Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як уникнути болів в сосках при грудному вигодовуванні: 5 практичних порад

Як уникнути болів в сосках при грудному вигодовуванні: 5 практичних порад
 

Щоб забезпечити малюкові повноцінне грудне вигодовування протягом року, мама повинна правильно піклуватися про стан своїх грудей. Болі і пошкодження сосків часто стають причиною переривання грудного вигодовування. Щоб цього не сталося, скористайтеся 5 практичними порадами.



1. З першого годування прикладайте малюка до грудей правильно. Ідеальний кут нахилу головки дитини – 130-150˚. Якщо ж дитина лежить під прямим кутом 90˚, вона буде неправильно затискати сосок. Неправильне прикладання до грудей малюка призводить не тільки до проблеми з сосками, а й до малого набору ваги немовлям, скупченню у нього газів, кольок. Детальні інструкції по правильному прикладанню дитини до грудей можна знайти в Інтернеті, спеціалізованій літературі, а також отримати на курсах для майбутніх мам.

2. Тріщини і пересихання соска – проблеми, до яких призводить неправильний догляд за грудьми, а точніше, зайві гігієнічні процедури. Рекомендації мити груди з милом перед кожним годуванням і мазати зеленкою визнані помилковими. Мило змиває природний захисний шар, який створюється залозами Монтгомері. Для догляду за грудьми гігієнічного душа вранці і ввечері цілком достатньо. Про решту вже подбала природа. Залози Монтгомері виробляють спеціальну змазку. Вона має бактерицидні і ранозагоювальні властивості, захищає сосок від пересихання.

3. Причиною болю і тріщин може стати молочниця або грибкова інфекція Candida albicans. Найчастіше її провокує прийом антибіотиків і порушення здорової флори в організмі мами. Зазвичай молочниця викликає печіння в сосках під час годування і після нього. Боротися з цією проблемою не складно. Мамі потрібно включити в щоденний раціон йогурти і виставляти соски на сонячне світло. Крім цього необхідно обробляти рот малюка розчином харчової соди після кожного годування протягом 3-5 днів. Щоб уникнути грибкового зараження або потрапляння інших інфекцій, варто підбирати якісні лактаційний прокладки і часто їх міняти. «Лактаційні прокладки обов'язково повинні бути дихаючими, - каже лікар-педіатр Наталія Гейко, - візьміть, наприклад, Helen Harper Bra Pads. У них шкіра соска і ареоли завжди буде сухою і здоровою ».

4. Болі в сосках також викликає закупорка молочних протоків, так звані «молочні пробки». Біля плямочка, що з'явилася на соску, найчастіше і є закупоркою. Спочатку вона не турбує і може вийти природним шляхом при годуванні малюка. Якщо цього не відбувається, то через 5-7 днів з'являються болі, що віддають в область пахви. У цьому випадку мамі потрібно спробувати прикладати до соска тепло перед годуванням. Теплий душ часто допомагає відкрити молочні протоки. Але якщо пробка не вийшла самостійно, необхідно звернутися до лікаря, щоб уникнути запального процесу.

5. Якщо малюк кусає маму, звичайно ж, соски болітимуть. Причиною укусів можуть бути зубки, що прорізуються, а також бажання дитини пограти. Терпіти таку поведінку не можна. Не потрібно кричати на крихітку. Якщо дитина вкусила, припиніть годування і віддаліть її від грудей. Строго, але спокійно скажіть, що кусатися не можна. Навіть найменша дитина реагує на тембр маминого голосу і здатна зрозуміти, що таку поведінку потрібно припинити, інакше мама просто не дасть груди, які для малюка – найбільша цінність.

Турбота про груди – важлива частина догляду за дитиною, адже материнське молоко – основна їжа для малюка. Повноцінно замінити її не може навіть найкраща суміш. Правильна турбота про груди дозволить вигодовувати малюка протягом 12 місяців, а значить, забезпечити хорошу основу для його здоров'я.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

6 порад по догляду за грудьми для мами, що годує

Грудне вигодовування – абсолютно особливий період для молодої матусі. Щоб запобігти можливих проблем, необхідно виконувати низку простих правил, які допоможуть в перші тижні лактації.

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 3)

Як правильно годувати? Скільки дитині потрібно молока? Чи вистачає малюкові молока, чи, можливо, його потрібно догодовувати? Всі ці питання нерідко турбують молодих мам. На цю тему існує величезна безліч статей і наукових досліджень, але як і раніше тема грудного вигодовування оповита величезною кількістю міфів і помилок. Сьогодні, в продовження циклу статей про найпопулярніші міфи про грудне вигодовування ми розглянемо ці питання більш детально.

Популярні міфи про грудне вигодовування (частина 2)

Кожна жінка мріє залишатися привабливою за будь-яких обставин. Але вагітність нерідко вносить свої «корективи" у бажані 90-60-90. Що ж стосується фігури новоспеченої матусі та грудного вигодовування, тут є також свої міфи. Давайте спробуємо розібратися в цьому питанні, в продовження циклу наших статей про найпопулярніші міфи про годування грудьми.

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 2)

Незалежно від того, відмовляєтесь Ви від грудного вигодовування, слідуючи фізіологічному процесу інволюції, чи, можливо, виникли непередбачувані обставини і потрібно відлучити дитину від грудей раніше – правило одне: процес відмови від грудного вигодовування повинен відбуватися поступово.