Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Відлучення від грудей

Мама годує дитину грудьми

Відняття від грудей — важливий захід не тільки фізично, але й емоційно. Та коли ви прислухаєтеся до порад лікаря, відлучення пройде значно спокініше і для матері, і для дитини.

Буває, що мати, що надає велике значення грудному годуванню, відчуває себе розчарованою і навіть впадає в депресію, коли приходить час віднімати дитину від грудей. Їй може здатися, що вона віддалилася від дитини або втратила свою значність. Тому важливо по можливості дуже поступово віднімати дитину від грудей (уникаючи стресу).

Відлучення здорової дитини від грудей можна починати у віці старше 24 міс. Діти рідко вимагають груди після року. Правда, деякі матері продовжують давати груди перед сном, оскільки це допомагає дитині заснути.

Не квапте дитину. Часом малюк не захоче пити з чашки, наприклад, якщо він хворий або в періоди, коли в нього ростуть зубки. Будьте завжди готові до тимчасового повернення до грудного годування в колишньому режимі при хворобі дитини, після стресів, тяжких подорожей. У період відняття від грудей рекомендується уникати інших великих змін у житті дитини (наприклад, переїзд на нове місце проживання або початок привчання до горшка).

Цей процес здійснюється без значних труднощів, якщо він відбувається правильно і якщо дитина раніше отримувала необхідний прикорм в оптимальні терміни і необхідній кількості. Першим етапом може служити заміна одного з двох годувань грудьми, наприклад, вранішнім прикормом у вигляді кефіру та ін. Після цього виділення грудного молока починає швидко згасати і через 7-12 днів можна спробувати замінити прикормом останнє грудне годування.

Головне правило відняття від грудей − поступовість. Деякі мами спеціально починають періодично пропускати годування в звичний для цього час, наприклад, вранці, коли можна з дитиною піти погуляти в парк, почитати книгу або спробувати що-небудь смачне (йогурт, наприклад). Через деякий час пропуски в годуванні повторюються частіше, і через 1-2 місяці виявляється, що Ви годуєте дитину грудьми на одне годування менше. Останнє годування грудьми — це вечірнє годування.

Найкращий варіант відняття від грудей − запропонувати дитині альтернативне годування, але не відштовхувати категорично від неї. Уникайте ситуацій, які викликали б у дитини бажання смоктати груди (наприклад, не потрібно сідати в знайоме крісло).

Відняття від грудей пройде спокійніше, якщо дитина весь час буде чимось зайнята. Знаючи наперед, що у багатьох дітей старше за рік може зберігатися бажання смоктати груди, щоб заснути, Ви повинні завчасно обдумати і сформувати ритуал «засипання», що включає спокійні заняття чим-небудь, читання казки. Читання казки можуть супроводжувати ванна, вечеря чим-небудь смачним і корисним (трохи кефіру, сік). Можна разом із дитиною обійти весь будинок і побажати «на добраніч» усім членам сім´ї, іграшкам і т.д.

Відняти від грудей, коли у матері мало молока, дуже легко. Необхідно просто перестати годувати грудьми і чекати.
Якщо молока накопичується багато і виникають неприємні відчуття, дитину можна прикласти до грудей на 15-30 секунд. Дитина висмокче зайве молоко і неприємні відчуття зникнуть. У той же час кількість молока не збільшиться. Якщо неприємні відчуття в грудях виникнуть знов, повторіть цю процедуру. Якщо у матері помірна кількість молока, відняття від грудей повинне бути більш поступовим. Не обов´язково туго перев´язувати груди або обмежувати споживання рідин. У цьому випадку можна спробувати годувати дитину грудьми через годування. Якщо через 2-4 дні груди не набухли, припиніть регулярне годування взагалі. Проте необхідно продовжувати прикладати дитину до грудей на короткий час, якщо через молоко, що накопичилося, виникли неприємні відчуття.

Для зменшення кількості молока можна пити чай із м´ятою або шавлією. Безумовно, активні заняття спортом, тривалі прогулянки також сприятимуть зменшенню вироблення молока. Може виникнути екстрена необхідність відняти дитину від грудей, наприклад, якщо мати серйозно захворіла або повинна терміново виїхати. Один з методів — обмежити споживання рідин, туго забинтувати молочні залози і прикладати до них лід.

З метою попередження розвитку у дитини дисбактеріозу кишечнику не рекомендується відлучати малюка від грудей у жарку погоду. Робити це необхідно або до приходу літа, або не раніше 9-го місяця, або після закінчення жарких днів.

(дитячий лікар Яловчук А.В.)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

МР-ангіографія: відповіді на найпопулярніші питання

Магнітно-резонансна томографія – обстеження, що дозволяє отримати надзвичайно точні двовимірні та тривимірні зображення внутрішніх тканин та органів без використання рентгену. А МР-ангіографія – це та сама томографія, тільки судин. За допомогою МРТ-технології діагност може отримати детальну картину стану кровоносних судин.

Від грудного вигодовування до штучного – покроковий гайд

Кожна дитина на грудному вигодовуванні по-різному реагуватиме на перехід від маминого молока до суміші. Тому перехід на штучне вигодовування потрібно зробити максимально плавним, при цьому уважно відлежуючи реакцію дитини на всі зміни і реагуючи відповідно.

Особливості харчової алергії у дітей грудного віку

Неприродне почервоніння та свербіж щічок, вкрита червоним висипом шкіра тіла, утруднене дихання – все це з великою вірогідністю може бути проявом харчової алергії у немовляти. Яким чином можна визначити алерген і не допустити небажаної реакції при грудному або штучному вигодовуванні? Про це розповіла к. м. н., лікар-педіатр Катерина Олександрівна Яновська.

Проблеми зі сном після вагітності: 8 корисних порад для молодої мами

Будь-яка новоспечена мама страждає від недосипу в перші пару тижнів після пологів. Проте коли малюк після цього часу починає все ж таки спати потроху, деякі матусі все ще не можуть собі цього дозволити. Причина тут, швидше за все, в емоційному стані – ейфорія, стрес, нерви і втома. Все це разом змушує маму не спати навіть після годування посеред ночі. «А раптом малюкові ще щось знадобиться через 5 хвилин? Та й спати начебто не так вже хочеться, можна зробити щось корисне...».

При використаннi матерiалiв з порталу mama-tato.com.ua активне посилання на нас обов'язкове.
|
Copyright 2007-2024 Mama-tato.com.ua
Усі права захищено.
All rights reserverd.
Система Orphus