчального року.



Особливу увагу зверніть на години, коли потрібно вкладатися до сну, аби повноцінно відпочити, враховуючи, що вставати доведеться досить рано. Адже важко перебільшити значення повноцінного, здорового сну для подальшої успішної праці, продуктивного навчання, активної розумової діяльності та розвитку дитини. Організму важко буде за один день перейти на нові правила, особливо, якщо під час літніх канікул розпорядку дня, як такого, практично не було, і дитина засинала далеко за північ, прокидаючись наступного дня під обід.

Після такого «режиму» перелаштування на шкільний розпорядок буде для юного організму справжнім стресом, за яким не забаряться апатія, підвищувальна втомлюваність, тривожність і інші неприємні «побічні ефекти» різкої зміни устрою життя. Отже, по-троху переходимо на «шкільний режим», плавно, але наполегливо переборюючи ті звички, які заважатимуть при організації навчального процесу. Вечірня прогулянка, заняття спортом, виключення вечірнього перегляду телевізора та посиденьок за комп’ютером дуже Вам у цьому допоможуть.

Всі батьки намагаються, аби харчування їхніх дітей було максимально різноманітним і збагаченим корисними речовинами. В період адаптації до навчального процесу дане прагнення має стати Вашим кредо. Для кращої роботи мозку дитині необхідні вуглеводи (містяться у кашах, зерновому хлібі, макаронах із твердих сортів пшениці). Активніше підключайте рибу у раціон школяра (багата на омега-3 кислоти), горіхи, кисломолочні продукти, не забувайте про йодовану сіль.

Пам’ятайте і про необхідність підтримки водного балансу, адже однією з причин швидкої втомлюваності може бути дефіцит води в організмі. Пити воду (негазовану, без барвників), нажаль, ми не дуже вміємо, тому маємо ще трохи часу аби до початку навчального року навчити дитину споживати достатню кількість води протягом дня (молодшим школярам потрібно приблизно 1,5 л на день, в середніх класах – трохи більше, приблизно 1,75 л, а вже старшокласників за потребою води можна зачислити до дорослих – їм потрібно випивати близько 2 л води на день).

Отже, готуємось до нових вражень і відкриттів, головне робити це з позитивним налаштуванням, концентруючись на тому, які захопливі знання здобуде дитина в новому навчальному році, скільки незабутніх вражень отримає, зі скількома цікавими людьми познайомиться і поспілкується!..

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас