Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Обережно, знежирені продукти! Чи варто різко знижувати рівень жиру в раціоні, бажаючи схуднути?

Обережно, знежирені продукти! Чи варто різко знижувати рівень жиру в раціоні, бажаючи схуднути?
 

Весна – пора змін і нових відкриттів. Ми наповнені енергією, ентузіазмом та силою, хочеться творити! І, звісно, в цей період особливо актуальною стає робота над собою: ми записуємось в зал, йдемо на заняття танцями, худнемо, проходимо курс процедур у косметолога, змінюємо зачіску… Хочеться гарнішати і чарувати світ.



Багато з нас в цей період вирішують відкоригувати свою систему харчування, адже після зими, з її тривалим марафоном новорічно-різдвяних свят, відчуваємо потребу скинути зайве, хочеться відчути легкість. Багато переходять на знежирені продукти, бажаючи отримати максимальну користь для краси і здоров’я, але тема ця є доволі складною і суперечливою. Тож чи справді корисними для нас і дієтичними є знежирені продукти?

Різко обмежувати жири в раціоні – неправильно

Ви, мабуть, вже знаєте про те, що коли ми різко змінюємо стиль харчування, знижуючи його калорійність, починаємо відчувати голод – організм сприймає це як сигнал про те, що потрібно запастись жиром, адже є дефіцит у їжі. І саме жирна їжа стимулює секрецію гормону, який сигналізує мозок про ситість. Тобто різко обмежуючи жири в раціоні ми фактично даємо мозку сигнал про те, що потрібно «запасатися», організм перемикається на стресовий режим, починає накопичувати жир… Часто, також, відмовляючи собі в жирній їжі, ми компенсуємо брак енергії вуглеводами, що теж зовсім не сприяє втраті ваги.

Жири нам потрібні

Жири не лише поліпшують смак їжі, вони беруть участь у засвоєнні вітамінів (адже деякі вітаміни розчиняються лише в жирах, наприклад вітамін А, Е, D). Також, жири беруть участь у продукуванні гормонів, клітинних мембран. Саме тому не варто гнатися за етикеткою «знежирений». А інколи продукти із написом «низькокалорійні», тобто із низьким вмістом жиру, містять велику кількість цукру, тобто мають приховану сторону, на якій не наголошується, тож будьте пильними (йдеться про йогурти, сирки).

У збалансованому раціоні харчування норми жиру відповідають нормам білка і становлять 1,5 г на 1 кг ваги. Також, визначаючи свою норму жирів в раціоні, варто врахувати активність вашого способу життя, умови праці, адже якщо ви займаєтесь спортом, ваш день активний, ви багато працюєте фізично і розумово – то ваша норма, звісно, матиме дещо інші показники. Тож без фанатизму з обмеженням жирів у раціоні. Натомість поступово зменшуйте свої порції, обмежте споживання «швидких» вуглеводів (з високим глікемічним індексом) і додайте руху у своє життя. Тоді результати не заставлять себе довго чекати! ;)

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас