Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи бувають безпечні аборти?

Чи бувають небезпечні аборти?

Чому перервана навіть на ранніх термінах вагітність може стати серйозним ударом по здоров`ю жінки? Річ у тому, що із самого початку вагітність викликає серйозні зміни, перебудову в багатьох системах органів жіночого організму, перш за все в центральних регуляторних системах — нервовій та ендокринній.

Тісний функціональний зв`язок між материнським організмом і ембріоном з`являється з моменту запліднення. Під впливом гормонів і біологічно активних речовин починається поступова перебудова у всьому організмі майбутньої мами, особливо виражена в так званих гормонально залежних органах: молочних залозах, яєчниках, матці, зовнішніх статевих органах. Будь-яке зовнішнє втручання, що приводить до переривання вагітності, є причиною різкого гормонального зриву в організмі жінки. Значний розлад у роботі центральної нервової та ендокринної систем, викликане втручанням ззовні, порушує нормальне функціонування ендокринних залоз: гіпофіза, щитовидної залози, яєчників, наднирників — і сприяє виникненню нервових розладів різного ступеня вираженості: загостренню вегетативної дисфункції, психічних розладів. Після медикаментозного аборту ризик розвитку захворювань гормонально залежних органів (молочних залоз, яєчників, матки) зростає, збільшується вірогідність утворення доброякісних і злоякісних пухлин цих органів.

Серед віддалених наслідків абортів — різні гормональні порушення, зокрема захворювання щитовидної залози, гіпофіза — центрального регулятора ендокринної системи; гінекологічна патологія: ендометріоз, дисфункція яєчників, хронічний ендометрит, сальпінгоофорит (запальний процес в маткових трубах і яєчниках), безпліддя. При подальших вагітностях раніше зроблений аборт може спровокувати резус-конфлікт.

Аборт — це серйозний удар по здоров`ю жінки і розплата за незапобігання небажаній вагітності. Навіть при хорошій суб`єктивній переносності аборт може викликати серйозні віддалені наслідки, аж до пухлинних процесів, невиліковного безпліддя.

За матеріалами health.unian.net

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

11 найпоширеніших міфів про рак грудей

Чи збільшують антиперспіранти і бюстгальтери з кісточками ризик раку грудей? Ви напевно чули хоч пару міфів про рак грудей – що стає причиною або збільшує ризик його появи. У даній статті ви зможете дізнатися, що з подібних тверджень є правдою, а що – помилкою, і будете володіти найбільш точною інформацією про це небезпечне захворювання.

Плавання під час вагітності

Вода володіє дивовижними властивостями: розслабляє, тонізує тіло, тренує м’язи. Саме тому вагітним жінкам часто рекомендують зайнятися плаванням.

Вагітність і апендицит

Апендицит під час вагітності зустрічається в 0,03-5,20% випадків. Перфорація червоподібного відростка спостерігається в 14% оперативних втручань, зроблених у зв'язку з підозрою на апендицит під час вагітності, і відзначається у 25-43% хворих з підтвердженим діагнозом. При цьому в переважній більшості випадків тривалість захворювання перевищує 24 години.

Вагітність і сауна (лазня)

Дитина є сенсом існування для будь-якої жінки. Навіть сьогодні, коли все наше життя проходить під гучними гаслами руху емансипації, цей вислів не втратив своєї актуальності. Більш того, в останні десятиріччя воно має декілька інший, глибший зміст.