Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне молоко та молочна суміш: чи є суттєва різниця?

Непростий вибір - чи годувати з пляшечки?

Скрізь і всюди грудне вигодовування має важливе значення, оскільки воно створює найкращі умови для того, щоб дитина була здорова, добре росла і розвивалася. За якістю грудне молоко перевершує всі інші продукти, які дають дитині. Воно містить ідеальне співвідношення живильних речовин і протиінфекційних чинників спеціально, ніби за замовленням розраховане для кожної окремої дитини.

Дитина, що вигодовується грудьми, отримує найживильнішу, найрозкішнішу і найвідповіднішу для себе їжу. Дитина мільйонера, яку годують дитячою молочною сумішшю, отримує раціон живлення бідніший, ніж дитина з найбіднішої сім´ї, яку годують грудьми.

Чи рівні дитячі молочні суміші за якістю грудному молоку?

Штучне вигодовування з використанням дитячих молочних сумішей і пляшок пропагується компаніями з метою отримання прибутків. Тим самим підривається грудне вигодовування. Навіть деякі медичні працівники вважають, що штучне вигодовування нітрохи не гірше грудного вигодовування, і така думка впливає на нас, і ми починаємо думати, що це сучасно і безпечно. Проте штучне вигодовування може викликати проблеми зі здоров´ям навіть у стабільних ситуаціях. Під час надзвичайної ситуації ризик ще більший.

Чому дитячі молочні суміші гірші?

Дитячі молочні суміші ніколи не зможуть порівнятися з грудним молоком, навіть якщо вони виготовлені за самими витонченими і науково обґрунтованими методами. Вони не містять протиінфекційних чинників. І навіть якщо який-небудь фірмі і вдалося б скопіювати грудне молоко, воно ніколи не зможе бути повністю пристосованим індивідуально для кожної дитини, тому що молоко кожної матері змінюється в залежності від потреб її дитини. Молозиво – перше густіше грудне молоко жовтуватого кольору – діє як забезпечує дитині сильну дозу антитіл і вітамінів. Молозиво допомагає вивести з організму дитину первородний темний кал (меконій). Перехід від молозива до зрілого молока відповідає потребам новонародженого. При цьому грудне молоко під час годування грудьми змінює свій склад і змінюється залежно від віку дитини.

Але чи кожна жінка здатна годувати грудьми?

Більшість жінок здатні годувати грудьми, але, нажаль, дуже часто до цього підходять неправильно, і грудне вигодовування не виходить так, як треба. У нинішньому сторіччі навички грудного вигодовування були втрачені. У підручники медицини і програми підготовки медичних працівників проникли помилкові ідеї. Роздільне знаходження матері і дитини після пологів, годування за графіком, додаткові пляшки з штучним молоком або іншою рідиною, а також інші широко поширені дії і практика можуть призвести до того, що грудне вигодовування проходитиме неправильно і в результаті у матері зменшиться кількість грудного молока.

А чи потрібні грудним дітям також і чай і вода?

Грудне молоко, включаючи перше молоко – молозиво - є ідеально збалансованою їжею і питтям для немовлят. У перші шість місяців життя їм не потрібна ніяка інша їжа або рідина. Просто вода або вода з глюкозою, виноградним цукром або звичайним цукром, чай, трав´яні відвари, соки, вода від коликів у животі, молоко або будь-які інші рідини – все це зменшує кількість грудного молока, яке п’є дитина. Усі ці продукти не потрібні, за винятком рідкісних випадків, і всі вони можуть заподіяти шкоду. Вони можуть внести збудників інфекції, викликати алергію і роздратування кишечника дитини. Якщо давати їх незабаром після народження, вони викличуть затримку в становленні грудного вигодовування і зменшення кількості грудного молока, що виробляється.
Грудне вигодовування – це ідеал, а всякі інші рідини тільки заважають цьому процесу.
Грудне молоко містить рівно стільки води, скільки потрібно дитині, навіть в умовах найжаркішого і сухого клімату. Рідина, що міститься в грудному молоці засвоюється дитиною краще, ніж будь-яка інша рідина яку йому можуть запропонувати. Коли ж дітям потрібно більше, ніж одне грудне молоко? Приблизно у віці 6 місяців починайте вводити тверду їжу, але в ідеалі продовжуйте годувати грудьми в до двох років або навіть довше. Коли ваша дитина почне їсти тверду їжу, ви можете давати їй кип´ячену остигнулу воду, хоча грудне молоко забезпечуватиме його рідиною в достатній кількості, якщо немає можливості дістати незаражену воду. Грудним дітям не слід пити підсолоджені напої або чай. Такі напої не містять ніяких корисних живильних речовин, а тільки заподіюють шкоди зубам. Чай знижує засвоєння заліза і може призвести до залізодефіцитній анемії. Годування грудьми протягом другого року життя і довше може забезпечити дитину приблизно на одну третину необхідних їй енергією і білками, воно служить прекрасним джерелом цінних вітамінів А і С і захищає від інфекції. Хворі малюки, діти, які тільки починають ходити, можуть смоктати груди навіть тоді, коли відмовляються їсти іншу їжу. Це підтримує їх живлення, прискорює одужання і дає їм заспокоєння.

За матеріалами брошури «Годування грудних дітей» сайт Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я .

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Краса майбутньої мами: догляд за шкірою обличчя під час вагітності

Дізнаючись про вагітність, ми намагаємося всіма способами захистити здоров'я майбутнього малюка і створити всі умови для повноцінного його розвитку. Крім харчування та здорового способу життя майбутньої мами важливу роль відіграє косметика, якою вона користується. Ви напевно вже встигли прочитати не одну статтю про те, яких інгредієнтів в косметиці варто уникати, і їх величезний список. Звідси відразу ж виникає питання – чим же тоді можна користуватися?

Що таке лактаційна криза і як її подолати?

Успішно годуєте малюка грудьми, але останнім часом вам здається, що молока бракує? У вас відчуття, ніби груди вже не наповнюються, як раніше? Можливо наступила лактаційна криза – період, коли кількість молока, яке виробляється жіночим організмом, тимчасово не відповідає потребам дитини. Лактаційні кризи, зазвичай, виникають в період з 3 по 6 тиждень після народження немовляти, а також на 3-4, 8-9 місяцях його життя. На щастя, періоди ці тривають недовго: від 3 днів до тижня. Тому запасіться терпінням і необхідною інформацію – ситуація незабаром почне налагоджуватись!

Вагінопластика

Вагінопластика – це пластична операція, направлена на корекцію стінок піхви. Допомагає позбутися дискомфорту та неприємних симптомів, відновити чутливість під час інтимної близькості та функціональність статевих органів. Якщо цікавить, скільки коштує вагінопластика, ціна операції вказана на сайті Grace Clinic. Слід враховувати, що вартість залежить від складності та об’єму втручання та визначається точно після консультації лікаря.

Як знайти спільну мову зі своїми дітьми: дві незамінні книги про виховання

Батьківство – цілодобова робота без вихідних та відпусток. Саме тому бути мамою або татом так складно. Нещодавно у видавництві бестселерів Vivat вийшли друком дві чудові книги про виховання дітей, які допоможуть вам знайти відповіді на численні запитання та порозумітися зі своєю малечею. Це «Як говорити так, що маленькі діти слухали» та «Як не зіпсувати життя своїм дітям. Посібник з виховання без стресу та нарікань».