Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як виробити у дитини самостійність

Як виробити у дитини самостійність
 

Ми бажаємо бачити своїх дітей самостійними і відповідальними. Адже самостійність - це дуже важлива й цінна якість, необхідна кожній людині в житті, і виховувати її необхідно з раннього дитинства. Найчастіше дітки прагнуть самі зробити щось самостійно. І для батьків головним завданням є підтримка їх у цьому.


Але насправді ми рідко надаємо їм таку можливість - відчути себе самостійними. Часто, з різних причин - через відсутність часу, невпевненості в силах дитини - ми прагнемо зробити за неї все самі. Але ми таким чином надаємо дитині не допомогу, а завдаємо їй тільки великої шкоди, позбавляємо її самостійності. Вже до трьох років у дитини з'являється стійке бажання самоствердитися. Пригнічувати ці пориви дітей ні в якому разі не можна, адже це чревато наслідками: упертість, норовистість, свавілля, непослух, бажання зробити все навпаки. Адже це теж прояв самостійності, але нажаль, негативний. Дитина починає заперечувати все те, що робила до цього, бажає все робити самостійно, відмовляється від допомоги мами чи тата.

Батькам куди простіше зазвичай подати дитині чашку, дістати тарілку або книгу, ніж дивитися, як малюк тягне з кімнати табуретку, ставить її біля шафи, встає на неї, відкриває дверцята, тягнеться за чашкою, а ви стоїте поруч і думаєте про себе: «Дістане - не дістане, розіб'є - не розіб'є. Коли буде спускатися з табуретки, може оступитися. А далі? Дверцята шафки, швидше за все, залишаться відкритими, табуретка так і залишиться на кухні. Простіше мені все зробити самій». Але повинно бути зовсім інакше! Адже малюк росте, він піде в садок, потім - в школу, а там навички самообслуговування і самостійності йому просто необхідні. У зв'язку з цим варто замислитися над тим, як же розвивати в дитині самостійність.

Коли починати? Найкраще з самого ніжного віку. Завдання батьків – стежити за малюком, коли він вперше захоче зробити щось сам, і допомогти йому це зробити правильно. Наприклад, малюк сам потягнувся за ложкою. Йому хочеться спробувати їсти самостійно, як це роблять всі інші члени родини. Мамине завдання - правильно вкладати ложку в ручку малюка і стежити протягом декількох днів за тим, щоб дитина тримала ложку саме так. Якщо щось не так, ви завжди можете поправити і підказати. Так, ненав'язливо і протягом декількох днів дитина закріпить уміння тримати ложку і їсти самостійно.

Цікавий той факт, що дитина у великій родині і тим більше там, де є старші дітки, привчається до самостійності набагато раніше. Наприклад, в сім'ї Нікітіних було сім дітей, за кожним доглядати і опікувати (принести, дістати, прибрати) було неможливо. Тому виробилася своя методика, принцип якої простий: те, що дитина може зробити сама, те вона і робить сама.



Наглядати за карапузом. Підловлювати його прагнення щось спробувати самому. Натягнути штанці, дістати книжки, віднести горщик, зняти рушник з вішалки. Потрібно показати, як це робиться, і дати зрозуміти, що він дорослий для цієї справи, може впоратися і сам. Не кваплячись, потрібно пояснити, що немає нічого складного в тому, щоб, наприклад, самому поставити посуд у раковину або повісити на місце рушник. У цей момент не повинно бути зайвої серйозності, а з нальотом гри дитина інформацію буде сприймати простіше.

Деяким людям важко дається цей процес, оскільки це для них болісно - довго показувати, пояснювати, розжовувати те, що вони роблять самі вже багато років. Але ж ваше чадо цьому тільки вчиться і йому необхідно вміти все робити самому без вашої допомоги, адже таким чином ви і собі спрощуєте життя. Тому варто пересилити себе, і підстроїтися під дитину, адже у неї щось може не виходити. Малюка потрібно підтримати, заспокоїти і запевнити в тому, що у нього все обов'язково вийде. Якщо він нервує, краще переключити його увагу на щось інше, а потім повернутися до справи. Наведіть позитивний приклад зі свого життя, як у вас щось не виходило, а потім ви цьому навчилися.

