Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Готуємось до годування грудьми (частина 2)

Готуємось до годування грудьми (частина 2)
 

Інколи можна почути: «Важко буде годувати, соски дуже втягнуті». Йдеться про те, що сосок має специфічну форму (втягнутий або плоский), що може утруднювати процес смоктання (дитині може бути важко його захопити).


Зазвичай такі побоювання даремні, адже при наполегливості матері дитина швидко навчиться захоплювати такий сосок (у такому випадку особливо важливо, аби малюк був знайомий лише з груддю, не здогадуючись про існування пляшечок з сосками, які набагато «зручніше» смоктати, і легше видобувати з них їжу, та пустушок). Якщо ж Ви хвилюєтесь з цього приводу – в аптеці чи спеціальному магазині товарів для майбутніх мам, можна придбати пластикові чашечки з отворами, вони вкладаються в бюстгальтер і створюють певний натиск на навколососкові кружки, заставляючи соски виступати.

Під час вагітності не нехтуйте бюстгальтером, адже груди потребують додаткової підтримки. Надавайте перевагу ліфчику із натуральної тканини, який має широкі лямки, не буде перетискати молочні залози, а просто комфортно підтримуватиме їх.

Часто жінки використовують різні засоби (креми, лосьйони) для догляду за тілом під час вагітності, коли шкіра може лущитися, страждає від надмірної сухості. Якщо Ви наносите якийсь засіб на груди – будьте обережні з навколососковим кружком, важливо, щоб Ваш крем не попадав на них. Адже на ареолі знаходяться залози, що виділяють спеціальну рідину, яка змащує соски. Вона в майбутньому буде захищати їх від тріщин, а також забезпечить стерильність соска. Природа все продумала, аби забезпечити благополучне вигодовування маляти груддю =) Завдяки рідині, яку виділяють залози ареоли, мама може не хвилюватися – сосочок гігієнічно чистий. Багато матусь перед кожним годуванням старанно миють соски з милом, бажаючи забезпечити стерильність, про яку подбала природа. Такі процедури є зайвими, вони можуть призвести до пересушування шкіри, а як наслідок – тріщин на сосках. Достатньо приймати звичний душ зранку та ввечері.

Автор: Марта Павлюк

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Готуємось до годування грудьми (частина 1)

Планує майбутня матуся годувати своє маля груддю чи ні, а природа робить своє – готує груди до цього важливого завдання заздалегідь, коли жінка ще вагітна. Груди збільшуються, стають більш чутливими (інколи навіть болючими), на пізніх термінах з грудей може виділятися молозиво.

Меню годуючої мами

Раціони харчування вагітної і годуючої мами між собою істотно відрізняються. Під час вагітності можна все, чого душа бажає: торти, випічку (в межах розумного), цитрусові, молоко. Є прикмета, що якщо вам захочеться чогось незвичайного, значить, цього бажає ваш малюк. Саме тому жінці в положенні не можна відмовляти і варто купувати те, чого їй хочеться.

Як довго годувати грудьми?

Існує багато різних думок про те, як довго потрібно годувати дитину. Одні вважають, що чим довше - тим краще, інші матусі хочуть швидше відлучити дитину від грудей для збереження їхньої форми або для швидкого виходу на роботу. А багато жінок годують свою дитину лише до трьох місяців і зовсім не тому що не хочуть довше, а тому що просто не вміють годувати правильно. Отже, як же довго варто годувати малюка материнським молоком?

«Немолочна» мама

Ах, як часто у нас ставлять цей «діагноз» горе-фахівці з лактації! Як матусі його бояться - бо думають, що впоратися з цим у них напевно не вийде... Давайте спробуємо розібратися, звідки це береться... Почну з того, що цей лякаючий діагноз можуть у нас поставити при різних ситуаціях, і, відповідно, кожна історія вимагає різних підходів до вирішення.