Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як захистити дитину від сонця цього літа?

Як захистити дитину від сонця цього літа?
 

Сезон відпусток у розпалі! Як і неймовірно яскраве і спекотне сонце. Щоб ваш відпочинок (та й кожен літній день) проходив в задоволення, а не приніс купу клопотів через настільки активне сонце, ми поділимося з вами порадами експертів про те, як правильно захищати малечу від сонячних променів, а також обговоримо головні міфи батьків на цю тему.

Чи потрібно купувати спеціальний дитячий сонцезахисний крем?

Чи знали ви про те, що чверть життєвої дози сонячного випромінювання ми отримуємо за перші 10 років життя? Саме тому так важливо захищатися від шкідливого ультрафіолету з самого дитинства. Але користуватися при цьому можна і дорослим кремом, який ви використовуєте самі. Справа в тому, що в складі дитячих і дорослих сонцезахисних кремів немає великої різниці. Просто виберіть якісний засіб, який підійде вам і вашому малюкові.

Яким повинен бути мінімальний SPF для дітей?

Маленьким дітям потрібно купувати сонцезахисний крем з SPF не менше 15-30. А новонародженим і зовсім не рекомендується знаходитися влітку під відкритим сонцем.

Чи потрібні різні креми для обличчя і тіла?

У різних засобах для обличчя і тіла також немає особливої потреби. Склади сонцезахисних кремів настільки мало відрізняються, що ви можете використовувати один крем для обличчя та тіла.

Яка різниця між мінеральними (фізичними) і хімічними сонцезахисними кремами?

Мінеральні сонцезахисні засоби (також їх називають фізичними) «сидять» на шкірі і відображають ультрафіолет. Як правило, вони містять діоксид титану або оксид цинку і ідеально підходять для ділянок шкіри, які згорають у першу чергу (кінчик носа, плечі і т.д.). Але такими кремами не можна користуватися в спреях, так як вищезгадані речовини дуже небажано вдихати.

Хімічні сонцезахисні засоби стануть ідеальним вибором для всіх інших ділянок шкіри. Вони перетворюють ультрафіолет на тепло, яке потім випаровується з поверхні шкіри. Тобто, в ідеалі варто купити мінеральний крем для ділянок, які найсильніше обгорають на сонці, і хімічний, який захистить решту шкіри.

Які інгредієнти сонцезахисних засобів не рекомендовані дітям?

Оксибензон – не найкращий інгредієнт для дітей, адже він може викликати реакцію. Також батькам варто остерігатися в складі сонцезахисного засобу ароматизаторів, так як на них під впливом сонця шкіра також може зреагувати. Це фотохімічна реакція, яка виникає, коли на шкіру нанесено будь-який хімічний склад, і він піддається впливу сонця.

Як правильно наносити сонцезахисний крем на дітей, і як часто?

Це залежить від того, як довго ви збираєтеся перебувати на сонці, чи плануєте якісь активності, і інших чинників. Наприклад, якщо дитина буде купатися, нанести сонцезахисний засіб потрібно, як тільки вона вийде з води, і повторно наносити кожні 2-3 години (а також кожного разу після купання). Наносити сонцезахисний крем необхідно на все тіло, навіть на ділянки шкіри, прикриті одягом, адже далеко не всі тканини повністю захищають від сонця.

Яких запобіжних заходів ще варто дотримуватися?

Звичайно ж, не перебувати під відкритим сонцем в пікові його години. І в будь-якому випадку, в літні місяці, коли сонце настільки активне, ви завжди повинні дбати про те, щоб тіло малюка було прикрите футболочкою, голова – панамкою, а інші ділянки шкіри – сонцезахисним кремом.

Не менш важливо привчати і самих дітей до правил безпечного перебування на сонці. Адже наші поведінкові звички формуються у віці від двох до дев'яти років. І якщо в цьому віці навчити чадо захищатися від сонячних променів, ця звичка залишиться у нього на все життя.

Як багато крему використовувати за раз?

Такої норми немає, просто нанесіть крем так, щоб він покрив шкіру рівномірним шаром і міг вбратися. Наносити занадто багато сонцезахисної косметики немає сенсу, так як це не посилить захист від ультрафіолету. Краще наносіть крем в помірних кількостях, але регулярно наносіть його повторно.

Чи варто дітей дошкільного віку зовсім берегти від сонця?

Трохи сонця корисно всім, адже воно стимулює вироблення вітаміну D, який особливо необхідний для росту організму і кісток зокрема. Дітлахам з блідою шкірою рекомендується проводити під сонцем 10-15 хвилин на день, а смаглявим – 15-20 хвилин. Але не думайте, що провівши півдня на пляжі, ви запасетесь вітаміном D набагато наперед. Це так не працює!

Що робити, якщо у малюка легкий сонячний опік?

Таких ситуацій настійно рекомендується уникати. Але якщо ваш малюк все ж таки злегка обгорів, прикладіть до постраждалих ділянок шкіри лід або холодну воду. Також можна звернутися до лікаря, який порекомендує протизапальний або стероїдний крем з невеликим вмістом гідрокортизону, відповідно до віку дитини.

Заспокійливі лосьйони, як наприклад ромашковий, можуть полегшити симптоми, але привести до ще більшої сухості шкіри, яка почне в результаті облазити. Для цього користуйтеся пом'якшуючими засобами на основі води або масел.

І пам'ятайте! Ви не можете покладатися на випадок, коли мова йде про захист дитячої шкіри від ультрафіолету. Адже один тільки звичайний сонячний опік шкіри збільшує ризик розвитку раку шкіри на 15%.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас