Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Зміна смаку, нудота під час вагітності. Як собі зарадити?

Зміна смаку, нудота під час вагітності. Як собі зарадити?
 

Існує багато перебільшених легенд-міфів про дивні (м’яко кажучи) кулінарні уподобання вагітних (на кшталт поєднання оселедця з шоколадним тістечком). Дійсно, вибірковість смаку, прагнення до дивних поєднань продуктів має місце під час вагітності. Найчастіше вагітні мають особливий потяг до солодкого або кислого. Це тому, що відчуття смаку і нюху під час вагітності загострюються або змінюються.



Часом бажання з’їсти якийсь конкретний продукт настільки непереборне, що жінка не знаходить спокою, прокидається посеред ночі і не може заснути. Може виникнути бажання їсти щось неїстівне (крейду, вугілля і т.п.). Буває, що у вагітних з’являється присмак металу в роті або інший дивний присмак.

Досі достеменно не відома причина таких змін, але те, що вони відбуваються – факт незаперечний. Поширеною є думка, що потяг до певних продуктів зумовлений їх дефіцитом (точніше дефіцитом їх харчових компонентів) в організмі вагітної. «Чогось дуже хочеться – значить дитинка вимагає, їй потрібно це для формування і розвитку» - кажуть нам наші мами. Також припускають, що непереборне бажання щось з’їсти в деяких випадках має підсвідому причину – даний продукт з чимось асоціюється (смак дитинства, приємний спогад і т.п.).

Від нудоти під час вагітності страждає близько 70% жінок. Декого вона турбує зранку, після пробудження, інших – після прийому їжі, інколи нудота з’являється під впливом певних запахів (чи навіть звуків). Найчастіше нудота з’являється вже в перші тижні вагітності, але до кінця першого триместру вона зазвичай проходить (буває, звісно, по-різному).

Як собі зарадити?

o У період раннього токсикозу немає особливої шкоди від задоволення Ваших дивних кулінарних забаганок. Але якщо постійно хочеться чипсів, чи маринованих огірків – звісно, постарайтеся звести їх споживання до мінімуму (із зрозумілих причин).

o Перегляньте свою дієту, якомога краще збалансуйте її. Привчіть себе їсти здорову їжу, саме зараз Ви маєте чудову мотивацію! Надавайте перевагу продуктам, які легко перетравлюються, вживайте тільки свіжу їжу! Найкращий вибір для Вас зараз – відварене м'ясо, сир, овочі та фрукти, сухарі тощо. Відмовтеся від жирної, гострої їжі (провокує нудоту).

o Їжте часто (через кожні півтори-дві години), але невеликими порціями. Не варто переїдати («напихатися» чимось), але й голодування оголошувати не можна, це також не врятує від нудоти. Адже вона посилюється, коли у крові знижується рівень цукру, тому голодуючи Ви тільки провокуватимете нудоту.

o Слідкуйте за тим, щоби випивати достатньо рідини протягом дня (до 2 літрів).

o Якщо погано почуваєтесь саме зранку – випийте одразу після пробудження (не встаючи з ліжка) теплий солодкий напій із сухим печивом (це підвищить рівень глюкози в крові). Вставайте не скоріше, ніж через 15-20 хв. після пробудження.

o Більше відпочивайте!

Зверніться до лікаря, якщо у Вас:

• блювання більше ніж 4-5 разів на день;

• зневоднення (зменшення кількості сечі, сеча стала концентрованою, темного кольору);

• Ви втрачаєте вагу.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Готуємося до вагітної фотосесії: поради майбутнім мамам

За останні роки величезної популярності серед майбутніх мам набрала тенденція фотографуватися у своєму «цікавому положенні». І зараз вагітні фотосесії не втрачають своєї актуальності – кожна майбутня мама намагається не втрачати можливості поповнити свій фотоальбом красивими фотографіями з животиком. Але що потрібно зробити, щоб ці фото були дійсно гарними? Чи потрібно готуватися до такої фотосесії? Коли фотографуватися? Як позувати? Про все це ми і поговоримо далі.

Як колір одягу впливає на стан вагітної

Про те, що кольори впливають на наш настрій і загальний стан, відомо давно. І якщо чоловіки змінюють одяг у міру забруднення, то жінки в залежності від зміни настрою, а це може відбуватися по кілька разів на день. Але не тільки настрій впливає на те, що ми носимо, але і те, що на нас одягнуто, впливає на наш настрій.

Як виглядати стильно під час вагітності?

Крім здоров'я малюка і майбутніх пологів дуже багатьох майбутніх матусь турбує ще одна проблема – як продовжувати виглядати стильно під час вагітності? Перше, що хотілося б сказати, всупереч загальним стереотипам, вам не потрібно відразу ж переходити на великий мішкуватий одяг і запозичувати речі з гардеробу свого чоловіка. Знайдіть хороший інтернет-магазин з якісним брендовим одягом, такий як http://www.studio-fashion.com/ і продовжуйте одягатися стильно! Не обов'язково витрачатися на одяг для вагітних – вам просто потрібно перейти на одяг трохи інших фасонів. Але виглядати під час вагітності стильно зовсім нескладно, і наші поради допоможуть вам у цьому.

Про смачний і здоровий секс у «цей» період

Спеціально з ваших прохань, майбутні матусі, Альона Гуменюк, організатор конференції для вагітних «У нас буде дитина», зустрілася Косолаповою Вікторією, щоб дізнатися про "ЦЕ" в "ЦЕЙ" період. Вікторія – сертифікований фахівець з питань жіночого здоров'я і сексуальності, власниця студії Жіночого розвитку та Вумбілдингу.