Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Експрес-методи зниження стресу

Експрес-методи зниження стресу
 

«Стрес – це не те, що з вами сталося,
а те, як ви це сприймаєте»
Г. Сельє

Стрес – це неспецифічна реакція організму у відповідь на подразник, вплив якого перевищує норму. Як не дивно, стрес нам потрібен, адже його функцією є адаптація організму до сильних чи раптових змін навколишнього середовища. Але здатність до адаптації не безмежна. У випадку, коли сила негативного впливу чи його тривалість перевищують функціональні можливості організму, слід допомогти собі знизити рівень стресу. Для цього можна використовувати експрес-методи, які не потребують спеціального обладнання чи місця проведення, а це означає, що їх можна використовувати в будь-який час, в будь-якому місці.

«Вихід»

Якщо якась ситуація викликає у вас стрес, то найпершим і цілком логічним завданням для вас є вихід із неї. Наприклад, припинити спілкування із тими людьми, які виступають джерелом стресу. Чи змінити роботу, якщо вона є стресогенним фактором. Якщо людина тривалий час знаходиться у ситуації, яка викликає хронічний стрес, їй може здаватися, що виходу з неї немає. Але він є, якщо не завжди, то в більшості випадків. Потрібно лише чесно признатися собі: «Я можу вийти з цієї ситуації, але боюся, що буде далі». Вже саме визнання того, що проблемну ситуацію насправді можна змінити, є першим кроком до виходу з неї.

«Візуалізація»

Пропонується уявляти об’єкт, який викликає заспокоєння. Наприклад, вигляд моря (якщо воно не викликає тривожності через страх плавання), шум дерев у лісі, рух пухких хмар по небу тощо. До речі, в ідеалі слід не уявляти ці речі, а сприймати їх у дійсності. Можливо, не кожен із нас живе біля моря, але у всіх знайдеться якась деревинка, при спогляданні якої може відпочити зістресована душа.

«Концентрація»

Обрати якийсь предмет і дивитися на нього протягом 10-15 хвилин, намагаючись розгледіти всі деталі. Протягом цього часу не відволікатися на інші речі, повністю сконцентрувавшись на обраному предметі, повільно дихаючи.

«10 вдихань»

Потрібно якомога повільніше та глибше вдихнути повітря, на кілька секунд затримати дихання, потім так само повільно видохнути до кінця. Повторити цикл «вдих-видих» 10 разів. Можна поєднати цю вправу із вправою «Візуалізація»

«Заміна понять»

Метод дозволяє більш адаптивно сприймати проблему, що викликає стрес. Так, думку: «Те, що відбулося – це катастрофа!» потрібно замінити іншою: «Те, що сталося – це неприємність». Заміна слова «катастрофа» на слово «неприємність» знижує рівень негативного переживання ситуації.

«Що станеться, якщо…»

Пропонується перевірити обґрунтованість думки наслідками з неї. Якщо якась подія або лише думка про неї викликає у вас стрес, дайте відповідь на запитання: «Що станеться, якщо … («… я зроблю те, чого боюся?», «... я не зроблю того, що, на мою думку, змушений робити», «… станеться те, чого я так лякаюся?», «… не станеться те, чого я так хочу?» і т.д.)». Уявивши, а ще краще, проговоривши в слух можливі наслідки, ви можете прийти до висновку, що «не такий страшний чорт, як його малюють».

«Глобальна перспектива»

Коли людина перебуває у стресовій ситуації, рекомендовано подумати, що буде через тиждень/місяць/рік. Колись ця ситуація мине й все буде гаразд. Людина може пережити майже все, якщо знає, що це життєве випробування рано чи пізно закінчиться.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Лікування дитячої депресії: як може допомогти лікар і батьки

Якщо ви відчуваєте, що ваша дитина не просто сумує, і підозрюєте дитячу депресію, відразу ж зверніться по допомогу. Чим раніше ви почнете боротися, тим більше у вас будуть шанси позбавити малюка від нападів депресії в майбутньому.

7 способів впоратися з передвесільними переживаннями

Багато жінок сильно переживають перед весіллям. Вони відчувають почуття неспокою і починають задаватися такими питаннями, як «Яким буде моє життя після весілля?» Або «Чи буду я щаслива в шлюбі?». Так, цей стан переслідує не тільки чоловіків, а й жінок. І якщо у вас з'явилися подібні передвесільні переживання, наші поради можуть допомогти впоратися з ними.

Як допомогти маленькій дитині впоратися зі стресом

Маленькі дітки, як і дорослі, теж можуть переживати періоди стресу. Причин цьому може бути безліч, включаючи зміни в домашній обстановці, конфлікти між навколишніми людьми, психологічні розлади або недавні втрати (у разі розлучення або смерті одного з родичів). При цьому дуже важливо, щоб ви, як батьки, навчилися бачити, визначати ознаки стресу у свого малюка і вміли боротися з подібними проблемами. Є декілька простих речей, за допомогою яких ви можете самі допомогти дитині впоратися зі стресом.

Перинатальні матриці: що відчуває дитина під час пологів

Перинатальний психолог Наталія Байкалова розповіла про те, що переживає малюк під час пологів. Виявляється, кожен малюк повинен пройти 4 перинатальних матриці, щоб у дорослому житті стати щасливим.