Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що всі батьки мають знати про дитяче взуття

Що всі батьки мають знати про дитяче взуття
 

Всі батьки мають розуміти, що дитяча ніжка – це не просто зменшена версія дорослої. Дитяча стопа постійно розвивається – кісточки ростуть, а хрящики стають не такими м'якими. Та поки стопи дитини остаточно сформуються, пройде багато років.



Особливо ж активно розвиваються дитячі ніжки в перший рік життя, і тут будь-який неправильний вплив і повторювальний тиск (як, наприклад, від неправильно підібраного взуття) може стати причиною деформації стопи. Правила вибору дитячого взуття і догляду за ніжками малюка, які ви читали раніше не завжди є каноном, якому потрібно слідувати. Кожна дитина індивідуальна, і правильно – не завжди краще для дитини.

Яке правильне (найкраще) положення для дитячої стопи?

Найкраще дитячі ніжки розвиваються босоніж. Множинні дослідження показали, що ходьба босоніж в ранньому дитинстві допомагає розвинути стопу правильно і сприяє правильному росту м'язів. Даючи дитячим пальчикам свободу рухатися і «хапатися», ви забезпечите стопі дитини можливість розвивати природну силу і координацію.

Але, звичайно, босоніж постійно не походиш. На вулиці і в приміщеннях з грубим покриттям підлоги необхідно захищати дитячу ніжку, і в цьому нам допомагає взуття.

Правильне взуття для дітей, які ще не ходять, тільки починають ходити, і дошкільнят

Коли мова заходить про вибір взуття для маленької дитини, експерти сходяться в наступних рекомендаціях:

Легкість - дитяче взуття не має бути важким або якимось іншим чином впливати на ходу дитини.

М'якість/гнучкість - взуття не повинно сковувати рухливість пальчиків і стопи малюка.

Пропускна здатність - дитяче взуття має бути виготовлене з натуральних дихаючих матеріалів (шкіра, тканина).

Відсутність супінатора - дитині не потрібна підтримка стопи, а взуття повинно імітувати ходьбу босоніж. Багато батьків вважають, що дитячій, як і їхній стопі, потрібна підтримка, але ця думка помилкова – крім тих випадків, коли у дитини плоскостопість або зайва вага (про це поговоримо далі). Якщо ж дитина цілком здорова, супінатор їй не потрібен, бо він заважає розвитку природної сили стопи.

Гладкість - підошва дитячого взуття повинна бути гладкою, як ваша долонька, щоб не було занадто сильного зчеплення з землею. Резинова підошва – не найкращий варіант.

Відсутність каблука - підошва дитячого взуття має бути плоскою.

Якщо у дитини плоскостопість, чи потрібне їй взуття з супінатором?

У всіх маленьких дітей стопи плоскі – вони розвиваються до звичного нам вигляду з вираженим склепінням до 7 років. Якщо ви думаєте, що у вашого малюка плоскостопість виражена сильніше, і у нього можуть виникати через це проблеми, покажіть його педіатру або ортопеду. В інших же випадках просто так маленьким діткам не рекомендується носити взуття з супінатором.

Не займайтеся самодіагностикою, покажіть дитину фахівцеві. Якщо проблеми з розвитком стоп є, він пропише носіння ортопедичного взуття. Підібрати і купити ортопедичне дитяче взуття ви завжди зможете на http://ortokid.com.ua/ - тут в широкому асортименті представлені стильні і високоякісні новинки для діток різного віку.

В якому випадку дитині може бути потрібне ортопедичне взуття?

Патологічна плоскостопість. Це дітки, чия стопа площа, ніж належить в даному віці, і які страждають від цієї патології. Їм потрібна взуття, більш стійке і таке, що забезпечує додаткову підтримку склепінню стопи. Ознаками такої плоскостопості можуть бути: біль в стопах, ногах, колінах або зміни стопи, наприклад, утворення мозолів. Якщо ви думаєте, що у вашої дитини плоскостопість, зверніться до педіатра або ортопеда.

Зайва вага. Множинні дослідження показали, що зайва вага у дитини може згубно впливати на розвиток її стоп. Дітям із зайвою вагою або ожирінням, як правило, корисно носити взуття, більш стійке і таке, що має супінатор.

Проблеми зі здоров'ям. При наявності захворювань опорно-рухового апарату або нервової системи (таких як церебральний параліч, м'язова дистрофія, синдром Дауна і т.д.) діткам, як правило, прописують ортопедичне взуття.

Основні правила вибору дитячого взуття

- Дитяча ніжка росте стрибкоподібно і потребує оновлення взуття кожні 3-4 місяці.

- Не купуйте синтетичне взуття, так як воно не тягнеться і може тиснути на стопи дитини, шкодячи їхньому розвитку.

- Дитячі ніжки багато потіють, тому вибирайте модельки з натуральним верхом з дихаючого матеріалу.

- Діткам можна носити б/в взуття. Більшість взуття приймає форму стопи під час носіння, тому взуття б/в може нашкодити дитині, неправильно розвиваючи її стопу.

- Взуття дитини має бути зручним відразу. Якщо його ще потрібно «розносити», це означає, що обране взуття не підходить малюкові.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас