Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Держава «краде» гроші у молодих мам

Дитина

Батьки, які перебувають у декреті, стверджують, що держава не доплачує їм 70% від належної матеріальної допомоги - 130 грн на місяць замість передбачених за законом 557 грн.

Багато хто вважає, що судитися з державою - собі дорожче. Краще вже буде так, як є. А ось ті, хто не побоявся і ризикнув, вже давно випили шампанського за перемогу. Одна з таких - Олена Фоменко з Павлограда. У листопаді 2006-го жінка народила дівчаток-двійнят. Як і всі, оформилася у відділі соціального забезпечення для отримання матеріальної допомоги по догляду за дітьми. І тільки через рік жінка дізналася, що держава не доплачує їй належні гроші.

- Розшукала юриста Валерія Батраченко, він-то і пояснив, що на кожну дитину мені щомісяця не доплачували трохи більше 400 гривень. А тут в магазин вийдеш за памперсами - сотню заплати. Я працюю вчителькою в школі, самі розумієте, доходи не захмарні. Тому вирішила - буду судитися і вимагати повернути належні мені за законом гроші, - розповідає Олена. - Правда, довелося побігати. У соцзабезі мені не хотіли давати довідки, які потрібні для суду. Довелося чекати місяць від них відповіді, хоча за законом вони зобов´язані вирішити питання протягом десяти днів.

Два рази жінка подавала позовну заяву, і двічі їй відмовляли. Тільки третя спроба виявилася вдалою. Півроку тривав розгляд, у липні 2007-го суддя постановив - виплатити різницю в матеріальній допомозі і нараховувати кошти в повному обсязі. Але гроші позивачка отримала не відразу. Попереду ще була апеляція - місцеве управління праці та соціального захисту так просто не здавалося. У кінцевому підсумку перемога все ж залишилася за Оленою.

Піонер серед юристів

Журналісти знайшли того самого першопрохідника-адвоката, який викрив чиновників у хитрості. Валерій Батраченко на власному досвіді пройшов весь шлях від простоювання у довгих чергах відділу соціального забезпечення до залу суду. Коли у нього самого народився син, довелося сісти і розібратися в законі про допомогу сім´ям.

- Закон гарантував, що батьки у відпустці по догляду за дитиною до трьох років повинні отримувати в 2007 році 470 гривень (прожитковий мінімум на дитину до шести років. З листопада 2009 р. складає 632 грн. - Авт.). Але на руки нам дали всього 130. Я почав розбиратися, куди ж пропадають ще 340 гривень. З´ясувалося, що Кабмін вніс поправку, згідно з якою, матеріальна допомога повинна розраховуватися таким чином: від прожиткового мінімуму віднімаємо дохід в родині, але кінцевий результат не повинен бути менше 130 гривень. Ось в управліннях праці та соціального захисту і вхопилися за цю цифру, - розповідає адвокат.

У грудні 2007 р. Конституційний суд України визнав поправку недійсною, оскільки вона суперечила Конституції України. Виходить, чиновники просто не переймалися перерахунками та нараховували мінімально можливу суму. А вона становить саме 130 грн. Хоча повинні були, згідно з рішенням Конституційного суду, платити молодим батькам весь прожитковий мінімум, зазначений у законі.

- Тоді з дружиною вирішили, що будемо подавати до суду і вимагати перерахунку. З нами ще вирішила добиватися правди подруга дружини - Юлія Гадьо. Спочатку в соцзабезі відверто сміялися, мовляв, нічого не вийде - у скарбниці нема грошей. А коли суд виніс вирок на користь батьків, ніяк не могли повірити, що програли справу, - продовжує Валерій.

Новина швидко поширилася по Павлограду. Незабаром майже всі матусі міста, добре розібравшись у законі, штурмували суди. Але про те, що поправка Кабміну протиправна, досі мало хто знає. По ній продовжують нараховувати соціальну допомогу.

