Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

6 порад по догляду за грудьми для мами, що годує

6 порад по догляду за грудьми для мами, що годує
 

Грудне вигодовування – абсолютно особливий період для молодої матусі. Щоб запобігти можливих проблем, необхідно виконувати низку простих правил, які допоможуть в перші тижні лактації.

Порада №1 – процедури до пологів

Багато педіатрів та досвідчених мам рекомендують починати догляд за грудьми вже під час вагітності, щоб підготувати груди до приходу молока і зробити шкіру більш еластичною. Найпопулярніші способи – це легкі контрастні обмивання і масаж. Вода під час обмивання не повинна бути дуже гарячою або дуже холодною – підберіть температуру води від «кімнатної» до теплої. Також існують спеціальні вправи для грудей, які також допоможуть шкірі стати більш еластичною, що допоможе запобігти за явище розтяжок. Всі ці поради необхідно використовувати тільки під час здорової вагітності та після консультації з лікарем.

Порада №2 – вибираємо правильну білизну

Вагітність і перший рік після пологів – це час, коли жінці необхідно змінювати деякі свої звички. Зокрема, краще відмовитися від мереживних і тісних бюстгальтерів. Віддайте перевагу спеціальній білизні для вагітних – з щільною підтримуючої чашкою, з широкими лямками. Носіння подібної білизни також допоможе зберегти форму грудей і не буде спричиняти дискомфорту. Для більш зручного годування передбачені моделі з ліфом, який може розстібуватись. Зверніть увагу, що груди після пологів почнуть збільшуватися, а тому краще подбати про придбання бюстгальтера «на виріст».

Порада №3 – підтікає молоко

Це часта проблема, з якою стикаються більшість мам. Існують кілька способів, що робити в такій ситуації. Найпростіше і раціональне – прикладати малюка до грудей на вимогу, а не за графіком.

«Найкращий спосіб позбутися зайвого молока – це, звичайно, прикласти дитину до грудей. Якщо молока більше, ніж необхідно малюкові, то тільки в цьому випадку слід його зціджувати або за допомогою масажу грудей, або за допомогою молоковідсмоктувача. Для запобігання легкого підтікання та для захисту шкіри та білизни, я звичайно рекомендую мамам лактаційні прокладки ТМ Helen Harper, які відмінно вбирають і не подразнюють шкіру», зазначає лікар, експерт ТМ Helen Harper Наталія Гейко.

Якщо вчасно не вжити заходів, то надлишок молока може призвести до його застою в грудях, що в кінцевому підсумку може навіть призвести до запалень та інших проблем.

Порада №4 – застій молока

Один з дієвих методів під час застою молока та пов'язаних з цим болях, – обмеження в їжі та питті. Рекомендують прикладати на місце ущільнення теплі компреси на 5-10 хвилин. Після цього акуратно помасажуйте груди, змастивши її попередньо дитячим маслом, і зцідіть молоко. Після цього можна прикласти на 5 хвилин холодний компрес для зняття набряку. Якщо разом із застоєм молока, у вас підвищилася температура і тримається кілька днів – краще негайно звернутися до лікаря для запобігання більш серйозних наслідків.

Порада №5 – гігієна

Груди рекомендується обмивати три рази на день, бажано – перед годуванням. Деякі мами віддають перевагу відвару ромашки, особливо в перші тижні. Не рекомендується мити соски з милом, тому що в період лактації виділяється спеціальний секрет, який зволожує і захищає шкіру. Після водних процедур протирайте груди махровим рушником, легко масажуючи.

Порада №6 – профілактика тріщин

Подібна неприємність трапляється у багатьох мам і кращий вихід – постаратися запобігти появі тріщин. Намагайтеся відразу привчати малюка правильно брати груди, якщо ви помічаєте, що він робить це не зовсім вірно. Деякі лікарі рекомендують відразу після годування легенько масажувати соски, щоб поліпшити циркуляцію крові. Також хороший метод – це повітряні ванни, а багато мам навіть рекомендують капати на сосок краплю молока з грудей. Якщо з'явилися перші ознаки тріщин – можна користуватися спеціальними мазями, які порадить вам лікар.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас