Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прості поради, які допоможуть їсти менше (частина 1)

Прості поради, які допоможуть їсти менше (частина 1)
 

Поставити перед собою мету (наприклад, схуднення), і потроху досягати її (контролювати обсяг з'їдених порцій) - це дві різні речі. Тому що коли доходить до справи, то виявляється, що їсти менше не так вже просто. Чому? Тому що на те, що саме ми їмо, і як багато, впливає безліч факторів - оточення, в якому ми їмо, розмір порцій, наскільки ми голодні, і навіть наш настрій і емоційний стан. І цей список можна продовжувати і продовжувати.


Хороші новини полягають в тому, що ви можете контролювати всі ці фактори; спочатку вам доведеться стежити за всім цим, але потім правильне харчування увійде у звичку. Наші поради допоможуть вам їсти менше і тримати під контролем кількість уживаних калорій. У результаті, ви будете втрачати вагу без шкоди здоров'ю, а правильне харчування стане вашим способом життя.

1. Насолоджуйтеся кожним шматочком. Ви ж напевно нюхаєте квіти не на ходу, а приділяєте цьому процесу деякий час, щоб по-справжньому насолодитися їх приємним ароматом. Так чому б не приділити певний час їжі, щоб насолодитися смаком кожного шматочка? Якщо ви будете фокусуватися на кожному шматочку, ви будете їсти повільніше, а це, у свою чергу, скоротить кількість споживаних вами калорій. При чому, якщо ви будете приділяти достатньо уваги процесу їжі і не поспішати «швиденько нахапатися», то зможете після кожного з'їденого шматочка оцінювати почуття голоду і насичення, і вчасно зупинитися (а не доїдати, поки тарілка не спорожніє).

Якщо ви будете їсти в спокійно, ви не будете поспішати, а значить – будете жувати їжу більш ретельно. А це допоможе уникнути проблем з травленням і розладами кишечника. Але в цьому вам напевно потрібно буде попрактикуватися. Адже швидкість і шум сучасного життя часто так затягують нас, що щоб заспокоїтися і розслабитися, потрібно докласти чимало зусиль. Так що, доки повільні і спокійні прийоми їжі, і насолода кожним її шматочком не увійдуть у вас у звичку, залишайте для себе записочку на столі або картинку, яка допоможе вам розслабитися перш, ніж сідати за стіл.

Порада: Поставте таймер і дізнайтеся для початку, як швидко ви їсте зараз. Ви здивуєтеся, але сніданок або перекус за робочим комп'ютером напевно не перевищують 5-10 хвилин. Намагайтеся розтягувати цей час і задоволення, поки час кожного вашого прийому їжі не досягне 20 хвилин.

2. Використовуйте невеликі тарілки, чашки, піалки. Ваші очі дійсно можуть бути більш голодними, ніж шлунок. Дослідження показало, що використовуючи посуд великих розмірів, ми накладаємо і з'їдаємо більше. При чому, це відноситься як до тарілок, так і до ложок. Звичайно, великі тарілки виглядають ефектніше, але залиште їх для святкових посиденьок. Адже бачачи велику тарілку, ви захочете її наповнити, а потім будете доїдати зайве, тому що шкода викинути.

Порада: Їжте з маленької тарілки, маленької салатниці. Навіть наповнюючи їх доверху ви почнете їсти менше, а незабаром і зовсім зрозумієте, що і ці порції завеликі. Якщо ваші обідні тарілки занадто великі, прийшов час купити новий набір тарілочок на кожен день - це не марна трата грошей, а внесок у ваш здоровий спосіб життя.

3. Зробіть всю свою їжу порційною. Як часто ви їсте чіпси, сухарики, горішки або печиво прямо з упаковки? Як же ви будете знати, скільки їсте, якщо не стежите за кількістю з'їденої їжі? Виділіть для себе одну чашку і маленьку тарілочку, щоб стежити за кількістю споживаних калорій. Навіщо? Тому що поїдаючи їжу з упаковки, ви не зупинитеся, поки не досягнете її дна.

Порада: Замість того щоб їсти снеки з упаковки або загальної миски, відсипте собі трохи у власну тарілочку. Потім відійдіть від загальної тарілки і насолоджуйтеся тим, що є у вас. Так ви принаймні знатимете, скільки, з'їли і ризик переїдання значно знизиться. Не поспішайте, і насолоджуйтеся кожним шматочком.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Прості поради, які допоможуть їсти менше (частина 2)

4. Знайте свої слабкості. У всіх нас є слабкості до якихось страв або продуктів - це та їжа, проти якої ви не можете встояти, яку ви їсте, поки вона не закінчиться, якій ви не можете сказати «ні» навіть коли не голодні.

Як споживати менше калорій щодня

Дієта для схуднення – це не означає, що вам потрібно перестати їсти. Достатньо лише контролювати кількість споживаної їжі і уважніше поставитися до вибору продуктів. Таким обзом, ви зможете харчуватися раціонально, отримувати всі необхідні поживні речовини та вітаміни і втрачати зайві кілограми. Наші поради допоможуть вам вибрати правильні продукти, щоб знизити кількість споживаних калорій щодня.