Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як їсти, щоби менше з´їдати?

Як їсти, щоби менше з´їдати?
 

Із настанням весни багато з нас вирішують, як то кажуть, "взятися за себе", відчувають бажання оновлюватись разом з природою. Найчастіше саме навесні записуємось у спортзал, сідаємо на дієту, вводимо розвантажувальні дні. Після зимових свят зі щедрими частуваннями нам складно перейти на звичайний режим харчування, бо дуже швидко звикаємо до жирної, важкої їжі, з яскравими, "приправленими" смаками. Як заставити себе з’їдати менше? Бо ж відомо, що найважче на початку, а коли організм вже звикає до менших порцій, ми починаємо швидше насичуватись, відповідно – менше з’їдаємо. Скористайтеся нашими порадами, і вам буде легше досягнути бажаної мети!

Користуйтесь маленькими тарілками

На маленькій тарілці порція здається більшою, хоча насправді продуктів небагато. Всім відомо, що їжу краще споживати невеличкими порціями, збільшивши натомість кількість прийомів. Оптимальна порція - стільки їжі, скільки приблизно поміщається на вашій долоні. Також, трохи "обманути" організм, зробивши непомітним для нього зменшення порцій, допоможе їх поділ на частини. Наприклад: розріжте фрукти на скибки, пиріг на шматочки – тоді складається враження, наче їжі більше. Зорово збільшити порцію допоможуть листки салату, викладені на тарілку, а вже на них кладіть страву - здаватиметься, що порція достатньо велика.

Намагайтеся не запивати їжу

Звичка запивати обід чаєм (кавою, соком) не надто корисна, адже рідиною ми розбавляємо шлунковий сік, їжа після цього гірше перетравлюється, а ще, ми банально розтягуємо шлунок, адже вже наситившись, споживаємо додатково ще близько 150-200 мл рідини, яка також потрапляє до шлунку. Краще випийте чаю до їди, приблизно за півгодини - годину. Те саме, до речі, стосується фруктів, ними теж не варто заїдати обід. А от якщо ви з’їсте трохи фруктів до основного прийому їжі, то відчуття голоду буде не настільки сильним (але це не стосується яблук – вони лише підвищують апетит). До речі, те що людина після їжі відчуває спрагу, означає, що спожили забагато, або їли "не те" (надто жирну, важку їжу). Якщо ж ви намагаєтесь правильно харчуватися і слідкуєте за кількістю їжі, яку споживаєте – після обіду у вас не виникатиме відчуття спраги.

Холодна кольорова гама знижує апетит

Психологи кажуть, що теплі кольори збуджують наш апетит (знаючи цей нехитрий прийом, власники продуктових магазинів часто використовують його при оформленні вітрин, те саме стосується і ресторанів), холодна ж кольорова гама навпаки заспокоює нас, відповідно - пригнічує, знижує апетит. Тому тим, хто б хотів менше з’їдати за обідом чи вечерею, теж можна застосувати цей простий трюк. Обзаведіться набором синіх (блакитних, синьо-зелених) тарілок, скатертин, серветок, а зовсім рішучі можуть і шпалери на кухні переклеїти ;).

Їжте не поспішаючи

Інформація про те, що ми наситилися, поступає у відповідний центр через 20 хвилин. після першого шматочка, що ми проковтнули, тому шлунок може бути вже наповненим, а мозок ще не отримав сигналу про це. Їжте повільно, ретельно пережовуючи кожен шматок. Їжа починає перетравлюватись ще в роті, тому чим повільніше ми їмо, тим краще перетравиться те, що ми спожили.

Вимкніть телевізор на кухні

Їсти із увімкненим телевізором (за комп’ютером) надзвичайно шкідливо із багатьох причин. Що ж стосується конкретно нашої теми, ситуація наступна: перегляд телевізора під час споживання їжі відволікає нас, відповідно ми можемо з’їсти більше, ніж потребував наш організм.

Сховайте цукерки!

У багатьох сім’ях є традиція: в кухні на столі обов’язково стоїть тарілочка чи корзинка, в якій завжди можна знайти цукерочку, тістечко, печиво – словом, щось солоденьке. І ця корзинка (тарілочка) чомусь має властивість дуже різко і непомітно спустошуватись: зайшли на кухню, наче й не голодні, але в око впало смачненьке і ми вже жуємо ;). Знайома ситуація? Краще нехай на цій тарілочці завжди лежать свіжі фрукти і овочі.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

7 головних правил харчування для втрати ваги

Не тільки фізичне навантаження, але і правильне харчування відіграє важливу роль в процесі схуднення. Ви повинні стежити за тим, що ви їсте, коли ви їсте (адже навіть найкорисніша їжа вранці не принесе ні грама користі в нічний час) і в яких кількостях. На жаль, немає однієї чарівної дієти, яка б ідеально підходила всім і кожному, тому вам доведеться підібрати свій власний план харчування, який буде ефективним для вас. А ми пропонуємо вам головні правила харчування, які підходять всім, і є основними при схудненні.

Прості поради, які допоможуть їсти менше (частина 3)

7. Споживайте білки. Дослідження показали, що білки відіграють ключову роль у регулюванні кількості споживаної їжі і апетиту; люди, які регулярно споживають білки, набирають менше ваги навіть після значної її втрати. Через те, що вони довго перетравлюються, білки допомагають продовжити відчуття ситості. Коли ви з'їдаєте мало білка, ваше невгамоване відчуття голоду може призвести до переїдання. Так що, заведіть собі звичку регулярно їсти їжу, що містить білки - вони повинні бути в кожному сніданку, обіді, вечері і перекусі.

Прості поради, які допоможуть їсти менше (частина 2)

4. Знайте свої слабкості. У всіх нас є слабкості до якихось страв або продуктів - це та їжа, проти якої ви не можете встояти, яку ви їсте, поки вона не закінчиться, якій ви не можете сказати «ні» навіть коли не голодні.

Прості поради, які допоможуть їсти менше (частина 1)

Поставити перед собою мету (наприклад, схуднення), і потроху досягати її (контролювати обсяг з'їдених порцій) - це дві різні речі. Тому що коли доходить до справи, то виявляється, що їсти менше не так вже просто. Чому? Тому що на те, що саме ми їмо, і як багато, впливає безліч факторів - оточення, в якому ми їмо, розмір порцій, наскільки ми голодні, і навіть наш настрій і емоційний стан. І цей список можна продовжувати і продовжувати.