Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як вкласти дитину спати вдень

Як вкласти дитину спати вдень

Безумовно, маленькій дитині потрібно спати вдень. Але часто малюка доводиться годинами укладати в ліжечко. Як вкласти дитину спати вдень?

Всьому свій час

Природно, що без денного сну дитина буде погано засинати і вночі. Кожному віку притаманні свої особливості і потреби. І дитячий сон в різному віці різний.

1 рік

Малюк спить уже два рази вдень, приблизно по півтори-дві години, і 10-12 годин вночі. Дитина, яка вночі звикла спати з мамою, відмовляється засинати одна. Настав час навчити її спати у власному ліжечку, хоча б вдень.

Щоб приспати малюка, лягай поруч з його ліжечком, погладжуючи животик, наспівуй щось мелодійне. Йому здаватиметься, що він спить поруч з мамою, як і вночі. Є такі діти, яким вже в цьому віці достатньо буде поспати всього один раз вдень. В такому разі, не вкладай малюка спати вдень двічі. Краще лягайте спати раніше ввечері.

Якщо не вдається заснути, просто полежіть спокійно. Розкажи малюку казку, почитай вірш. Він заспокоїться, і, дивись, засне. Дитина, яка не хоче спати вдень, може плакати і вередувати, чинячи опір. Але пам'ятай, що сон - не покарання. Твій спокійний голос, твердість поступово заспокоять малюка. Попроси його просто полежати спокійно деякий час.

2 роки


У дворічному віці денний сон дитини займає близько двох годин. Багато діток вже готові відмовитися від нього. Кожен захід укладання спати закінчується ревом і істериками. Чи потрібні такі жертви? Заміни денний сон відпочинком. Почитайте книжку лежачи, поговоріть в тиші, послухайте спокійну музику. І почни укладати дитину на ніч на 2 години раніше звичайного.

3 роки

Як правило, дітки в цьому віці вже йдуть в дитячий садок. Якщо ти дотримувалася режиму денного сну вдома, то дитині не складе труднощів засинати в дитячому саду. Може, трохи зрушилися тимчасові рамки сну, але до цього легко звикнути. Якщо навіть твій малюк не засинав вдень, а ви просто відпочивали разом, він зможе виконати вимогу вихователя полежати тихенько, поки інші дітки сплять.

Якщо дитина не хоче спати вдень, плаче на тихій годині, спробуй хоч чимось відновити домашню обстановку. Нехай і в садку малюк засинає в улюбленій піжамі і з улюбленою іграшкою.

Прості правила

Денний сон - справа тонка і індивідуальна. У кожному разі, є певні правила, дотримуючись яких тобі буде легше вкласти дитину спати днем:

1. Дотримуйся режиму дня. День у день лягайте спати в один і той же час. Біологічний годинник малюка з часом налаштуються на потрібний тобі лад.

2. Якщо ти знаєш, що через годину ви будете лягати спати, не потрібно дозволяти дитині дивитися телевізор, бігати або стрибати. Виберіть спокійні заняття, щоб малюк не перезбудився.

3. Не забудь завісити штори, вимкнути телевізор і музичний центр. В квартирі має бути тихо і спокійно.

4. Дитина не зможе заснути голодною. Якщо вона хоче їсти, перекусіть щось легке.

Боротися за денний сон дитини потрібно, але без фанатизму. Якщо ти бачиш, що малюк його не потребує, дозволь йому відпочивати інакше. І тоді його нічний сон стане ще солодшим.

За матеріалами mama.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як познайомити дитину з професіями

Багато в чому щастя і успіх дитини в майбутньому пов'язані з тим, чи зможе вона самореалізуватися в професійному плані. Безумовно, всі батьки бажають своїм дітям найкращого, і з раннього віку починають знайомити дитину з різними видами діяльності і професіями. Це важливо, тому що допомагає сформувати ставлення дитини до праці, як своєї, так і інших людей.

Як «правильно» карати дитину?

Процес виховання неминуче передбачає наявність такого моменту як покарання. Якщо слово «покарання» піднімає в вашій уяві картину, де заплаканий малюк стоїть в кутку, а мама (тато) злісно виговорюють його (чи навіть шльопають по попі) – доведеться розірвати цей шаблон. Адже покарання може бути абсолютно різним (на щастя, для більшості сучасних батьків фізичне покарання – річ неприпустима). Не хотілося б оперувати термінами «правильно» і «не правильно», адже границі їх дуже розмиті, та, тим не менш, поговоримо про «правильне» покарання в контексті «ефективне покарання» - таке, яке приносить бажаний ефект. Отож…

Денний сон: як втомити дитину, перш ніж вона виснажить вас?

Всі мами малюків кожен день чекають їх післяобіднього сну, адже в цей час можна відпочити, прийняти душ, почитати улюблену книгу або журнал або поспілкуватися з подругою, не відволікаючись постійно на дитину. Відтак, післяобідній сон важливий не тільки для малюка, але і для мами. І щоб зробити його достатньо довгим і безперервним, важливо домогтися того, щоб до цього часу дитина втомилася і нічого більше не хотіла.

Якщо у вашої дитини з’явились уявні друзі

Ви помітили, що ваша дитина почала спілкуватися з уявними товаришами, граючись, вона називає їх імена, спілкується з ними, а, може, навіть, доглядає за такими «друзями»: годує, водить на горщик, вкладає спати? Звісно, це може здивувати чи навіть насторожити батьків. Чи варто хвилюватися?