Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Особливості поведінки дітей під час годування грудьми (частина друга)

Маленька дитина тримається за вушко

Це продовження статті про типові проблемні ситуації, з якими стикаються годуючі матері.

«Розгубленість перед соском»
Дитина, що прикладається до грудей, проявляє велику активність, намагаючись знайти сосок, але захопити й утримати його не може, що нервує її, вона починає кричати. Ця ж дитина чудово бере соску пляшки із зцідженим молоком або сумішшю. Виникає така поведінка у випадках, коли новонароджений в 1-2-у добу життя мав досвід смоктання з пляшки або смоктання пустушки триваліший, ніж досвід узяття грудей. Характер смоктальних рухів при смоктанні соски абсолютно інший і вимагає значно менших зусиль, ніж із грудей матери. Тому стереотип смоктання з пляшки переважає і закріплюється краще. Така дитина потребує повного відлучення від пляшок і сосок, а також наполегливого і терплячого навчання смоктати з грудей. Деякі педіатри рекомендують для стимуляції захоплення соска на початку годування капати на шкіру соска і біля неї заздалегідь зціджене молоко. Доцільно збільшити число докладень до грудей, а необхідний докорм проводити зцідженим молоком з ложки.

«Жадібна дитина»
Іноді проблему створює надзвичайно жадібне й енергійне смоктання дитини. Якщо при цьому і молока цілком достатньо, такий активний сосун дуже швидко наковтується не тільки молока, але й повітря. Швидко виникає відрижка, неспокій. Для таких дітей необхідно організувати в годуванні 1-2-3 перерви для того, щоб потримати їх декілька хвилин у вертикальному положенні для відрижки повітря, і потім знову прикласти до грудей. Таким чином, якщо для більшості дітей таке вертикальне положення необхідне тільки один раз в самому кінці годування, то для них воно застосовується 2-3 рази.

«Ненаситна дитина»
У перші місяці життя деякі діти більш ніж часто вимагають годування грудьми (або в деякі дні). Це можна пояснити тим, що дитина в даний час активніше росте і, тому вимагає більше їжі. Найчастіше це має місце в 3, 6 тижнів, в 3, 6 місяців. Хоча все індивідуально і неповторно. У періоди інтенсивного годування, необхідно взяти вихідний від всіх домашніх і інших справ, що вимагають від вас великих зусиль. Ваша втома може виникнути не від частіших і триваліших годувань, а від можливого сум´яття навколо годування дитини.

«Непосида»
У другому півріччі деякі діти можуть під час годування грудьми проявляти підвищену активність: щось робити руками або просто ними заважати годуванню, стучати ніжкою, проводити повороти і інші рухи, не випускаючи при цьому груди. Необхідно дитину ближче притиснути до себе, під час годування за допомогою одягу і ваших рук обмежте його рухову активність. Спроби підвищеної активності дитини потрібно присікати на самому початку їх проявів.

Плач дитини
Багато матерей починають вводити необов´язкове до годування молочною сумішшю через крик дитини. Не знайшовши причину плачу і не виключивши її, ми дуже часто шляхом введення нових продуктів харчування тільки робимо нові помилки. Адже плач (особливо в перші місяці життя дитини) — це один з небагатьох способів звернути на себе увагу і спроба хоч що-небудь змінити в навколишньому світі. Приклади найбільш частих причин, з яких діти плачуть (окрім «голодного» плачу): дискомфорт (брудно, жарко, холодно), втома (дуже багато вражень, відвідувачів), хвороба або біль, «кишкові коліки», непереносимість їжі матері, лікарські препарати, уживані матір’ю.

Відмова від грудей або «Страйк грудного годування»
Звичайне годування грудьми припиняють після відмови дитини від грудей. Відмова дитини може надати сильну негативну дію на матір. Вона може відчути себе знехтуваною і непотрібною (Куди ж він без вас?). Необхідно навчитися знаходити причини відмови від грудей і допомогти дитині продовжити годування грудьми.
Часті причини відмови від грудей:
1) Дитина нездорова, у неї щось болить або вона знаходиться під дією яких-небудь ліків.
• Необхідно вирішити проблему спільно з лікарем.
2) Є складнощі в техніці годування грудьми (звик годуватися з пляшки або смоктати пустушки; отримує недостатню кількість молока через неправильне докладення до грудей або через нагрубання грудей; «пізній старт» — деякі діти вчаться ефективно смоктати довше, ніж інші).
• Необхідно тренуватися, тренуватися і ще раз тренуватися.
3) Просто турбувався (дискомфорт, втома, зміна запаху матері, зміни в харчовому раціоні мами і так далі).
• Необхідно виключити причину неспокою.
4) Уявна відмова (щось відвернуло, поганий настрій і хвилювання матері й так далі).
• Необхідно почати все спочатку в спокійнішому місці і з кращим настроєм.

(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

Магнітно-резонансна томографія – обстеження, що дозволяє отримати надзвичайно точні двовимірні та тривимірні зображення внутрішніх тканин та органів без використання рентгену. А МР-ангіографія – це та сама томографія, тільки судин. За допомогою МРТ-технології діагност може отримати детальну картину стану кровоносних судин.

Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

Кожна дитина на грудному вигодовуванні по-різному реагуватиме на перехід від маминого молока до суміші. Тому перехід на штучне вигодовування потрібно зробити максимально плавним, при цьому уважно відлежуючи реакцію дитини на всі зміни і реагуючи відповідно.

Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

Неприродне почервоніння та свербіж щічок, вкрита червоним висипом шкіра тіла, утруднене дихання – все це з великою вірогідністю може бути проявом харчової алергії у немовляти. Яким чином можна визначити алерген і не допустити небажаної реакції при грудному або штучному вигодовуванні? Про це розповіла к. м. н., лікар-педіатр Катерина Олександрівна Яновська.

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus