Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Годування хворої дитини

Мама годує хворе немовля

Грудне вигодовування повинне бути продовжене навіть при захворюваннях матері або самої дитини. Різні фактори імунологічного захисту грудного молока для хворої дитини виявляються навіть необхіднішими, ніж для здорової.

Особливо часто кількість грудного молока у матері знижується при захворюванні дитини. Боязнь за здоров´я малюка призводить до перенапруження її нервової системи. У будь-якому випадку, зниження частоти годування грудьми може призводити до можливого припинення вироблення молока.

У цей час дитину необхідно годувати в час, відповідний раніше відпрацьованому індивідуальному режиму докладання, а при слабкості смоктання — частіше. Усе молоко, що залишилося після годування, необхідно зціджувати. У разі, коли дитина не може смоктати, грудне молоко потрібно зціджувати і пропонувати його з чайної ложечки.

Зціджування молока необхідне по двох причинах. Перша полягає в тому, що дитина повинна і може продовжувати харчуватися грудним молоком матері і, друга — це дозволяє матері стимулювати прибуття нового молока.

Тільки дуже рідкісні захворювання з боку матері вимушують припиняти грудне вигодовування (відкрита форма туберкульозу, особливо небезпечні інфекції, сибірська виразка і ін.), гострі психічні захворювання, злоякісні новоутворення, стадія декомпенсації при хронічних захворюваннях серця, печінки, нирок). Навіть за необхідності стаціонарного лікування можливо передбачити умови, що дозволяють продовжувати грудне вигодовування (наприклад, у одній з лікарень Харкова дитина отримує грудне молоко безпосередньо від матері навіть знаходячись у відділенні реанімації). У випадках, коли грудне годування неможливе, молоко треба зціджувати. Це забезпечить підтримку вироблення молока і гарантує продовження грудного вигодовування дитини надалі. Якщо матері не можуть годувати грудьми через слабкості у зв´язку з захворюванням, необхідно відновити грудне вигодовування якнайскоріше при поліпшенні їх стану здоров´я.

Діти, що вигодовуються грудьми, швидше видужують.
Вигодовування грудьми, окрім своїх противоінфекційних якостей, володіє ще однією важливою властивістю — приносить дитині заспокоєння, що особливо важливе в незвичних і часто агресивних для дитини умовах (нові приміщення, багато незнайомих людей, різні дослідження аж до заборів крові, внутрішньом´язові ін´єкції або внутрішньовенні крапельниці). Особливе відчуття спокою важливо для дітей із захворюваннями дихальної системи (грип, обструктивні бронхіти і ін.). У подібних випадках, чим більше турбується дитина, тим важче їй дихати. Коли дитина заспокоюється, її дихання поліпшується. Під час будь-якої гостро протікаючої хвороби дитина стає як би трохи молодше, вимагає більше любові і частішого годування грудьми.

Вигодовування грудьми особливо важливе для дітей, страждаючих різними кишковими інфекціями (особливо, що супроводжуються проносами), отруєннями. У грудному молоці часто достатньо рідині (при частому докладанні), необхідної для компенсації втрат (блювота, пронос, висока температура тіла), і різних захисних протиінфекційних компонентів. Грудне молоко — якнайкраща дієта також для відновлювального періоду після перенесеної інфекції.

Особливо важливим грудне молоко також є для дітей з різними захворюваннями нервової системи (унаслідок ускладненого перебігу вагітності або пологів, внутрішньоутробної інфекції). Окрім величезної кількості живильних компонентів, що позитивно впливають на правильне зростання і розвиток нервової системи, певний лікувальний чинник носить сам процес ритмічного смоктання грудей (відмінний від смоктання соски на пляшці) і більший час інтимного спілкування з матір’ю, що веде до спокійнішої поведінки дитини.

Найважливішими ліками при емоційному перезбуджуванні дитини або відставанні його в нервово-психічному розвитку, інших захворюваннях є грудне молоко.

Значить, хворій дитині слід продовжувати смоктати груди?

Так, хворій дитині потрібно продовжувати годуватися грудьми, тому що грудне молоко активно бореться з хворобою. Грудне молоко містить численні речовини, які борються з хворобами. Наприклад, якщо в навколишньому вас середовищі присутні хвороботворні мікроорганізми, які викликають шлункові-кишкові захворювання, ваш організм виробляє у вашому грудному молоці антитіла проти них для захисту вашої дитини. Грудне молоко легко перетравлюється тому у хворої дитини менше вірогідності блювоти після годування.

