Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар щеплень: 1 день життя дитини

Календар щеплень: 1 день життя дитини
 

З 1 січня 2015 набув чинності новий календар щеплень населення, згідно з наказом Міністрества охорони здоров'я України №551 «Про вдосконалення проведення профілактичних вакцинацій в Україні». Щеплення завжди викликали безліч питань і не меншу кількість суперечок про те, а чи варто робити те чи інше щеплення дитині, як серед лікарів, так і серед молодих батьків. Щоб дати відповіді на всі ці питання, ми починаємо цикл статей про те, які щеплення і коли потрібно робити, для чого потрібні ті чи інші вакцинації, і яких реакцій варто очікувати у дитини на вакцину.



У перший же день, як тільки ваш малюк з'явився на світ, на нього чекає перша вакцинація – щеплення для профілактики гепатиту В, якій в обов'язковому порядку підлягають усі новонароджені.

Захворювання

Гепатит В на сьогоднішній день є одним з найнебезпечніших захворювань, яке найчастіше проходить у прихованій формі і проявляється лише на останній стадії, коли печінка не справляється зі своєю роботою.

Якщо ви вважаєте, що в цій вакцинації немає необхідності, то просто подумайте про те, що щороку від гепатиту помирає кілька тисяч людей, а вакцина захистить вашого новонародженого навіть у разі недобросовісної стерилізації медичних приладів, не кажучи вже про переливання крові.

Опис вакцинації

Як уже згадувалося вище, вакцинації підлягають усі діти, і проходить вона за схемою перша доба – 1 місяць – 6 місяців. Якщо у мами новонародженого маркер HBsAg "-" (негативний), що підтверджено документально, вакцинацію можна почати не в перший день, а поєднати разом з вакцинацією проти правця, дифтерії, поліомієліту і коклюшу. У разі об'єднання вакцинацій, щеплення робляться за схемою 2-4-6-18 або 2-4-9 місяців за рекомендаціями лікаря.

Якщо ж у мами HBsAg «+» (позитивний), новонародженому робиться вакцинація в першу добу разом із специфічним імуноглобуліном проти гепатиту В, незалежно від маси тіла дитини. У випадках, коли маркер HBsAg не визначений, новонародженому робиться обов'язкова вакцинація разом з перевіркою статусу матері по HBsAg.

На жаль, в наших пологових будинках не все так ідеально, як хотілося б, і як би не запевняла нас наша влада в тому, що з медициною у нас все в порядку, в реальності іноді може не виявитися потрібної вакцини в наявності. Тому перед тим, як відправитися в пологовий будинок, краще подбати заздалегідь або попросити родичів купити якісну вакцину в аптеці за рецептом лікаря.

Протипоказання

Якщо маса тіла новонародженого менше 2000 г і він народився від матері з негативним HBsAg, вакцинація проводиться лише по досягненню ним ваги в 2000 г або одного місяця. У разі ж, якщо дитина народилася з масою тіла менше 2000 г від HBsAg-позитивної матері, вакцинація проводиться в першу добу життя, але зі зменшенням дози вакцини.

Особливості

Якщо раптом була пропущена чергова доза вакцини, то починати нову серію вакцинації не варто. Просто постарайтеся якомога швидше зробити пропущені щеплення, з дотриманням обов'язкових мінімальних інтервалів.

Автор: Сальнікова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас