Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кілька корисних порад, які допоможуть заснути

Кілька корисних порад, які допоможуть заснути
 

Через сучасний ритм життя, настільки стрімкий і стресовий, а також з інших причин багато людей страждають від розладу сну. Перш ніж налягати на медикаменти, спробуйте скористатися нашими порадами, які допоможуть не тільки заснути вчасно і спати міцним здоровим сном, але і заснути знову, якщо ви прокинетеся серед ночі.

Поради, які допоможуть налагодити міцний здоровий сон

1. Прийміть ванну. Нагрівання тіла за допомогою ванни, після якої воно повільно остигає – відмінний спосіб розслабитися. Ви можете не запалити світло, а поставити свічки, додати кілька крапель улюбленого ефірного масла, почитати книгу, випити освіжаючий трав'яний чай – зробіть все, щоб заспокоїтися, розслабитися, відпустити свої проблеми і налаштуватися на гарний відпочинок.

2. «Провітритесь». Ви повинні сприймати підготовку до сну як особливий процес, який починається хоча б за пару годин до того, як ви впадете головою на подушку. Після ванни одягніть затишну піжаму, вимкніть комп'ютер або ноутбук, телевізор, залиште в спокої телефон і не чіпайте інші гаджети. Приглушіть скрізь світло і відпочиньте по-справжньому – поговоріть, почитайте, займіться улюбленим хобі чи послухайте музику.

3. Ретельно вибирайте постільні приналежності. Ваша постіль – це те, на що варто витратитися. Постіль контактує з вашим тілом протягом 8 годин, тому її вибору варто приділити не менше уваги, ніж, наприклад, одягу, який ви носите. Виберіть ковдру, під якою вам найкомфортніше. Постільна білизна також має бути приємною на дотик і подобатися саме вам – повірте, в цьому випадку краще мати пару хороших комплектів, ніж повну шафу постільних речей, в яких вам спати не подобається.

4. Нехай ваша спальня буде виключно для сну. Нехай в ній буде тільки те, що необхідно для комфортного сну: приберіть комп'ютер, телевізор та інші пристрої. Наведіть порядок на тумбочці, приберіть весь непотріб з меблів в спальній. Переконайтеся, що весь декор і предмети інтер`єру навівають на вас тільки відчуття миру, спокою, відпочинку. Щоранку приділяйте кілька хвилин прибиранню в спальні, заправляйте ліжко, щоб ввечері ви могли повернутися в комфортну домашню атмосферу, яка сприяє відпочинку.

5. Дотримуйтеся графіка сну. Намагайтеся щодня лягати спати і прокидатися в однаковий час – це допоможе вашому організму виробити комфортний графік. Якщо ж ви звикли постійно лягати спати пізно, постарайтеся лягати раніше, хоча б на 5 хвилин кожен день, поки не виробите правильний графік сну.

6. Загляньте в холодильник. Це – правда, що занадто важка вечеря може стати причиною поганого сну, але лягати спати голодним – нічим не краще. Якщо ви дійсно голодні, перед сном не завадить легкий здоровий перекус. Головне, уникайте перед сном алкоголю і кофеїну, оскільки обидва вони заважають заснути.

7. Спробуйте ароматерапію. Ефірні олії в спальні також можуть налаштувати вас на відпочинок. Лаванда давно знаменита своїми розслаблюючими властивостями, але можливо інший аромат сподобається вам більше і найкраще працюватиме саме для вас. Ви можете капнути кілька крапель улюбленої ефірної олії у ванну, яку приймаєте перед сном, а можете змішати з водою і розпорошити по кімнаті.

8. Почитайте перед сном. Але це не повинна бути книга, від якої ви знаєте, що не зможете відірватися. Знайдіть теми, які вам цікаві, але вимагають деякої концентрації: наукова література, філософія, щось про природу або те, що вас надихає. Цілком можливо, що через кілька сторінок ваші очі почнуть злипатися.

9. Зробіть так, щоб в спальні було дійсно темно. Коли ви лягаєте спати, переконайтеся, що ваші штори стримують світло з вулиці, що в кімнаті нічого не світиться і не блимає (наприклад, ноутбук або телефон).

10. Простежте за звуками. Деяким людям для сну необхідна абсолютна тиша, а деякі люблять засинати під музику або білий шум. Якщо ви ще не знаєте, що з цього краще допомагає вам заснути, поекспериментуйте з різними звуками і тишею, поки не знайдете найкраще рішення для себе.

11. Якщо прокинулися, спробуйте заснути знову. Якщо ви прокидаєтеся посеред ночі, спробуйте практикувати дихальні або релаксаційні вправи, які допоможуть швидко задрімати. Якщо це не спрацює, спробуйте встати і почитати кілька хвилин в іншій кімнаті. Якщо вас долають думки, запишіть їх у блокнот, щоб вони покинули вас. Головне, не включайте яскраве світло і поверніться в ліжко за 10 хвилин.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас