Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Алергія на білок коров’ячого молока та лактозу

Малюк п'є з пляшечки

Алергія такого роду - непроста проблема для батьків, але безвихідних ситуацій не буває!

При непереносимості білка коров´ячого молока алергічні прояви на шкірі з´являються, як правило, після поспішного переходу з грудного вигодування на харчування коров´ячим молоком або (іноді) при вигодовуванні молочною сумішшю на основі коров´ячого молока. У такому випадку поява діатезу обумовлена підвищеною чутливістю рецепторів кишечника до структури білка коров´ячого молока, що міститься в замінниках грудного молока різних виробників. Тому тільки поступова заміна молочній суміші на рівноцінну може привести до зникнення алергічних проявів на шкірі.

Рішення про заміну однієї молочної суміші на іншу краще прийняти після консультації з вашим лікарем.

Пам’ятайте: часті зміни сумішей тільки посилюють алергічні прояви на шкірі дитини. Звідси слідує, що алергія на білок коров´ячого молока може бути викликана наступними причинами:
• Поспішний перехід від грудного вигодовування на годування дитини коров´ячим молоком, молочною сумішшю на основі коров´ячого молока. Профілактикою останнього є тривале годування грудьми, при неможливості такого — змішане вигодування (додавати замінник грудного молока, починаючи з невеликих об´ємів).
• Перехід на годування молочною сумішшю на основі коров´ячого молока з порушенням технології приготування самої суміші (порушення інструкцій, вказаних на упаковці). Профілактикою алергії в цьому випадку буде чітке виконання рекомендацій з приготування молочних сумішей.
• Перехід на годування молочною сумішшю на тлі стресової ситуації: перегріви або переохолодження дитини, проведення профілактичних щеплень, захворюваність простудою, наявність дисбактеріозу кишечника або алергічних проявів на шкірі внаслідок інших причин.

Також, однією з найбільш частих причин виникнення алергічного діатезу у дітей першого року життя є непереносимість лактози — вуглеводу, що міститься як у грудному, так і в коров´ячому молоці, а також в молочних сумішах. Окрім алергічних реакцій на шкірі, непереносимість лактози може виявлятися постійними відрижками, поганою надбавкою в масі дитини, частими кишковими коліками, запорами або, навпаки, рідким стільцем. Непереносимість «молочного цукру» виникає внаслідок слабкої активності лактази — ферменту кишечника, який відповідальний за перетравлення «молочного цукру». Причинами слабкої активності ферменту лактази, тобто причинами алергії при непереносимості «молочного цукру» теоретично може бути спадкова схильність. У кожного є знайомі або родичі, які «не люблять» молоко, хоча і споживають кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, сир), які містять незначну кількість лактози. Проте спадкова схильність до непереносимості лактози за умови відсутності серйозніших проблем (дисбактеріоз кишечника, хвороби нервової системи і таке інше) поступово і непомітно починає себе проявляти після першого року життя і на самопочутті і здоров´ї дитини надалі не позначається.

Непереносимість «молочного цукру», а, отже, і виникнення алергічних проявів на молоко і молочні суміші з великим змістом лактози може з´явитися повторно на тлі розвиненої інфекції в кишечнику (тривалий рідкий стілець) за умови відсутності адекватної дієти під час хвороби або у період відновлення сил організму після неї. Розумною профілактикою останнього може служити адекватна дієта під час хвороби з «омолоджуванням» харчування (дитина годується часітше й потроху). Тут же, при значних проявах дисбактеріозу кишечника, буде логічним тимчасово перевести дитину на харчування сумішшю з нижчим змістом лактози або повністю на безлактозную суміш. Також, після перенесеної кишкової інфекції, перші 7-10 днів необхідно утриматися від введення нових продуктів харчування. У разі чіткого встановленого факту непереносимості білка коров´ячого молока або «молочного цукру» (лактози), визначення ступеня тяжкості проблеми і після консультації зі своїм лікарем, вирішується питання про зміну дієти. Ця зміна може в себе включати (залежно від віку дитини і ступеня вираженості алергії): зміна режиму харчування, перехід на годування більш адаптованою сумішшю з більшим ступенем розщеплювання білка коров´ячого молока — гипоаллергенной, перехід на годування сумішшю, в якій повністю відсутня лактоза або лактоза і білок коров´ячого молока одночасно (соєві суміші). При помірних проявах непереносимості лактози («молочного цукру»), що може виражатися у вигляді нестійкого стільця, поганої надбавки ваги на тлі (або за її відсутності) дисбактеріозу кишечника, дітям, що знаходяться на змішаному або штучному вигодовуванні, можуть бути запропоновані лікувальні суміші з низьким вмістом лактози.

У даний час лікувальні суміші на соєвій основі залишаються популярними. Ці суміші використовуються при алергії до білок коров´ячого молока, а також непереносимості лактози.
У разі вираженого неспокою дитини у поєднанні з відрижками, кишковими коліками, змінами характеру стільця, при виражених алергічних проявах на шкірі, а також при відставанні його в масі, ваш лікар може припустити виникнення у малюка непереносимості білків коров´ячого молока у поєднанні з непереносимістю лактози. Особливо важко подібна алергія проходить у тих дітей, у сім´ях яких вже були подібні випадки в дорослих родичів.

Алергія або непереносимість білків коров´ячого молока може виникнути на тлі яких-небудь порушень травлення, особливо часто — на тлі інфекційно-запального процесу в кишечнику (дисбактеріоз кишечника). Лікування дисбактеріозу кишечника може зажадати достатньо багато часу і терпіння, а непереносимість білків коров´ячого молока (на основі якого готують практично всі «базові» молочні суміші, що продають в Україні) ускладнює процес травлення, що безпосередньо веде до уповільнення надбавки ваги і розвитку дитини. Виходом з такої ситуації у більшості випадків є вживання дитиною лікувальних сумішей на соєвій основі.

(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

Магнітно-резонансна томографія – обстеження, що дозволяє отримати надзвичайно точні двовимірні та тривимірні зображення внутрішніх тканин та органів без використання рентгену. А МР-ангіографія – це та сама томографія, тільки судин. За допомогою МРТ-технології діагност може отримати детальну картину стану кровоносних судин.

Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

Кожна дитина на грудному вигодовуванні по-різному реагуватиме на перехід від маминого молока до суміші. Тому перехід на штучне вигодовування потрібно зробити максимально плавним, при цьому уважно відлежуючи реакцію дитини на всі зміни і реагуючи відповідно.

Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

Неприродне почервоніння та свербіж щічок, вкрита червоним висипом шкіра тіла, утруднене дихання – все це з великою вірогідністю може бути проявом харчової алергії у немовляти. Яким чином можна визначити алерген і не допустити небажаної реакції при грудному або штучному вигодовуванні? Про це розповіла к. м. н., лікар-педіатр Катерина Олександрівна Яновська.

Проблеми зі сном після вагітності: 8 корисних порад для молодої мами

Будь-яка новоспечена мама страждає від недосипу в перші пару тижнів після пологів. Проте коли малюк після цього часу починає все ж таки спати потроху, деякі матусі все ще не можуть собі цього дозволити. Причина тут, швидше за все, в емоційному стані – ейфорія, стрес, нерви і втома. Все це разом змушує маму не спати навіть після годування посеред ночі. «А раптом малюкові ще щось знадобиться через 5 хвилин? Та й спати начебто не так вже хочеться, можна зробити щось корисне...».

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus