Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому ми кричимо на своїх дітей?

Чому ми кричимо на своїх дітей?
 

Ми всі цілком адекватні люди і люблячі батьки. Але, на жаль, бувають такі моменти, коли ми кричимо на своє чадо. І не просто кричимо, а репетуємо, що, в принципі, нам не властиво. Ви можете просто, не стримуючи себе накричати і вилаяти свого малюка, а потім шкодувати про скоєне. Однак, крик - це не найкраща альтернатива у вихованні, до того ж дитина може звикнути до вашого крику і взагалі на вас ніяк не реагувати.


Мама чи тато в гніві - це не дуже нормальне явище, хоча воно часто зустрічається в кожній родині. Краще просто не допускати таких неприємних ситуацій, ніж думати про те, як вийти з них.

Так що, давайте, перш за все визначимо причини нашого гніву і зриву на дітях.

Мама (найчастіше) агресивною стає від особистих проблем: брак грошових коштів, побутових проблем (необхідність ремонту, поломка побутової техніки), сварки з чоловіком і родичами. Можливо, мама працює і дуже втомлюється на роботі, а вдома їй мало того, що ніхто не допомагає, так ще й навалюється купа домашньої роботи. На роботі можуть бути свої неприємності, а тут ще малюк!

В принципі, це недостатня самореалізація мами, коли вона не відчуває себе потрібною як жінка, а тільки як працівник і господиня. Звичайно, це дуже пригнічує і заганяє в дальній кут всі теплі почуття. Як результат - крики і невдоволення, які виливаються на власну дитину!

Малюк - це завжди витрати і грошей, і енергії. Можливо, ви просто перестали розуміти свого малюка. Він росте, коло його інтересів змінюється, і ви теж повинні змінюватися разом з ним, підлаштовуючись під сина або дочку.

Будучи вагітною, ви свідомо йшли до того, що дитина може поміняти всі ваші плани і усталені речі в житті. Але ж ви хотіли цієї дитини і з нетерпінням чекали її появи! Тепер не дивуйтеся тому, що ваше життя перекинулося верх дном, і працюєте ви не 5 днів на тиждень, а 7, і цілодобово! Декрет - тепер це ваша робота, і підкорятися вам належить тепер новому начальнику.

Отже, зриваючись на малюку, ви можете просто не розуміти його істинних потреб, можете сильно переживати за нього і тому зриваєтеся. Найчастіше діти бувають і ні при чому. Ми, в силу свого віку і досвіду вважаємо, що ми - важливіші і найголовніше в родині, і тому нам дано право кричати. Ще ми кричимо тому, що в дитинстві точно так само на нас кричали наші батьки. У будь-якому випадку, крик - це не вихід із ситуації і крайній захід. Можна звичайно підвищити голос, але не кричати.

Ви повинні знати, що таке «гучне виховання» може змінити дитину, але тільки в гіршу сторону: вона перестане довіряти своїм близьким, крик вселяє в неї переляк і страх, що вона не відчуває підтримки і захисту з боку матері або батька.

Якщо ви хочете, щоби ваша дитина сприймала вас і слухалася без підвищення голосу, вам варто дотримуватися рекомендацій, про які говорять дитячі психологи:

• Навіть найменша дитина - це вже людина. Вона цілком заслуговує на те, щоб з нею поводилися ласкаво, ніжно і люблячи, це ж ваш малюк! Вибудовуйте поважні і грамотні відносини зі своїм чадом.

• Приділяйте йому більше уваги, це допоможе вам краще розуміти свою дитину і її потреби.

• Будьте чесними зі своїм малюком (насамперед будьте чесними із самим собою)

• Прислухайтеся до думки дитини та по можливості, до її вимог. Головне, щоб дитина відчувала, що її голос і думка почута.

• Якщо дитина не послухалася або їй потрібно щось заборонити, то вам слід сказати «не можна» і пояснити чому. Потрібно дати вірне пояснення заборони і постаратися знайти альтернативу. До прикладу: фразу «Я тобі сказала, щоб ти не брав посуд!» Замінити на наступну фразу «Кицю, давай ти не будеш брати сам посуд, оскільки ти ще дуже малий, ти можеш оступитися і розбити чашку або тарілку, і поранитися. А також можеш злякатися. Давай будемо тарілку (чашку) діставати удвох». Таке спокійне звертання стане найкращою альтернативою.

• Визнайте свої помилки, якщо не праві - вибачтеся. Це допоможе зміцнити ваші відносини, а також підвищити повагу і довіру до вас з боку дитини.

• Якщо ви підвищили тон, стримуйте себе і не переходьте на крик - ви змушуєте дитину нервувати і плакати. Спробуйте просто поговорити.

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Все, що вам потрібно знати про уявного друга вашої дитини

Коли дитина починає раптом розмовляти з кимось неіснуючим, батьків це спантеличує і, як правило, змушує нервувати.

Для дорослих бачити, чути та говорити з кимось, кого насправді немає поряд – ознака психічного відхилення. Але для дітей це цілком нормально і є поширеним явищем. Згідно зі статистикою, 65% дітей до 7-річного віку спілкуються з уявними друзями.

10 хороших способів підвищити рівень уважності та концентрації у дітей

Змусити дитину сконцентруватися на важливому занятті непросто. Та є декілька справді ефективних способів допомогти їй зосередитися.

Багато батьків засмучуються і навіть зляться через те, як багато часу витрачає чадо на виконання домашки та інших важливих завдань. Дитина часто відволікається, та й період концентрації у неї невеликий (особливо, якщо говорити про молодших школярів). Але так буде не завжди, і ви, як батьки, можете посприяти тому, щоб малюк навчився бути уважним і фокусуватися на конкретному завданні довше.

Яку форму шкільного навчання обрати для дитини на 2022-2023 навчальний рік?

Прийдешнього навчального року, у зв’язку з повномасштабною війною, не всі школи працюватимуть однаково (онлайн чи офлайн), та й не всі діти матимуть можливість відвідувати навчальний заклад у своєму місті. Тож 2022-2023 рік вимагатиме від сучасних шкіл і вчителів справді «творчого» підходу у навчанні, що має поєднати і очну, і дистанційну форми, а також сімейну й екстернат. А батьки, у свою чергу, мають прийняти нелегке рішення – вибрати, яка форма навчання буде найкращою для їхньої дитини за сучасних умов.

Поради батькам у воєнний час

Незважаючи на те, що під час війни діти не можуть усвідомити всього жаху ситуації (це і на краще), вони все ж таки емоційно дуже чутливі. Їхня психіка – найбільш уразлива зараз. Тому ми, як батьки, повинні зробити все можливе, щоб заспокоїти дітлахів і створити навколо них максимально комфортне середовище, наскільки зараз це можливо: як фізичне, так і емоційне.