Чи менше хворіють діти, що вигодовуються грудьми?

Так, поза сумнівом. Грудне вигодовування захищає від поширених інфекцій, особливо від шлункового-кишкових і респіраторних захворювань. Навіть у найкращих, самих гігієнічних умовах штучно вигодовувані діти мають у п´ять разів більше вірогідності захворіти на шлунково-кишковий розлад. Штучно вигодовувані немовлята мають у 14 разів більше вірогідності померти від шлунково-кишечних захворювань і в 3 рази більше вірогідності померти від респіраторних захворювань, ніж діти, що вигодовуються грудьми. Грудне вигодовування знижує небезпека того, що дитина отримає інфекцію сечових шляхів, яка може привести до хвороби нирок, і інфекцію, яка може привести до глухоти.

А ось у моєї подруги дитина захворіла, хоча її і годували грудьми.

Звичайно, деякі діти, що вигодовуються грудьми отримують інфекції, але у більшості таких дітей вони проходять у легшій формі. Ці діти швидше видужують, у них менше вірогідності померти або виявитися виснаженими, ніж у штучно вигодовуваних дітей. Чим слабша дитина, тим більше вона потребує грудного молока.

Це означає, грудне молоко подібно до ліків?

Так, і при цьому воно захищає здоров´я на довгі роки вперед. Грудне вигодовування знижує ризик того, що дитина захворіє діабетом. Виключно грудне вигодовування може затримати розвиток алергій, таких як астма і екзема. Дослідження показали, що діти, що вигодовуються грудьми, краще розвинені розумово, особливо це помітно по недоношених дітях, які отримували грудне молоко. На дітей, що вигодовуються грудьми, краще діють щеплення. Дослідження дозволяють припустити, що грудне вигодовування зменшує ризик розвитку неправильної форми зубів, слабкого зору, деяких форм дитячого раку, підвищеного кров´яного тиску і ішемічної хвороби серця в дорослому житті.
Деякі дослідження показують, що чим довше жінка годує грудьми, тим менше у неї ризик розвитку раку яєчників і передклімактеричного раку грудей, а також остеопорозу (захворювання кісток) і переломів стегна в старості. Жінки, страждаючі діабетом, потребують менших кількостей інсуліну, коли вони годують грудьми.
Грудне вигодовування захищає від:
  • шлунково-кишкових захворювань;
  • респіраторних інфекцій;
  • інфекцій сечових шляхів;
  • інфекцій вуха (запалення середнього вуха);
  • цукрового діабету ;
  • астми і стерторозного дихання.
    За матеріалами дитячого лікаря Яловчука А.В. та сайту Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я)
  • Файли для завантаження

    Цікавий матеріал для вас

    Схожі статті

    |

    МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

    Магнітно-резонансна томографія – обстеження, що дозволяє отримати надзвичайно точні двовимірні та тривимірні зображення внутрішніх тканин та органів без використання рентгену. А МР-ангіографія – це та сама томографія, тільки судин. За допомогою МРТ-технології діагност може отримати детальну картину стану кровоносних судин.

    Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

    Кожна дитина на грудному вигодовуванні по-різному реагуватиме на перехід від маминого молока до суміші. Тому перехід на штучне вигодовування потрібно зробити максимально плавним, при цьому уважно відлежуючи реакцію дитини на всі зміни і реагуючи відповідно.

    Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

    Неприродне почервоніння та свербіж щічок, вкрита червоним висипом шкіра тіла, утруднене дихання – все це з великою вірогідністю може бути проявом харчової алергії у немовляти. Яким чином можна визначити алерген і не допустити небажаної реакції при грудному або штучному вигодовуванні? Про це розповіла к. м. н., лікар-педіатр Катерина Олександрівна Яновська.

    Проблеми зі сном після вагітності: 8 корисних порад для молодої мами

    Будь-яка новоспечена мама страждає від недосипу в перші пару тижнів після пологів. Проте коли малюк після цього часу починає все ж таки спати потроху, деякі матусі все ще не можуть собі цього дозволити. Причина тут, швидше за все, в емоційному стані – ейфорія, стрес, нерви і втома. Все це разом змушує маму не спати навіть після годування посеред ночі. «А раптом малюкові ще щось знадобиться через 5 хвилин? Та й спати начебто не так вже хочеться, можна зробити щось корисне...».