Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо нове взуття дитині: поради педіатрів

Вибираємо нове взуття дитині: поради педіатрів
 

Всі ми знаємо, як швидко ростуть дітки, і як часто доводиться купувати їм обновки. Не виключенням є і дитяче взуття, до вибору якого потрібно підходити з особливою серйозністю. Адже взуття для дитини повинно не тільки захищати її ніжку від ударів при ходьбі і бігу, а й забезпечувати можливість гармонійного зростання дитячої стопи: правильний розвиток м'язів і сухожиль.

Вибираємо дитяче взуття: поради педіатрів

Верх взуття повинен бути м'яким і гнучким, а його носок – досить широким, щоб забезпечити природне положення дитячих пальчиків в черевику і їх вільний рух.

Підошва повинна бути достатньо гнучкою, щоб малюку було зручно навіть ходити на пальчиках або бігати – це природні вправи, які дитина робить неусвідомлено для правильного розвитку м'язів склепіння стопи, стопи і ніг. В ідеалі стопа дитини повинна підтримуватися внутрішньою поверхнею, хоча б приблизно такою же м'якою і податливою, як морський пісок, даючи ніжці можливість рухатися природно.

Підошва дитячого взуття повинна бути не слизькою, щоб дитина могла пересуватися безпечно і впевнено, особливо, коли мова йде про тепле взуття. Каблуки повинні бути широкими, а їхня висота – близько 1/10 загальної довжини підошви.

Задники на взутті дитини повинні бути такої висоти, щоб не заважати щиколотці рухатися вільно. З іншого боку, без укріплених задників не обійтися, оскільки взуття повинно підтримувати дитячу ніжку.

Також при покупці взуття рекомендується звернути увагу на устілку – чи можна її витягати? Звичайно, це не обов'язкова умова, але так вам буде простіше просушити взуття після того, як дитяча ніжка в ній спітніла або намокла. А це – важливий момент у догляді за взуттям, який допоможе значно продовжити термін її експлуатації.

Вимірюючи розмір ніжки вашої дитини, завжди робіть це в стоячому положенні. Вимірявши довжину стопи від п'яти до кінчика великого пальця, додайте ще 1,2-1,3 см (що приблизно відповідає ширині пальця дорослої людини). А приміряти взуття в магазині намагайтеся ближче до вечора (до кінця дня ніжка може збільшувати розмір порівняно з ранком). Пам'ятайте також, що до трирічного віку дитяча ніжка виростає на 3-4 мм за місяць, а це означає, що міняти взуття дитині потрібно не рідше, ніж раз на 3-4 місяці.

Також ви обов'язково маєте враховувати, що на відміну від одягу, доношувати дитині взуття за іншими дітьми вкрай не рекомендується! Все тому що зсередини взуття приймає форму стопи дитини, яка його носить, а її ніжка може зовсім не співпасти з ніжкою вашого малюка.

В ідеалі дитина повинна мати дві пари взуття на кожен день, щоб волога, яка утворюється усередині при тривалій ходьбі, встигала висохнути. Одна пара взуття може не встигати остаточно висохнути за ніч, тому краще мати запасну.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас