Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому відносини між чоловіком і жінкою змінюються з появою дитини?

Чому відносини між чоловіком і жінкою змінюються з появою дитини?
 

Новий малюк, нові ви, нове все...

Батьківство дійсно впливає на відносини. Зрештою, у вас стрес, постійне недосипання, а ваші відносини вже не на першому місці, адже вся ваша увага зосереджена на безпорадному малюкові.

Але ж ми знаємо, що якщо відносинам не приділяти увагу, ні до чого хорошого це не призведе. Ви будете просто батьками, які постійно сперечаються і сваряться. Тому вам потрібно працювати над своїми відносинами не менше, а навіть більше, щоб залишатися командою, сім'єю, друзями і коханцями.

Це звучить досить складно, особливо враховуючи, що ви і так справляєтеся з серйозними змінами. Але знаючи, як можуть змінюватися романтичні відносини з народженням дитини, ви зможете впоратися з будь-якими труднощами!

Чому і як змінюються відносини після народження дитини?

1. Спілкування зводиться до необхідного мінімуму

Вам, швидше за все, доведеться спати по черзі, тому спілкуватися так багато ви не будете. А коли і будете щось говорити партнеру, то це буде скоріше схоже на прохання або вимогу (твоя черга міняти підгузник; потримай його, поки я сходжу в душ). Коли ви дбаєте про крихітку, у вас не залишається сил і часу робити для власних відносин те, що ви робили завжди.

Відносини процвітають, коли ви проводите час разом, тому вам так важливо продовжувати спілкуватися удвох і слухати одне одного. Зробіть спілкування та спільне проведення часу пріоритетом після того, як малюку виповниться 6 місяців (до цього у вас навряд чи це вийде). Намагайтеся знаходити хоч зовсім трошки часу, щоб провести його удвох і не говорити при цьому про дитину.

Можливо, для цього буде потрібно ретельне планування, допомога няні або родичів, але без спільного проведення часу вам не обійтися. До того ж, з піврочку режим сну малюка стане більш передбачуваним, тому планувати час без нього буде простіше.

2. Ви втрачаєте спонтанність

Романтика буде виглядати по-іншому після народження дитини. Ви не можете спонтанно ходити на побачення, їхати на вихідні або пробувати нові страви в ресторанах, як тільки вони з'являються. На зміну спонтанності прийде планування – воно стане необхідним для підтримання романтики у ваших стосунках. Але в цьому немає нічого поганого, тим більше що все це тимчасово.

Швидше за все, ви і час разом будете проводити по-іншому, більш спокійно. Тим більше що цього часу буде небагато. Зате ви зможете навчитися радіти таким дрібницям, як випити разом кави 15 хвилин, півгодини прогулятися навколо будинку, повечеряти пару годинок удвох в ресторані. Просто частіше нагадуйте собі, що ви – дві дорослі людини, яким подобається проводити час разом, і намагайтеся знаходити на це хоч мінімальний час. Згодом ви навчитеся знову проводити час удвох.

Незважаючи на те, що ваше спільний час вже не буде таким, як раніше, ви знайдете вихід. Наприклад, замість поїздки на вікенд ви можете влаштувати вікенд без прибирання і готування, замість вечері в ресторані – замовити їжу додому, замість кінотеатру – подивитися цікавий фільм і приготувати до нього улюблені закуски вдома. Головне, продовжуйте працювати в команді!

3. Післяпологова депресія – це реально, і вона все ускладнює

Навіть якщо у вас не буде післяпологової депресії, ви будете відчувати перепад емоцій – через це проходить 80% матусь. І давайте не забувати про те, що і у татусів буває післяпологова депресія.

Всі батьки готуються до безсонних ночей і різних труднощів по догляду за дитиною, але далеко не всі усвідомлюють можливість постраждати від сильного емоційного спаду, коли важко навіть піднятися з ліжка і одягнутися. А він – не рідкість, враховуючи гормональні зміни, хронічний недосип і стрес, пов'язаний з крихіткою. В результаті важливість вашого спілкування з партнером переходить в кінець списку...

Та не забувайте про те, що всі ці складності (в тому числі і емоційні перепади) – тимчасові. Проте якщо і з часом не змінюється на краще, зверніться за допомогою до фахівця.

4. Секс – який секс?

Коли мова йде про секс, після народження дитини тут все буде проти вас: нестача часу, сил, постійна роздратованість і стан вашого тіла. Плюс, постійна зміна підгузників в режимі 24/7 вже точно не налаштовує на інтим. А якщо ви годуєте грудьми, то можете страждати від вагінальної сухості, через що бажання просто немає.

Проте саме секс може стати тим чудодійним засобом, який знову змусить вас відчути себе парою і повернути романтику у ваше життя. Але пам'ятайте, що починати потрібно акуратно, а не «кидатися у вир з головою», як тільки лікар дасть вам зелене світло. Прислухайтеся до себе і партнера, і незабаром ваше інтимне життя повністю налагодиться.

5. Ділити відповідальність теж непросто

У кожних відносинах є людина, яка більше свого часу і уваги приділяє догляду за дитиною. Це може змушувати її почуватися обділеною і ображеною на свого партнера. Дослідження показали, що жінки після народження дитини починають спати більш чутливо і стають більш сприйнятливими до плачу немовлят. З огляду на це, мами встають до дитини вночі частіше за тат, що обумовлено їхнім інстинктом. І навіть якщо тато не перекладає цю турботу на маму, вона автоматично буде спати гірше і вставати до малюка частіше.

В цьому випадку, знову ж таки, вирішальне значення має відкрите спілкування, яке допоможе знайти компроміс і запобігти назріваючим конфліктам. Стукнути чоловіка подушкою вночі, щоб він нарешті прокинувся – не варіант. А ось лягти так, щоб чоловік був ближче до ліжечка – можливо. Вам потрібно обговорювати проблеми і разом знаходити їх вирішення. Пам'ятайте: ніхто не телепат, тому ваш партнер може і не здогадуватися про існування проблеми у вас в голові.

У цей непростий період вам критично важливо підтримувати один одного і робити все можливе не тільки для малюка, а й для своєї другої половинки. Адже ви сім'я, і ви – команда.

6. Нестача часу на себе

З появою дитини вам буде не вистачати часу не тільки на один одного, а й на себе. Взагалі-то, швидше за все, часу на себе у вас взагалі не буде. Але він вам необхідний, тому так важливо, щоб ви вміли домовлятися з партнером і підтримувати один одного, щоб кожен міг приділити хоч трохи часу собі.

Пам'ятайте: це нормально – приділяти час собі. Будь то тренажерний зал, посиденьки з друзями або манікюр, піклуватися про себе потрібно. Адже інакше ви не зможете повноцінно піклуватися про дитину.

7. Різні уявлення про батьківство лише додадуть стресу

Ви можете в підсумку зрозуміти, що ви і ваша друга половинка по-різному дивитеся на виховання дитини і догляд за нею. Тут, знову ж таки, вам важливо відкрито спілкуватися і знаходити компроміси, працювати в команді і бути послідовними. Якщо розбіжності стосуються дрібниць, ви можете просто відпустити ситуацію, а у важливих випадках висловлюйте свою думку, але шанобливо, і намагайтеся зрозуміти свого партнера, щоб знайти те саме рішення, яке буде працювати для вашої родини.

Але ви сильніші за це!

Незважаючи на всі труднощі, які можуть виникнути у відносинах після народження дитини, багато батьків говорять про те, що їхній зв'язок став ще міцнішим і глибшим. Зрештою, ви тепер не просто пара, а сім'я. І якщо ви зможете пройти крізь всі ці складності, ви зможете створити міцну основу, яка допоможе вам пережити всі злети і падіння в якості батьків.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як правильно облаштувати дитячу спальню?

Цим питанням задаються всі майбутні батьки в очікуванні маленького дива. Дитяча – це не просто місце, де малюк спатиме, це місце, де малюк буде проводити основну масу свого часу, саме тому дитяча спальня повинна бути максимально комфортна для нього.

Денний сон малюка: втоміть дитину перш, ніж вона вимотає вас

Не буває матусь з маленькими дітьми, які не хотіли б відпочити під час денного сну малюка. З наближенням післяобіднього часу мама починає мріяти про те, щоб теж подрімати, почитати улюблений журнал або поспілкуватися з подругою, не відволікаючись постійно на дитину.

Яким має бути дитячий одяг на літо

Більшу частину свого часу влітку діти проводять на відкритому повітрі: у дворі, на річці, на вулиці з дітворою, на морському березі. Діти люблять грати в різні ігри та багато рухаються. Вони і так довго чекали тієї пори, коли можна буде погрітися під довгоочікуваним сонечком, зустріти старих друзів і побігати разом з ними.

Як займатися влітку з дітьми раннього віку (0-3 років)

Літо - чудова пора року. Все цвіте, плодоносить, повно свіжих фруктів і овочів. Літо - це довгоочікуваний відпочинок на березі моря, річки, життєрадісний і щасливий малюк поруч! Ну що ще потрібно для щастя?