Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що може розказати про слінги майстер з їх шиття?

Слінг

Ви знаєте, були такі часи, коли візочки для дітей були дуже незвичним приладдям і дозволити їх собі могли лише багаті аристократичні сім’ї? А всі інші носили дітей на собі. Бо зазвичай на ручках дитина спокійна і не крає нічиє серце плачем і пхиканням.

Але ж, окрім малечі, ще є стільки справ! І тому користувалися різноманітними пристосуваннями, які дозволяли дитині бути поруч з мамою, а мамі — мати вільні руки та відносну свободу пересування. Називалися вони по-різному, і виглядали по-різному, але призначення було одне — без шкоди для здоров’я (!) забезпечити постійний контакт між мамою та дитиною.

Ви скажете, що то було давно і тепер дитячий візочок може собі дозволити фактично кожна молода сім’я. Так, але далеко не кожна дитинка погоджується в ньому лежати. Бо за 9 місяців внутрішньоутробного життя вона звикла до биття маминого серця, до її запаху, до ритму її ходи, а цей світ геть незнайомий і страшний, і хочеться назад в безпеку, а зовсім не в холодне ліжечко. І тут на допомогу приходить оте саме пристосування, яке тепер ми називаємо слінгом.



Отже, слінг — це шматок тканини, у якому дитинка розташовується у фізіологічній, тобто природній (!) позі — точнісінько як у мами на ручках. За умови правильного одягання слінгу його тканина забезпечує підтримку спинки малятка по всій довжині, а коли воно трішки підростає, дозволяє носити вертикально з розведеними ніжками, що є чудовою профілактикою дисплазії. За умови вдалого крою та правильного підбору тканини слінг стає незамінним помічником для мами, оскільки дозволяє досить довго носити дитину і практично не відчувати її ваги.

А кажуть, що якщо немовля носити на ручках стільки, скільки воно просить, то воно виросте спокійнішим, впевненішим і відкритим до світу. Більше того, стверджують, що дитинка, яка проводить на руках у мами стільки часу, скільки хоче, виростає більш самостійною, бо їй не треба весь час оглядатися і перевіряти, чи мама не зникла, і вона знає, що її завжди підтримають саме тоді, коли це буде потрібно. Ну і не слід забувати про те, що слінгодитинка не витрачає сил на те, щоб докликатися до мами, а використовує цю енергію на ріст і розвиток, і має міцніше здоров’я.

Які ж вони бувають, ті слінги?

У слов’ян це раніше був поділ. Пам’ятає прислів’я «принесла в подолі»? Так казали не лише тому, що частенько дітей народжували прямо в полі і приносили в тому, що мали, а ще й тому, що в тому самому довгому і широкому подолі їх носили і потім — доки вони не зможуть самостійно ходити. Цигани носили і носять в звичайній хустці. На сході користуються май-слінгом, онбухімо та подегі. На півночі носять малечу під верхнім одягом, спеціально для того пристосованим. В Індії модифікують сарі. У Мексиці дитинку примотують до себе за допомогою ребозо. Але одними з найпопулярніших слінгів є слінг-шарф та слінг з кільцями.

Слінг-шарф

Слінг-шарф — це відріз тканини завширшки сантиметрів у 60-70 і довжиною 4-5 метрів (залежно від розміру одягу мами). Хороший слінг-шарф повинен бути з тканини саржевого (жакардового, подвійного діагонального — це все те саме) плетення (це коли нитки розташовані одна відносно одної по діагоналі, а не перпендикулярно), яке майже не тягнеться по довжині і ширині, але трохи тягнеться по діагоналі.

Завдяки цьому він гарно обтікатиме маму і малечу, не давитиме і краще розподілятиме навантаження, а можливо навіть і вибачатиме деякі помилки у намотуванні. Його можна використовувати від народження і доки маля не почне гарно ходити ніжками. Проте для немовлят краще брати трикотажний шарф — він м’якший і комфортніший, але гірше тримає вагу і тому не підходить для важчих малюків.

В слінгу-шарфу дитинку можна носити і горизонтально і вертикально. При цьому вага розподіляється на обидва маминих плеча, що для багатьох є визначальним у виборі. Із незручностей – досить довга тканина і подекуди складні намотки – потрібно витратити якийсь час, щоб навчитися ним правильно користуватися, але воно того варто!

Слінг з кільцями

Це — найбільш універсальний і один з найпростіших слінгів. Він підходить і для немовлятка, і для старшої дитинки. В ньому можна носити дитинку горизонтально і вертикально, спереду, збоку і за спиною, можна годувати грудьми і цього майже ніхто не помітить. В нього легко класти чи садити дитину, просто змінювати положення, навіть не виймаючи маля, можна тихенько зняти і покласти дитинку, що спить, на ліжечко.

Але для того, щоб слінг з кільцями був зручний, він повинен бути правильним (!). Прикро про це писати, але вважаю за необхідне попередити, що на нашому ринку є кілька фірм-виробників, чиї слінги доволі незручні, їх важко відрегулювати і через то дітки відмовляються в них сидіти, вони погано розподіляють навантаження і мамі важко. Читати далі: як вибрати слінг з кільцями?..

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Народження дитини: сума витрат під час вагітності і першого року життя

За даними ООН на червень 2019 року на одну жінку в світі в середньому припадає 2,5 дитини. І хоч з 90-х рр XX століття спостерігається спад темпів зростання населення Землі, чисельність людей продовжує збільшуватися.

Що дарувати на виписку з пологового будинку

Народження дитини – найбільше свято в житті батьків. Невдовзі після нього приходе інше – виписка мами з дитиною з пологового будинку. Й так хочеться порадувати їх у цей день щирими привітаннями та подарунками.

Кольки новонароджених: 5 засобів, які реально допомагають

Про причини кольок новонароджених можна почути різне. Мовляв, виною мамине неправильне харчування, заковтування дитиною повітря при годуванні і плачі, непереносимість лактози, дисбактеріоз і незрілий кишечник. Однак все це лише гіпотези. У чому ж справжня причина дитячих кольок і як допомогти дитині?

Сила Helen Harper Wings Ultra Top Dry або чого хоче жінка

У кожної жінки є дні, коли відчуття свіжості для неї особливо важливе. Helen Harper Wings Ultra Top Dry – Прокладки, з якими ви завжди будете впевнені в своїй бездоганності.