Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Зручне годування: що б сказав ваш малюк, якби він умів говорити?

Зручне годування: що б сказав ваш малюк, якби він умів говорити?
 

Здавалося б, які питання можуть виникнути при грудному вигодовуванні? Адже мама інстинктивно прикладає немовля до грудей, годує його, і при цьому все відбувається правильно само собою. А ось уявіть, що ваш малюк раптом заговорив... Виявляється, ви б почули дуже багато цікавого про те, наскільки зручно йому під час годування...



Наприклад, якщо ви тримаєте дитину під кутом 90˚, щосили напружуючись при цьому, будьте впевнені, вона дуже хоче сказати вам щось на кшталт: «Мамочко, не потрібно так напружувати спину, до того ж, мені незручно захоплювати сосок в такому положенні. Притисни мене до себе міцніше, так буде зручніше тобі і мені». Намагайтеся тримати немовля під кутом 130-150˚, так воно щільно захоплюватиме сосок, а це дуже важливо. За словами лікаря-педіатра Наталії Гейко: «Якщо малюк нещільно захоплює сосок при годуванні, то в його шлунок потрапляє зайве повітря, в результаті накопичуються гази і виникають коліки».

Іноді мама не бере дитину на руки, щоб погодувати, а нахиляється над нею. При цьому носик малюка впирається в її груди. Малюк сердиться, а мама не розуміє, чому він вередує, замість того, щоб спокійно їсти. Якби дитина в цей момент заговорила, то обов'язково сказала би: «Мамуля, ну хто ж може їсти з закритим носиком»?

Намагаючись допомогти малюкові, мама може підштовхувати його голову до грудей або занадто натискати на потилицю. «Штовхатися недобре», - приблизно таке зауваження зробила би крихітка.

Типова помилка, яку час від часу допускають усі мами, - коли їхній одяг сповзає на обличчя дітей. Тут навіть у дорослої людини не вистачило б слів від обурення, тому розсердитися і «накричати» на маму в момент, коли її кофточка впала на голову, - найправильніше, що може зробити малюк.

Існують 3 найбільш зручні позиції для грудного вигодовування: «Колиска», «З-під руки» і «Сидяче годування». Постарайтеся освоїти їх в найперші дні. Так ви значно полегшите собі задачу грудного вигодовування.

1. «Колиска». Животик малюка притиснутий до живота мами. Вушко, плече і стегно крихітки розташовані на одній лінії. Ця лінія не повинна бути прямою, як струна, і може нагадувати усмішку. Важливо, щоб дитина не була зігнута по кривій, а її підборіддя не впиралося в мамині груди, інакше вона не зможе добре відкрити рот, щоб захопити сосок.

зручні позиції для грудного вигодовування

2. «З-під руки». У такій позиції мама долонею підтримує голівку і спинку дитини, а її ніжки знаходяться під її рукою. Ця поза підходить мамам після кесаревого розтину, так як дитина не натискає на живіт.

зручні позиції для грудного вигодовування

3. «Сидяче годування». Це найулюбленіша позиція багатьох дітей після півроку. Мама садить малюка до себе на коліна, і дитина бере сосок так, як їй зручно. Спочатку мама підтримує голівку і спинку немовляти, але чим старшою стає дитина, тим менша в цьому потреба.

зручні позиції для грудного вигодовування

Якщо при грудному вигодовуванні навантаження на спину мами занадто великі, потрібно підставляти подушки. Завжди необхідно стежити за тим, щоб при годуванні не горбитися і не нахилятися в бік. Якщо дитина кусає груди, найчастіше їй просто незручно їсти через те, що захоплення соска виконується неправильно. Поміняйте позицію, перевірте, чи не припускаєте ви типових помилок при грудному вигодовуванні? Пам'ятайте про те, що грудне вигодовування малюка повинно приносити мамі радість.

І ще один момент, про який не варто забувати. По можливості, не одягайте багато одягу. Дотик тіло до тіла при грудному вигодовуванні сприяє кращій лактації. Для того, щоб молоко не випливало в перервах між годуваннями, лікар-педіатр Наталія Гейко рекомендує користуватися лактаційними прокладками Helen Harper Baby Bra Pads. Вони зручні і бездоганно підтримують гігієну годуючої мами.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас