Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне молоко та молочна суміш: чи є суттєва різниця?

Непростий вибір - чи годувати з пляшечки?

Скрізь і всюди грудне вигодовування має важливе значення, оскільки воно створює найкращі умови для того, щоб дитина була здорова, добре росла і розвивалася. За якістю грудне молоко перевершує всі інші продукти, які дають дитині. Воно містить ідеальне співвідношення живильних речовин і протиінфекційних чинників спеціально, ніби за замовленням розраховане для кожної окремої дитини.

Дитина, що вигодовується грудьми, отримує найживильнішу, найрозкішнішу і найвідповіднішу для себе їжу. Дитина мільйонера, яку годують дитячою молочною сумішшю, отримує раціон живлення бідніший, ніж дитина з найбіднішої сім´ї, яку годують грудьми.

Чи рівні дитячі молочні суміші за якістю грудному молоку?

Штучне вигодовування з використанням дитячих молочних сумішей і пляшок пропагується компаніями з метою отримання прибутків. Тим самим підривається грудне вигодовування. Навіть деякі медичні працівники вважають, що штучне вигодовування нітрохи не гірше грудного вигодовування, і така думка впливає на нас, і ми починаємо думати, що це сучасно і безпечно. Проте штучне вигодовування може викликати проблеми зі здоров´ям навіть у стабільних ситуаціях. Під час надзвичайної ситуації ризик ще більший.

Чому дитячі молочні суміші гірші?

Дитячі молочні суміші ніколи не зможуть порівнятися з грудним молоком, навіть якщо вони виготовлені за самими витонченими і науково обґрунтованими методами. Вони не містять протиінфекційних чинників. І навіть якщо який-небудь фірмі і вдалося б скопіювати грудне молоко, воно ніколи не зможе бути повністю пристосованим індивідуально для кожної дитини, тому що молоко кожної матері змінюється в залежності від потреб її дитини. Молозиво – перше густіше грудне молоко жовтуватого кольору – діє як забезпечує дитині сильну дозу антитіл і вітамінів. Молозиво допомагає вивести з організму дитину первородний темний кал (меконій). Перехід від молозива до зрілого молока відповідає потребам новонародженого. При цьому грудне молоко під час годування грудьми змінює свій склад і змінюється залежно від віку дитини.

Але чи кожна жінка здатна годувати грудьми?

Більшість жінок здатні годувати грудьми, але, нажаль, дуже часто до цього підходять неправильно, і грудне вигодовування не виходить так, як треба. У нинішньому сторіччі навички грудного вигодовування були втрачені. У підручники медицини і програми підготовки медичних працівників проникли помилкові ідеї. Роздільне знаходження матері і дитини після пологів, годування за графіком, додаткові пляшки з штучним молоком або іншою рідиною, а також інші широко поширені дії і практика можуть призвести до того, що грудне вигодовування проходитиме неправильно і в результаті у матері зменшиться кількість грудного молока.

А чи потрібні грудним дітям також і чай і вода?

Грудне молоко, включаючи перше молоко – молозиво - є ідеально збалансованою їжею і питтям для немовлят. У перші шість місяців життя їм не потрібна ніяка інша їжа або рідина. Просто вода або вода з глюкозою, виноградним цукром або звичайним цукром, чай, трав´яні відвари, соки, вода від коликів у животі, молоко або будь-які інші рідини – все це зменшує кількість грудного молока, яке п’є дитина. Усі ці продукти не потрібні, за винятком рідкісних випадків, і всі вони можуть заподіяти шкоду. Вони можуть внести збудників інфекції, викликати алергію і роздратування кишечника дитини. Якщо давати їх незабаром після народження, вони викличуть затримку в становленні грудного вигодовування і зменшення кількості грудного молока, що виробляється.
Грудне вигодовування – це ідеал, а всякі інші рідини тільки заважають цьому процесу.
Грудне молоко містить рівно стільки води, скільки потрібно дитині, навіть в умовах найжаркішого і сухого клімату. Рідина, що міститься в грудному молоці засвоюється дитиною краще, ніж будь-яка інша рідина яку йому можуть запропонувати. Коли ж дітям потрібно більше, ніж одне грудне молоко? Приблизно у віці 6 місяців починайте вводити тверду їжу, але в ідеалі продовжуйте годувати грудьми в до двох років або навіть довше. Коли ваша дитина почне їсти тверду їжу, ви можете давати їй кип´ячену остигнулу воду, хоча грудне молоко забезпечуватиме його рідиною в достатній кількості, якщо немає можливості дістати незаражену воду. Грудним дітям не слід пити підсолоджені напої або чай. Такі напої не містять ніяких корисних живильних речовин, а тільки заподіюють шкоди зубам. Чай знижує засвоєння заліза і може призвести до залізодефіцитній анемії. Годування грудьми протягом другого року життя і довше може забезпечити дитину приблизно на одну третину необхідних їй енергією і білками, воно служить прекрасним джерелом цінних вітамінів А і С і захищає від інфекції. Хворі малюки, діти, які тільки починають ходити, можуть смоктати груди навіть тоді, коли відмовляються їсти іншу їжу. Це підтримує їх живлення, прискорює одужання і дає їм заспокоєння.

За матеріалами брошури «Годування грудних дітей» сайт Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я .

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

Магнітно-резонансна томографія – обстеження, що дозволяє отримати надзвичайно точні двовимірні та тривимірні зображення внутрішніх тканин та органів без використання рентгену. А МР-ангіографія – це та сама томографія, тільки судин. За допомогою МРТ-технології діагност може отримати детальну картину стану кровоносних судин.

Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

Кожна дитина на грудному вигодовуванні по-різному реагуватиме на перехід від маминого молока до суміші. Тому перехід на штучне вигодовування потрібно зробити максимально плавним, при цьому уважно відлежуючи реакцію дитини на всі зміни і реагуючи відповідно.

Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

Неприродне почервоніння та свербіж щічок, вкрита червоним висипом шкіра тіла, утруднене дихання – все це з великою вірогідністю може бути проявом харчової алергії у немовляти. Яким чином можна визначити алерген і не допустити небажаної реакції при грудному або штучному вигодовуванні? Про це розповіла к. м. н., лікар-педіатр Катерина Олександрівна Яновська.