Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вкласти дитину спати: місія здійсненна

Вкласти дитину спати: місія здійсненна
 

Міцний сон – одна із важливих умов для зростання здорової дитини. Наявність чіткого режиму дня, де присутні прості, зрозумілі для маленьких членів сім’ї правила - річ необхідна. Та навіть, якщо режим дня – слово не нове у вашій сім’ї, інколи вложити дитину спати буває вкрай непросто. Чи можна зарадити ситуації? Чи існують якісь способи допомогти малечі налаштуватись на відпочинок, швидше заснути та міцно спати? Звісно, універсальних правил тут немає, проте, деякі поради ми, все ж, приготували.

Швидкий спосіб вкласти спати – лягти поруч

Вже багатьма матусями перевіреним і улюбленим є спосіб швидкого вкладання дитини спати – лягти поруч із нею. Дієвим він є як і у випадку з немовлятами, так і зі старшими дітками. Коли мама поруч – дитині спокійніше, її дихання, її запах, голос налаштовують на спокійний відпочинок. Важливо, що коли ви лягаєте поруч з дитино, аби помогти їй налаштуватись на спокійний сон – повинні й самі перебувати у спокої, розслабитись, полишивши на якийсь час усі турботи. Адже дитя дуже тонко відчуває мамине налаштування, тож перебуваючи у тривожному настрої, вам навряд вдасться посприяти швидшому засинанню малечі, її заспокоєнню.

Однак, зважте, що такі прилягання поруч мають тенденцію переходити у спільний сон усю ніч. Що, зазвичай, небажано, особливо, коли йдеться про трохи старшу дитину (2-3 роки). Тож тут важливо одразу встановити чіткі правила, щось на зразок: я трішки полежу біля тебе, але спатимеш ти сам/сама, як і всі дорослі дітки.

Колискова вам в поміч

Вплив колискової пісні – це справжній феномен, який активно вивчається. Різноманітні дослідження доводять, що пісні, які малечі співає мама, записуються десь глибоко в підсвідомості і потім можуть виринати в пам’яті у різні моменти життя. Навіть пісні і мотиви, які дитя чуло ще будучи в утробі, пам’ятає і любить їх найдужче. Співати колискові – не лише чудова традиція, а й справді ефективний метод швидко заспокоїти дитину, допомогти їй поринути у міцний сон. Знову ж таки, особливий мамин голос, який завжди буде для малечі символом безпеки, захисту і спокою, здатен прогнати найбільшу тривогу і найсильніший страх, чи сум. А коли голос ще й переливається в мелодії – ефект зростає в рази!

Казка на ніч – солодкий сон

Напевне, усі діти обожнюють слухати казку перед сном. Такий ритуал – чудова традиція, яка згодом ще й дуже виручає батьків маленьких непосид. Адже проблема засинання і довгих вкладань зникає сама-собою. В свідомості дитини просто закріплюється певний порядок: вкладання у ліжко, казка, сон… До речі, якщо ви хочете ще більше закріпити такий ритуал, додайте до нього й інші складові, та важливо, щоби виконувались вони приблизно в однаковий час та в тій самій послідовності (наприклад: чистимо зубки, вмиваємось, одягаємо піжаму, розстеляємо ліжко, казка, сон). Коли є такі непорушні ритуали, потреба у вмовляннях дитини вкладатись у ліжко просто зникає.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Денний сон малюка: втоміть дитину перш, ніж вона вимотає вас

Не буває матусь з маленькими дітьми, які не хотіли б відпочити під час денного сну малюка. З наближенням післяобіднього часу мама починає мріяти про те, щоб теж подрімати, почитати улюблений журнал або поспілкуватися з подругою, не відволікаючись постійно на дитину.

Як вкласти дитину спати вдень

Безумовно, маленькій дитині потрібно спати вдень. Але часто малюка доводиться годинами укладати в ліжечко. Як вкласти дитину спати вдень?

Дитина погано спить

Найважливіші показники здоров´я малюка - це його сон і апетит. Сон дуже важливий для нормального росту і розвитку малюка. Під час сну організм дитини набирається нових сил, а нервова система відпочиває.