Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Календар щеплень: 2 і 4 місяці життя дитини (частина 1)

Календар щеплень: 2 і 4 місяці життя дитини (частина 1)
 

Інфекціоністи вважають це щеплення (дифтерія, кашлюк, правець) найважливішим, яке просто в обов'язковому порядку необхідно робити кожній дитині. Навіть якщо ви є гострим противником вакцинації, подумайте добре – щеплення від дифтерії, коклюшу та правця надійно захистить вашу дитину від цих найнебезпечніших захворювань. А якщо ви просто переживаєте з приводу якості вітчизняних вакцин, ви завжди можете придбати більш якісну вакцину самостійно. Загалом, вирішувати вам, звичайно, адже вся відповідальність за здоров'я і життя малюка лежить тільки на вас.

Захворювання

Дифтерія – інфекційне захворювання, що вражає дихальні шляхи. Збудником її є дифтерійна паличка – коринебактерія. Смертність від дифтерії становить близько 10% у дітей у віці до 5 років. При прояві перших симптомів важливо відразу ж госпіталізувати дитину, а не лікувати самостійно. Перші ознаки захворювання – різке підвищення температури до 38-39 градусів, поява нальоту у вигляді плівки на мигдаликах і зобі – це відрізняє захворювання від інших. Надалі відбувається набряк обличчя, шиї та слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, що робить дихання неможливим. Смерть настає від задухи.

Кашлюк – інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія бордетел або паличка Борде-Жангу. Починається захворювання, як і основна маса інфекційних хвороб, з підвищення температури, кашлю, запалення горла і верхніх дихальних шляхів, далі відмінною особливістю стають тривалі напади кашлю, що не знімаються медикаментозно. Дитина, хвора на кашлюк, стає рознощиком інфекції, інкубаційний період триває до 14 днів. Якщо мати дитини перехворіла на кашлюк, то антитіла не передаються дитині, тому ризик заразитися дуже високий. Особливо важко захворювання проходить у немовлят до 1 року, викликаючи судоми, і маючи смертельний результат в 60% випадках.

Правець – інфекційне захворювання, що вражає як людей, так і тварин. Збудником захворювання є бактерія клострідіум. Джерело інфекції – травоїдні тварини, у яких ця бактерія є частиною мікрофлори кишечника, з випорожненнями паличка потрапляє у ґрунт, де зберігається тривалий час. Зараження відбувається через звичайне забруднення слизових оболонок і відкритих ран. При зараженні, спочатку спостерігаються місцеві, а після – і загальні спазми всього тіла через токсин, що виділяється бактерією. Спазми бувають настільки сильними, що призводять до перелому кісток і травм самих м'язів. Навіть при терміновій реанімації на ранній стадії захворювання смертність становить до 80%. Щорічно, за даними ВООЗ у світі помирає більше 400 тисяч людей від правця, причиною стає або параліч серцевого м'яза або дихальних м'язів. В основній масі випадків заражений не був щеплений від правця. У новонароджених поширене захворювання серед тих, у кого немає материнських антитіл в наслідок штучного вигодовування або того, що мати не була щеплена.

Опис вакцини

Для вакцинації дітей можуть використовуватися вакцини як з цільно-клітинними - АКДП, що містять інактивовані клітини збудників дифтерії, коклюшу та правця, так і з вмістом ацелюлярного клітинного компонента - АаКДП. Кашлюк, перенесений в анамнезі, не є протипоказанням до вакцинації.

Тільки серія з 4 вакцин дає повний захист дитині від захворювань. Така схема і дозування дифтерійного і правцевого анатоксину обумовлена необхідністю досягнення необхідної інтенсивності реакції імунітету дитини, яка тільки формується.

Протипоказання

Чергова вакцинація може бути відстрочена, якщо дитина захворіла на РВІ, у неї спостерігається підвищена температура або алергічна реакція. Не прищеплюють також дітей, у яких спостерігаються судоми і спазми тіла, а також є прогресуючі порушення в роботі нервової системи.

При порушенні календаря щеплень дільничним лікарем призначається стільки щеплень, скільки дитина встигне отримати до 6 років 11 місяців і 29 днів, без порушень мінімальних інтервалів між вакцинаціями. Мінімальні інтервали між щепленнями становлять 1 місяць – 1 місяць – 6 місяців відповідно.

Особливості

Повна вакцинація проти дифтерії, коклюшу та правця включає в себе серію з 4 щеплень, які робляться за графіком 2-4-6-18 місяців. Після цього дитина до 5-6-річного віку вважається повністю захищеною від цих інфекційних захворювань. Однак у 6-річному віці і після, кожні 10 років, необхідна довічна ревакцинація від дифтерії і правця, якою, на жаль, багато хто нехтує, від чого серед захворілих, за даними української статистики, смертність від правця у віці від 35 років різко підвищується.

Екстрена профілактика правця не впливає на проведення планової імунізації.

Доведено, що ефективність вакцинації проти дифтерії, коклюшу та правця становить 95-100%, що забезпечує дитину надійним захистом від цих найнебезпечніших інфекційних захворювань.

Автор: Сальникова Катерина

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас