Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Розвиваємо мовлення малюка

Розвиваємо мовлення малюка
 

Кожен успіх малюка – велика радість та гордість для батьків: ось він вперше посміхнувся, вже й голівку самостійно тримає, сидить, о, він зробив кілька самостійних кроків! Справжній молодець, стільки всього вже вміє! І так хочеться, щоби малюк почав говорити.



Тут, звісно, на все свій час, не треба влаштовувати естафету для дитини, постійну погоню за новими успіхами. Адже часом батьки вже надто захоплюються нав'язливою ідеєю "ми - найкращі", вимагаючи від малюка неможливого. Не існує такої "кнопочки", натиснувши на яку, карапуз почне виразно говорити літературною мовою. А от допомогти дитині розвивати мовлення, стимулювати мову (спочатку - пасивну, а потім і активну) - можуть усі батьки. Отже, хочете швидше вже почути заповітне "мама"?.. Починайте займатися!

Читайте, декламуйте, співайте своїй крихітці

Наслідування - перший крок на шляху до розвитку мови. І саме прості, наївні дитячі віршики, народні казки, пісні (в тому числі колискові) - чудові помічники в непростій справі освоєння мови. Читайте завжди виразно і чітко, з правильною інтонацією (не треба думати, що малюк поки й так не все розуміє, і не варто особливо старатися). Справді, дитя може не розуміти ще половини з прочитаного, але Ваша міміка, виразна інтонація, зміна тембру голосу, допоможуть йому. Корисними для розвитку мови є віршики (казки), де присутні багато повторень ("А хто, хто в цій рукавичці живе?..), звукозображальні елементи ("Жу-жу-жу, я з тобою не дружу!", "Курка каже: - Ко-ко-ко, у гаю пасуться ко... корови!" і т. ін.), адже вони як найкраще стимулюють бажання повторити, спробувати озвучити цей цікавий звук, склад, слово.

Дитячі книги можна не лише читати, а й розглядати картинки (на щастя, вибір якісних книг з чудовими ілюстраціями зараз превеликий). Обов'язково описуйте те, що зображено на малюнку, звертайтесь до карапуза із запитанням: "А хто це під деревом заховався?". Зробіть паузу, можливо малюк спробує відповісти, а Ви підтримайте його:"Зайчик?..". Але не поспішайте, дайте дитині час подумати. Ви відчуєте момент, коли треба трішки підказати. З часом питання будуть ускладнюватись. Обов'язково похваліть крихітку за успіхи!

Уроки вокалу - те що треба, коли йдеться про розвиток мови: співайте малюку, але робіть це артистично, виразно, нехай дитина бачить ваше обличчя, губи в момент співу; змінюйте голос (висоту, тембр), темп виконання. І не треба жалітися на відсутність музикального слуху, Вам же не арію співати, а пісеньку про курочку чи собачку. Про колискові теж не забувайте.

Може час придбати музичну іграшку? - Вибір, знову ж таки, величезний. Окрім слухового сприйняття, вони розвивають дрібну моторику, яка тісно пов'язана з мовленнєвим апаратом. Це ж так весело - натискати кольорові кнопочки чи клавіші!

З часом ваші з малюком заняття з монологу поступово перетворюватимуться на діалог. Посприяйте цьому: не поспішайте випереджати дитину, вгадувати її наміри з півслова, півжеста, заохочуйте сформулювати, вимовити те, що необхідно малечі в даний момент. Малюку ще дуже складно вимовити? - Перепитайте, нехай карапуз підтвердить, або спростує Вашу здогадку ("Так", "Ні").

Дуже мило, коли малята лепечуть на своїй абра-кадабрі (називаючи собаку "гава", машинку "бібі", і т. ін.). Але дорослим не варто повторювати ці слова з дитячого лексикону, називайте предмети правильно, інакше як малюк зрозуміє, що мову потрібно вдосконалювати, що говорить він неправильно?

Успіху вам з малюком! І не забувайте хвалити дитину, це чудовий стимул на шляху до досягнення мети!

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Розвиваємо мовлення у грі

Лише через декілька тижнів після появи малюка на світ він починає вимовляти перші склади. Сучасні малюки – справжні поліглоти, і перші осмислені слова від деяких можна почути вже в 9 місяців. До 2 років багато хто вже володіє невеличким словниковим запасом, правда, розібрати який найчастіше під силу тільки мамі. І тут настає час задуматися про те, як же допомогти дитині якомога швидше освоїти красиве і грамотне мовлення...

Розвиток дитини по тижнях: двадцять п´ятий тиждень

Дитина

На 25 тижні ви можете побачити, що малюкові подобається бути активним. Він може почати робити нові речі – наприклад, з положення сидячи нахилятися вперед і ставати на руки, щоб пробувати повзти, або пробувати пересуватися (повзти) на попі.

Коли дитині потрібен логопед?

Діти дуже не схожі один на одного не тільки зовнішністю і характером, але й особливостями свого розвитку. Одні вже в однорічному віці старанно повторюють за дорослими слова і по сто разів на день намагаються назвати все, що бачать навколо. Інші тільки після двох років починають намагатися вимовляти щось більш складне, ніж дитячий лепет.

Мовне спілкування з малюком: Що він розуміє і чого не може зрозуміти?

Хоча діти, які починають ходити, ще погано говорять, це не означає, що вони не розуміють, чого ви домагаєтеся від них. Ваша лінія поведінки з ними: те, що, по-вашому, дитина-ходунок розуміє, вам слід «звести в квадрат». Можливо, дитина здатна мислити, принаймні, на такому рівні.