Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Персоналізовані казки. Казкотерапія, як метод виховання дитини

Персоналізовані казки для дітей

При слові «казка» перша асоціація, яка виникає в кожної людини – це дитинство. Дійсно, дитинство і казка нерозривно пов´язані одне з одним. З найперших днів батьки, укладаючи доньку чи сина спати, наспівують колискові і розповідають дитячі казки. Казка - кращий засіб зацікавити маленьку людину, заспокоїти її, змусити замислитися, допомогти усвідомити навколишній світ і дослідити його. Казка розвиває фантазію і будить творчі здібності.

Пізнання світу і себе в цьому світі пов´язані для дитини з безліччю відкриттів, несподіваних пригод і знахідок. Саме казкові історії, в яких укладено життєвий досвід старших поколінь, допомагають дитині зрозуміти закони, за якими існує дійсність. Найчастіше дитина задає такі питання, що дорослі відчувають розгубленість і не можуть правильно пояснити причини явищ. що відбуваються навколо, донести до дитини ідею про добро і зло, гарне і погане, справедливе і несправедливе. Тоді на допомогу приходять казки. Дитина стежить за подіями, що відбуваються в житті головних героїв казок, переживаючи казкові ситуації з живою участю і безпосередністю, на яку здатні лише діти. Мозаїка власної картини світу малюка складається значною мірою завдяки багатій мові казок і чаклунства казкових ситуацій. І тільки подорослішавши, він усвідомлює, який вплив на його духовне зростання створили казки, почуті ним у дитинстві.

Саме тому казка знайшла широке застосування в психотерапії, і, до речі, не тільки дитячої. Психотерапевтичні казки широко застосовуються і для вирішення проблем, що виникають у дорослих людей. Існує навіть спеціальний термін - «казкотерапія». Різні фахівці по-різному трактують поняття казкотерапії: хтось має на увазі лікування казками, хтось - спосіб психологічної корекції особливостей характеру, або спосіб, що допомагає виявити проблему і вирішити її за допомогою казкових історій, що моделюють ситуації дійсності. Але всі сходяться в одному: основне завдання казкотерапії - об´єднання найефективніших психологічних прийомів і технік в рамках казкової форми. Цей метод досить новий, але дуже ефективний, і тому дуже популярний серед психологів.

Казкотерапія допомагає вирішити безліч проблем, пов´язаних з інтеграцією особистості в соціальне суспільство, виявленням і подальшим розвитком творчих здібностей, адаптацією в умовах перенесених психотравмуючих ситуацій. Також казкотерапія широко застосовується при навчанні і корекції небажаної поведінки дітей. Така корекція не передбачає авторитарності і психічного насильства в процесі виховання дитини з проблемами в поведінці. Казкотерапія абсолютно виключає будь-яку директивну зміну негативної поведінки, натомість пропонуючи дитині широкий спектр альтернативних реакцій на ситуації, в яких вона звикла діяти певним чином. Тобто, казка дає такій дитині зрозуміти, що існують і інші моделі поведінки, і в різних ситуаціях можна застосовувати ту чи іншу. Слухаючи казку, дитина приміряє ці моделі на себе, розширює арсенал поведінкових реакцій, стає більш адаптованою до навколишньої дійсності, більш гнучко діє в процесі взаємодії з оточуючими людьми.



Ще більшим дидактичним, виховним і психотерапевтичним ефектом володіють так звані персоналізовані казки. Такі казки відрізняються від звичайних своїм головним героєм: у персоналізованій казці в ролі головного героя виступає конкретна дитина. У персоналізовану казку можна перетворити будь-яку життєву ситуацію, а дійові особи, які оточують дитину-головного героя, будуть слухачеві разюче знайомі: бабусі, дідусі, мами і тата, сусідські хлопчаки, товариші по школі або в дитячому садку, улюблені домашні тварини. Головний герой персоналізованої казки оточений тими ж людьми, що оточують дитину в дійсності, живе в тому ж місті, де дитина, має такий же характер і звички. Стикаючись з тими ж ситуаціями, в яких виявляється дитина в реальному житті, головний герой долає труднощі, перемагає страхи та невпевненість у собі, вирішує свої дитячі проблеми. Треба зауважити, що дітям бути головними героями страшенно подобається, і казки з собою в головній ролі вони можуть слухати нескінченно.

Однак такі казки потрібні не тільки для розваги: персоналізовані казки - разюче ефективний виховний інструмент. Про це інтуїтивно здогадуються всі батьки - всі мами і тата час від часу розповідають своїм дітям такі казки власного твору. Персоналізована казка допомагає дитині зрозуміти себе, підказує, як діяти в тій чи іншій ситуації, вчить розуміти, що таке добре і погано. Нудні моралі ніколи не досягнуть такого ефекту, який можна отримати, розповівши дитині казку про неї саму. Дитячі проблеми іноді здаються дорослим людям занадто дрібними, смішними і незначними, але для дитини-то ці проблеми глобальні. Якщо дитина боїться темряви, посварилася з другом, переживає з приводу розлучення батьків, відчуває труднощі при взаємодії з зовнішнім світом, персоналізовані казки можуть стати відмінним помічником і батькам, і психологам при роботі з такою дитиною.

За матеріалами 4kids.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Чи вміє ваша дитина концентрувати увагу?

Вирішальне значення для результатів будь-якої праці має здатність концентрувати увагу. Дитина, яка вміє уважно слухати вчителя в школі, легше засвоює матеріал і витрачає менше часу для виконання домашніх завдань. Завдяки цьому має більше часу на відпочинок і розваги.

Як характер мами впливає на дитину?

Ні для кого не секрет, що багато в чому виховання і розвиток дитини безпосередньо залежить від того, яким характером володіє її мама. Безумовно, виховуючи свою дитину, любляча мама намагається прищепити їй тільки найкращі і правильні життєві цінності, зробити дитину доброю, працьовитою і розумною людиною. Але іноді буває, що захоплюючись якимись стереотипами, мами забувають про головні правила розвитку та виховання своєї дитини. Отже, давай дізнаємося, яким характером володієш ти, і яку дитину ти в результаті виростиш?

Перші кроки дитини: головне не поспішати!

Уже в той момент, коли дитина робить свій перший переворот зі спинки на животик, він готується до ходіння. Спираючись на ручки, вона виявляє новий ракурс. Піднімає головочку і розглядає все навколо. Наступний етап - встати на карачки. М'язи спини зміцнюються, координація рухів поліпшується.

Коли дитина б´є маму

У різні моменти розвитку і зростання дитина півтора - трьох із половиною років починає перевіряти межі дозволеного, зокрема таким способом: б´є, щипає, кусає, смикає за волосся маму, тата, бабусю. Як правило, в цьому віці події розгортаються в колі сім´ї і ще не поширюються на інших дітей.