Соцзабези завалені позовами

У столиці на відділи соціального забезпечення частенько подають до суду незадоволені матері, але поки що жодного разу не виграли справу. Світлана Мироненко, начальник відділу прийняття рішень управління праці та соціального захисту населення в Дніпровському районі стверджує, що ніякого обману немає, а її колеги діють згідно із законодавством.

503256 дітей народилося в Україні в 2008 р. Роком раніше, за даними МОЗ, - 470 167.

- Ми нічого не вигадуємо. Всі наші дії відповідають законам. Повістками до суду нас просто завалюють. Іноді до абсурду доходить, приходить багатодітна матуся зі скандалами і вимагає платити їй більше, ніж вона вже отримує. Ще й дитину суне нам, мовляв, не можу я прогодувати її, нехай забирає держава. Але якщо їй не належить більше, ніж вже нараховано, ми зі своєї кишені платити повинні? - Заявила Світлана Мироненко.

Чиновниця зізнається, що не чула ще про павлоградських жінок, які все-таки відстояли свої вимоги. А ось про рішення Конституційного суду в курсі.

- Знаю, що поправку нібито визнали недійсною. Але чомусь справу не довели до кінця і не роздали нам, наприклад, вказівки керуватися законом без змін, - знизує плечима Світлана Юріївна. - Часто люди в усьому звинувачують співробітників соцзабезу, а по суті ми лише виконавці, вирішують все нагорі.

Добралися до столиці

Тим часом у Києві днями відбулося перше засідання суду за позовом Ірини Галайчук, яка пішла шляхом Олени Фоменко.

Кожна українська сім´я незалежно від доходів має право на допомогу від держави при народженні дитини. Причому це не горезвісні 12,5 тис, які виплачують при народженні, а щомісячні виплати по догляду за дитиною до трьох років. Оформити допомогу може будь-який з батьків, який принесе у відділ соціального забезпечення необхідний пакет документів. Мало хто знає, що насправді можна домогтися, щоб по догляду за дитиною платили не 130 грн на місяць, а 557 грн. А з листопада ця сума становить вже 632 грн.

- Про зволікання в законі я дізналася зовсім випадково. А тут саме пішла у своє управління соціальної допомоги, а там порахували наші доходи, та ще й стипендію дочки, і вирішили - нам і так вистачить. Але ж це несправедливо! У мене п´ятеро дітей, - ділиться Ірина.

Жінка не полінувалася, знайшла телефон адвоката Батраченко. Він охоче погодився допомогти і їй.

- Мої подруги і знайомі, які теж недавно народили дітей, чекають з нетерпінням, чим же закінчиться мій судовий процес. Я їх розумію, самій трохи страшно, адже опонент не зі слабких, - сміється Ірина Галайчук.

Все ж таки багатодітна мама впевнена в перемозі. Адже на рахунку Валерія Батраченко не було ще жодної програної справи в розглядах з грошима на маленьких дітей.

- Перше рішення суду стало показовим. У подальших подібних позовах завжди спирався на цей досвід і приводив як аргумент. До речі, місцевий соцзабез не змирився з вердиктом і дійшов з апеляціями до вищого Апеляційного суду. Останній 11 червня цього року ще раз підтвердив нашу правоту. А це означає, що іншим позивачам тепер буде простіше, - розповів Валерій.

Зараз Батраченко разом з колегою представляють інтереси сотень батьків по всій Україні. Свої законні гроші вже отримали близько трьох тисяч чоловік. Хоча, звичайно, це крапля в морі порівняно з тим, скільки дітей щорічно народжується. Якщо на кожну дитину держава заощаджує 400 гривень на місяць, то виходить кругленька сума - близько двохсот мільйонів! Якщо всі мами і тата почнуть відстоювати свою правоту в судах, можливо, чиновники самі будуть нараховувати правильну суму, а не мінімально допустиму.

За матеріалами obozrevatel.com

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас