Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Все, що потрібно знати батькам про прорізування зубів у немовляти (частина 2)

Все, що потрібно знати батькам про прорізування зубів у немовляти (частина 2)
 

Щодо яких симптомів не варто турбуватися?

Через прорізування зубів на яснах можуть утворюватися синці. У цьому немає нічого страшного, просто протирайте ясна холодною вологою ганчірочкою.

Деякі батьки вважають легку температуру і діарею також симптомами прорізування зубів, але думки дитячих лікарів на цей рахунок неоднозначні. Як і будь-який запальний процес в організмі, запалені ясна можуть стати причиною невеликої температури. Якщо у малюка ріжуться зубки і температура не вища за 38,3°С, її причиною може бути набряклість ясен, і турбуватися нема про що. Якщо ж температура вища, тримається довше трьох днів або супроводжується іншими симптомами, обов'язково зверніться до лікаря.

6 найкращих способів полегшити біль від прорізування зубів у немовляти

Жування. Дітям, у яких ріжуться зубки, подобається все жувати, і на це є причина: таким чином створюється протидіючий тиск на ясна, який полегшує біль від зубів, що проштовхуються крізь них. Резинові кілечка, брязкальця та інші іграшки для прорізування зубів стануть незамінними. Ще більш ефективним буде жування холодних предметів, тому тримайте іграшки-прорізувачі і вологі ганчірки в холодильнику (але не в морозилці, так як занадто холодні предмети можуть пошкодити чутливі ясна малюка).

Масаж ясен. Його можна здійснювати чистим пальцем, іграшками для прорізування зубів, вологою зубною щіткою (без пасти). Масажуючи дитячі ясна, ви також будете протидіяти тиску від зубів, що ріжуться. Спочатку малюк може противитися, так як відразу це може бути боляче, але дуже швидко такий масаж полегшує біль від прорізування зубів.

Холодні напої. Пляшка холодної води може також заспокоїти подразнені ясна, але підходить цей спосіб тільки для дітей від піврочку (коли вже можна вводити водичку в раціон малюка).

Охолоджена їжа. Охолоджені продукти, такі як йогурт, пюре з персиків або яблук (якщо вони вже введені в раціон малюка) немовля їстиме з більшим задоволенням, ніж теплу їжу або кімнатної температури. А все тому, що така їжа, знову ж таки, заспокоює подразнені ясна. Також можна давати дитині заморожені банани, сливи, але тільки великими шматочками і під наглядом батьків, щоб дитина не вдавилася.

Знеболювання. Якщо жування, тертя ясен і холод не допомагають, дайте дитині знеболююче для немовлят (ацетоменофен або що порадить лікар), але обов'язково перед цим проконсультуйтеся у педіатра.

Комфорт. Ще більше обіймів, поцілунків і багато-багато терпіння – ось, що зараз від вас потрібно дитині.

Уникайте «заморожуючих» засобів! Як не рекомендується розтирати дитячі ясна алкоголем, точно так само ні в якому разі не варто використовувати медикаменти, що викликають оніміння. Для дітей до 2 років вони небезпечні зниженням рівня кисню в крові. Також сучасні педіатри не рекомендують батькам використовувати будь-які трав'яні і гомеопатичні гелі для прорізування зубів і інші медикаменти, особливо ті, що містять інгредієнти, які можуть викликати проблеми з серцем або сонливість.

Відмовтеся від бурштинових намистин для прорізування зубів! Немає ніякого медичного підтвердження того, що бурштинове намисто допомагає при прорізуванні. І педіатри вкрай не рекомендують користуватися ними, так як є великий ризик того, що малюк вдавиться.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас