Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Мовне спілкування з малюком: Що він розуміє і чого не може зрозуміти?

Мовне спілкування з малюком

Хоча діти, які починають ходити, ще погано говорять, це не означає, що вони не розуміють, чого ви домагаєтеся від них. Ваша лінія поведінки з ними: те, що, по-вашому, дитина-ходунок розуміє, вам слід «звести в квадрат». Можливо, дитина здатна мислити, принаймні, на такому рівні.

Відгук на вказівки

У рік і три місяці ходунки починають відгукуватися на прості вказівки, типу таких: «Іди принеси м´ячик». До двох років вони можуть виконати двоетапну вказівку: «Знайди, будь ласка, свої черевички і принеси їх мені». До півтора років ходунки рідко реагують на словесне остереження, якщо воно не супроводжується вашими активними діями. Абсолютно безглуздо кричати: «Не тягни кішку за хвіст!» Вам доведеться встати, перетнути кімнату, вивільнити котячий хвіст з дитячих пальчиків і показати дитині, як поводитися з кішкою, супроводжуючи урок словесною настановою: «Погладь кішечку. Приголуб кішечку. Ніколи не тягни кішечку за хвіст ».

До двох же років діти вже здатні слідувати словесним вказівкам без їх «фізичного» підкріплення. І можливо у вас вийде залишити дитину з кимось із родичів і відправитися в салон краси. Адже не варто забувати про свій зовнішній вигляд.

Однорічна дитина може зрозуміти, що ваші «ні» і «припини» означають вимогу припинити робити те, що вона робить, і це межа розуміння дитини. Втім, бажано, щоб ви пояснили свою вимогу: «Перестань. Не чіпай, а то буде боляче ». З цими словами ви забираєте ручки дитини від небезпечного предмета. З часом ваші пояснення можуть стати докладнішими: «Перестань. Не чіпай, а то буде боляче. Плита гаряча!» Батькам зазвичай буває ясно, наскільки дитина засвоїла сказане, - ясно за її реакцією. Призначені ходункам пояснення повинні бути простими і короткими. Направте краще свою творчу енергію на підшукування відволікаючих увагу дитини занять, замість того щоб підшукувати слова, які коментують небажану поведінку дитини.

Батькам корисно пам´ятати про такий факт розвитку дітей: дитина, що починає ходити мислить конкретно. Вона не здатна узагальнювати. У півтора рокидитина може засвоїти, що плита у вас на кухні гаряча (зазвичай це болючий для неї досвід, тому що дитина набуває цей досвід самостійно, але зрідка - під вашим розумним керівництвом). Проте не покладайтеся на те, що дитина буде триматися подалі від включеної плити вдома у бабусі. Хіба дитина в два роки знає, що всі включені плити гарячі? Здатність узагальнювати розвивається у дітей не раніше чотирьох років.



Виховання словом

Розвиток у ходунка здатності сприймати мову (рівень розуміння) полегшує завдання вихователів. Між півтора та двома роками діти погано говорять, але все розуміють (точніше, всі короткі й прості фрази). Спирайтеся на це «еволюційне» досягнення і повідомляйте про те, що збираєтеся зробити, перш ніж приступити до справи. «Зараз тато змінить тобі памперс». Попереджуюче повідомлення позбавить ваші дії від несподіванок, а значить, тато цілком може розраховувати на взаємодію з дитиною.

Розвиток мовлення у дитини (рівень володіння мовою) теж полегшує завдання вихователів. Тепер дитина може не тільки зрозуміти, що ви від неї хочете, але може повідомити вам, що хоче вона. «Міняти!» - Скаже малюк, бажаючи, щоб ви змінили йому памперс. Ось таким чином ваш мудрий внесок - ваш відгук на сигнали дитини - починає приносити відсотки. Дитина, яка переконалася, що на її сигнали відгукуються, навчається подавати більш «розбірливі» сигнали.

Справа виховання дитини у віці півтора-двох років полегшується також завдяки ще одному кроку вперед, зробленому дитиною: вона привчається думати, а вже потім робити щось. Наскільки послідовно ходунок вдається до цієї здатності? Це залежить, скоріше, від його характеру, ніж від розумового розвитку. Імпульсивні по натурі діти часто занурюються в якесь заняття, замість того щоб спочатку обміркувати наслідки своїх дій і підшукати інше. Вам треба тільки поспостерігати за грою вашої дитини, і ви визначите рівень розвитку її мислення.

За матеріалами mamochka.kz

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиток дитини по тижнях: двадцять п´ятий тиждень

Дитина

На 25 тижні ви можете побачити, що малюкові подобається бути активним. Він може почати робити нові речі – наприклад, з положення сидячи нахилятися вперед і ставати на руки, щоб пробувати повзти, або пробувати пересуватися (повзти) на попі.

Розвиваємо мовлення малюка

Кожен успіх малюка – велика радість та гордість для батьків: ось він вперше посміхнувся, вже й голівку самостійно тримає, сидить, о, він зробив кілька самостійних кроків! Справжній молодець, стільки всього вже вміє! І так хочеться, щоби малюк почав говорити.

Коли дитині потрібен логопед?

Діти дуже не схожі один на одного не тільки зовнішністю і характером, але й особливостями свого розвитку. Одні вже в однорічному віці старанно повторюють за дорослими слова і по сто разів на день намагаються назвати все, що бачать навколо. Інші тільки після двох років починають намагатися вимовляти щось більш складне, ніж дитячий лепет.

10 вправ для розвитку мовлення дитини

Дитині 3,5 роки, а вона говорить тільки 3-4 слова? Логопед каже, що дитині, щоб заговорити, треба розвивати м´язи обличчя, слух, вміти правильно дихати? Слід робити ось такі вправи.