Потрібно хвалити дитину за будь-який успіх, деколи навіть просто за її прагнення щось зробити самостійно. Малюкові завжди потрібна підтримка, добре слово, тільки від душі, щиро. Адже він, окрилений своїми діями говорить вам: «Дивіться, я можу! У мене все виходить! Дивіться, який я!» І його оченята спрямовані на вас, чекають схвалення, захоплення і похвали. Підтримайте своє чадо на всіх починаннях, цим ви надихатимете його на нові подвиги.

Спокійно ставтеся до помилки дитини, адже вона зробила це ненавмисно. Найкраще прибрати в кімнаті цінні речі, які малюк може розбити або зламали. У досяжності дитини тримайте віник, савок, ганчірку для підлоги, щоб вона в разі чого завжди могла прибрати за собою. Також потрібно створити необхідні умови для прояву самостійності, пристосувати до зростання дитини вішалку для одягання, визначити місце для зберігання предметів туалету, постійне і зручне місце для рушника, взуття, іграшок, горщика. Так, за допомогою дорослого, дитина поступово навчиться мити руки, засукуючи рукави; мити обличчя, не розбризкуючи воду; правильно користуватися милом; одягатися і роздягатися у певній послідовності, своєчасно користуватися носовою хусткою, туалетом, пити з чашки, їсти, правильно користуватися ложкою, виделкою, серветкою, прибирати іграшки в певне місце.

Самостійність у справах потягне за собою і самостійність в поглядах. Малюк сам захоче вирішувати, з ким йому дружити, куди ходити гуляти, які відвідувати гуртки, кому давати іграшки. Потрібно бути готовим сприйняти дитину як особистість зі своїми поглядами на життя. І пам'ятати вислів Адольфа Дістервега: «Кінцева мета будь-якого виховання - виховання самостійності за допомогою самодіяльності».

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як характер мами впливає на дитину?

Ні для кого не секрет, що багато в чому виховання і розвиток дитини безпосередньо залежить від того, яким характером володіє її мама. Безумовно, виховуючи свою дитину, любляча мама намагається прищепити їй тільки найкращі і правильні життєві цінності, зробити дитину доброю, працьовитою і розумною людиною. Але іноді буває, що захоплюючись якимись стереотипами, мами забувають про головні правила розвитку та виховання своєї дитини. Отже, давай дізнаємося, яким характером володієш ти, і яку дитину ти в результаті виростиш?

Перші кроки дитини: головне не поспішати!

Уже в той момент, коли дитина робить свій перший переворот зі спинки на животик, він готується до ходіння. Спираючись на ручки, вона виявляє новий ракурс. Піднімає головочку і розглядає все навколо. Наступний етап - встати на карачки. М'язи спини зміцнюються, координація рухів поліпшується.

Персоналізовані казки. Казкотерапія, як метод виховання дитини

При слові «казка» перша асоціація, яка виникає в кожної людини – це дитинство. Дійсно, дитинство і казка нерозривно пов´язані одне з одним. З найперших днів батьки, укладаючи доньку чи сина спати, наспівують колискові і розповідають дитячі казки. Казка - кращий засіб зацікавити маленьку людину, заспокоїти її, змусити замислитися, допомогти усвідомити навколишній світ і дослідити його. Казка розвиває фантазію і будить творчі здібності.

Коли дитина б´є маму

У різні моменти розвитку і зростання дитина півтора - трьох із половиною років починає перевіряти межі дозволеного, зокрема таким способом: б´є, щипає, кусає, смикає за волосся маму, тата, бабусю. Як правило, в цьому віці події розгортаються в колі сім´ї і ще не поширюються на інших дітей.