Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Приберіть іграшки або я їх викину

Приберіть іграшки або я їх викину

Як правило, достатньо лише зайти в будинок, як стає очевидним - тут є діти. Як би не намагалися батьки, але дитячі іграшки буквально заполоняють будинок, причому виявляються вони зазвичай в найнесподіваніших місцях, включаючи барабани пральних машин, валізи для подорожей і навіть каструлі на кухні. Якщо ви є звичайною середньостатистичною родиною з дітьми, то фраза «Приберіть іграшки або я їх викину» вимовляється мамою регулярно, якщо не щодня. До речі, викинути частину іграшок - це не така вже й погана ідея, але ми повернемося до цього нижче.


Прибирання дозволяє навести порядок на лічені години, а вже буквально до вечора іграшки повертаються на свої місця. Отже, якщо вигляд вашого будинку вас пригнічує і ви розумієте, що не в силах більше контролювати поширення машинок, ляльок, дзвенячих і піщачих зайців і котів, а вночі регулярно підскакувати з криками від пластикового солдатика або деталі конструктора, що потрапила під ногу, то саме час щось міняти. Чи існує спосіб зробити так, щоб іграшки завжди займали свої місця, а в домі завжди був порядок?

Для початку потрібно тверезо оцінити кількість іграшок вашої дитини або дітей. Погодьтеся, багатьма з них дитина гралася буквально пару годин, щоб потім закинути і більше ніколи не повертатися до них. Слід знати, що насправді для розвитку малюка куди важливіша якість іграшок, а не їх кількість. До того ж, гори іграшок просто перевантажують дитину, і вона втрачає інтерес до них.

Для початку необхідно перебрати іграшки і без жалю викинути все зламане і неробоче, а іграшки, які за віком діти переросли, слід привести в порядок, упакувати і передати у спадок, скласти в гаражі або відвезти в притулок. Гора іграшок гарантовано зменшиться в два рази.

Тепер розділіть іграшки на дві рівних групи і одну з них сховайте. Нехай протягом двох тижнів діти грають тільки певним набором іграшок, а потім приберіть ці іграшки і замініть їх на заховані. Робити це потрібно тоді, коли дітей немає вдома. По-перше, це значно підвищить інтерес до іграшок, по-друге, зменшить кількість розкиданих іграшок, ну і, нарешті, це дасть вам можливість відсіяти іграшки, які дійсно не затребувані у дітей. Їх також слід викинути, скласти або передати в притулок.



Після того, як ви розібралися з кількістю іграшок, саме час обговорити з дитиною її обов'язки щодо іграшок. Так, наприклад, ви можете запропонувати їй грати з основною масою іграшок тільки в кімнаті, а в вітальню виносити, припустимо, не більше трьох іграшок одночасно. Або домовтеся, що після гри всі іграшки повинні повертатися в скриню. Ви можете застосувати систему заохочень за дотримання правил.

Якщо ж дитина продовжує розкидати іграшки, то саме час придумати і систему покарань. Малюк повинен розуміти, що у всіх дій є наслідки. Можливо, вам навіть доведеться і насправді викинути на очах у дитини кілька іграшок, які постійно виявляються не там, де їм місце. Якщо ви забрали іграшку і сказали, що викинули її, то йти назад вже не можна, щоб дитина не говорила і як би не просила.

Ви можете зробити прибирання іграшок справою щоденною і сімейною. Наприклад, включіть воду у ванній і всі разом відправляйтеся прибирати іграшки, поки вона набирається. Зробіть це щоденним ритуалом, і ви будете вставати з ліжка в чистому будинку, без ризику наступити на пупса дочки чи деталь від літака сина.

Ви також повинні розуміти, що як батьки розставляють по будинку статуетки, вазони з квітами та інші елементи декору і меблів, так і діти хочуть, щоб їхні речі були в будинку на увазі. Навіть якщо це не вписується в інтер'єр з точки зору батьків. Це той момент, який дуже складно обійти і вже точно не можна ігнорувати. Слід розуміти, що дитина повинна мати власний простір в будинку і мати можливість облаштовувати його за своїм смаком. Нехай сьогодні це здається батькам справжнім хаосом, але насправді це крок на шляху до самоорганізації. І якщо в боротьбі з іграшками в будинку є сенс, то спроба вторгнутися в кімнату дитини, демонструвати дитині свій авторитет на її території - рішення в корені помилкове. В крайньому випадку, ви завжди можете закрити двері в кімнату малюка і не бачити безладу.

За матеріалами mamaclub.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Вчимо малюка прибирати за собою іграшки

Малюки володіють неймовірною здатністю наводити немислимий безлад. Як ураган, вони вивертають весь вміст поличок і шухлядок з іграшками на підлогу, здавалося б, в одну мить. І як би нас, дорослих, це не дратувало, малюкам схоже подобається цей хаос: усе близенько, під рукою, будь-яку іграшку можна просто взяти і грати – дуже зручно і комфортно.

Як познайомити дитину з професіями

Багато в чому щастя і успіх дитини в майбутньому пов'язані з тим, чи зможе вона самореалізуватися в професійному плані. Безумовно, всі батьки бажають своїм дітям найкращого, і з раннього віку починають знайомити дитину з різними видами діяльності і професіями. Це важливо, тому що допомагає сформувати ставлення дитини до праці, як своєї, так і інших людей.

Як «правильно» карати дитину?

Процес виховання неминуче передбачає наявність такого моменту як покарання. Якщо слово «покарання» піднімає в вашій уяві картину, де заплаканий малюк стоїть в кутку, а мама (тато) злісно виговорюють його (чи навіть шльопають по попі) – доведеться розірвати цей шаблон. Адже покарання може бути абсолютно різним (на щастя, для більшості сучасних батьків фізичне покарання – річ неприпустима). Не хотілося б оперувати термінами «правильно» і «не правильно», адже границі їх дуже розмиті, та, тим не менш, поговоримо про «правильне» покарання в контексті «ефективне покарання» - таке, яке приносить бажаний ефект. Отож…

Вчимо малюка прибирати іграшки: корисні поради батькам

Малюки володіють неймовірною здатністю наводити безлад – кожен день весь вміст їхніх поличок і ящиків з іграшками вмить виявляється на підлозі (ну, принаймні, нам так здається). І, як би це не засмучувало, схоже, їм подобається весь цей хаос: всі іграшки близько і під рукою, кожну можна тут же взяти і грати – це не тільки робить гру ще більш веселою, але і дарує відчуття безпеки.