Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому так важливо захищати дитину від сонця і як це зробити?

Чому так важливо захищати дитину від сонця і як це зробити?
 

Чому дитину потрібно захищати від сонця?

Ультрафіолетове сонячне випромінювання є основною причиною раку шкіри, опіків, передчасного старіння і проблем із зором. І якщо не захищатися від сонця з дитинства, в майбутньому всі ці ризики посилюються. Тому так важливо не тільки захищати малюків від літнього сонечка, а й прищепити їм ці ж звички.

Коли необхідний захист від сонця

Ви не можете адекватно відчути на собі силу ультрафіолетового випромінювання, тому захищатися від сонця рекомендується в теплі місяці (з травня по вересень), а також в весняні та осінні дні, коли ви довго залишаєтеся під відкритим сонцем.

Як захистити дитину від сонця?

Час на свіжому повітрі необхідний дитині для здорового розвитку. А щоб сонечко не шкодило малюкові, подбайте про 5 видів захисту для нього: головний убір, легкий закритий одяг, сонцезахисні окуляри, сонцезахисна косметика і тінь.

1. Хороша кепка або капелюх

Хороший дитячий капелюх або кепка мають бути виконані з дихаючого матеріалу, не парити голову, але захищати від сонця. Вибирайте головний убір, який прикриє голову дитини, а також буде відкидати тінь на обличчя і очі, можливо, шию.

Для немовляти вибирайте головний убір з м'якої тканини, яка легко зімнеться, якщо малюк покладе голову.

Маленьким діткам вибирайте кепочки і панамки точно за розміром голови, які також відкидають тінь на обличчя і шию.

Більш старшим діткам вибирайте глибокі капелюхи і кепки з козирком або полями шириною від 6 см. Зараз ідеальним вибором стануть головні убори з розміром голови, що регулюється, як бейсболки.

Так, дітлахи не дуже люблять ходити в головних уборах, тому поясніть дитині, що кепка – частина її стильного літнього наряду. І самі подавайте приклад, завжди одягаючи головний убір.

2. Легка закритий одяг

Якщо ви можете бачити шкіру, ультрафіолет може до неї дістатися. Намагайтеся покрити якомога більше шкіри дитини. Вибирайте для цього легкий дихаючий просторий одяг. Якщо, наприклад, чадо в маєчці або сарафані на тонких бретелях, накиньте зверху легку сорочку з довгим рукавом.

3. Сонцезахисні окуляри

Очі дуже чутливі до ультрафіолету. Тому дитині так само, як і дорослому, необхідні хороші сонцезахисні окуляри. При цьому це має бути не просто дитяча «іграшкова» або модна модель, а справжні поляризовані окуляри з УФ-фільтром.

4. Сонцезахисний крем

Сонцезахисний крем – ваша остання лінія захисту. Наносіть його на всі ділянки шкіри, не покриті одягом. Це повинен бути водостійкий крем з SPF30 або вище. Наносіть його за 20 хвилин до виходу на вулицю і повторюйте кожні дві години і після кожного купання.

Корисні поради батькам:

- Вибирайте крем, який легко наноситься і який дитина не відчуває на шкірі.

- Пробуючи новий сонцезахисний крем, нанесіть його спочатку на маленьку ділянку шкіри дитини, щоб дізнатися, чи підходить він їй.

- Не рекомендується використовувати сонцезахисний крем зовсім, якщо малюк молодший 6 місяців.

- Багато виробників сонцезахисної косметики випускають спеціальні дитячі продукти для немовлят і малюків. Вони так само добре захищають від сонця, але мають набагато більш м'яку формулу, що важливо для ніжної дитячої шкіри. Шукайте креми, які підходять для чутливої шкіри.

- З трирічного віку почніть вчити дитину самостійно мазатися сонцезахисним кремом, щоб виробити у неї цю звичку.

- Будьте прикладом і самі користуйтеся сонцезахисною косметикою.

Алергія на сонцезахисний крем

Ризик появи алергічної реакції на сонцезахисний крем мінімальний. Якщо вона і з'являється, то на ароматизатори або консерванти, але не на УФ-фільтри. Тому просто намагайтеся купувати дитині засіб, що не містить ароматів.

5. Тінь

Всі без винятку влітку повинні намагатися ховатися в тіні, а діткам до року з їх ніжною шкірою і зовсім протипоказано перебувати влітку під відкритим сонцем.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас