Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як довго годувати грудьми?

Як довго годувати грудьми?

Існує багато різних думок про те, як довго потрібно годувати дитину. Одні вважають, що чим довше - тим краще, інші матусі хочуть швидше відлучити дитину від грудей для збереження їхньої форми або для швидкого виходу на роботу. А багато жінок годують свою дитину лише до трьох місяців і зовсім не тому що не хочуть довше, а тому що просто не вміють годувати правильно. Отже, як же довго варто годувати малюка материнським молоком?

Годувати грудьми чи не годувати?

Відповідь однозначна: годувати, звичайно. Материнське молоко крім функції харчування, виконує ще й найпотужнішу захисну функцію для малюка. Саме з материнським молоком дитина отримує необхідну кількість імуноглобулінів та інших захисних елементів, завдяки яким істотно знижується ризик захворювання. Науково доведено, що ці імунні елементи захищають організм малюка і протягом півроку після відлучення від грудей. Крім того, грудне вигодовування - це ще й процес спілкування малюка з мамою, не варто забувати про це.

Скільки ж годувати грудьми?

Для початку хотілося б розвіяти кілька необгрунтованих переконань. Молоко швидко пропаде. Не пропаде, якщо ти вчасно звернешся до фахівців з вигодовування, які доступно пояснять, як підтримати процес лактації правильно, і тоді молоко у тебе буде стільки часу, скільки буде потрібно маляті. Нажаль, багато мам це питання ігнорують і потім мають проблеми з відсутністю молока, а часто, і з маститом, як фактом несвоєчасного переривання лактації.

Через півроку заміню молоко прикормом. Це поширена помилкова думка, оскільки грудне вигодовування не можна різко і повністю замінити дорослою їжею. Ці процеси повинні йти паралельно, оскільки грудне вигодовування – це, як згадувалося раніше, ще й процес спілкування матері й дитини, а тому не можна різко обмежувати ваш спільно проведений час, це може негативно позначитися на емоційному стані малюка.

Після року молоко вже не корисне. Дурний і необгрунтований міф. Жіночий організм не відраховує, скільки місяців пройшло з народження дитини, а тому якість виробленого молока в перші години життя малюка зовсім не відрізняється від подальших місяців.

Отже, як ти зрозуміла, існує маса індивідуальних причин на те, як довго ти будеш годувати свого малюка. На закінчення лише хочеться додати, що ніякої шкоди від тривалого грудного вигодовування для малюка не може бути. Тому, годуй як можна довше, це твій захист, допомога і любов.

За матеріалами mama.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Готуємось до годування грудьми (частина 2)

Інколи можна почути: «Важко буде годувати, соски дуже втягнуті». Йдеться про те, що сосок має специфічну форму (втягнутий або плоский), що може утруднювати процес смоктання (дитині може бути важко його захопити).

Меню годуючої мами

Раціони харчування вагітної і годуючої мами між собою істотно відрізняються. Під час вагітності можна все, чого душа бажає: торти, випічку (в межах розумного), цитрусові, молоко. Є прикмета, що якщо вам захочеться чогось незвичайного, значить, цього бажає ваш малюк. Саме тому жінці в положенні не можна відмовляти і варто купувати те, чого їй хочеться.