Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як назвати дитину? Теорія модних імен

Модні імена для дітей

Яке ім´я краще: Фарида, Фатіма або Фаїна? Це зовсім не легке питання мали вирішити у сім´ї Гуцуляк - адже саме одним з цих порівняно рідкісних імен слід було назвати новонароджену дочку. Причина досить несподівана. Молодому батькові прийшла в голову «щаслива» думка скласти гороскоп дитини, щоб точно знати, чого в житті побоюватися, а до чого прагнути.

Така можливість з´явилася завдяки другові сім´ї, що живе в Індії і який є великим фахівцем в цій галузі. Необхідна інформація про дитину була відправлена в Делі, і через деякий час прийшла відповідь. В одному з пунктів зазначалося, що ім´я дівчинки повинно починатися зі складу «Фа».

Батьки дещо розгубилися. Як знайти відповідне ім´я? Батько засів за словники і уважно вивчив більше 2 000 імен всіх часів і народів. «Винайти» відповідне ім´я не вийшло. У результаті було відібрано три більш-менш прийнятних імені - Фарида, Фатіма і Фаїна. Імена рідкісні і, мабуть, гарні, але ... вони зовсім не подобалися батькам. А в поєднанні з прізвищем і того менше.

Але проблему цю вони все ж таки вирішили несподівано, як «гордіїв вузол» розрубали: назвали доньку Вікторією. «Переможний» зміст імені, до того ж, посилюється ім’ям по батькові «Вікторівна». Батьки залишилися задоволені своїм вибором. Звичайно, ім´я «Вікторія» не таке вже незвичайне і по гороскопу не підходить, зате для російського вуха звучить звично. А дівчинка буде рости тут і зараз, і не хочеться, щоб ім´я викликало настирливий інтерес або насмішки оточуючих.

Але далеко не всі батьки мислять так само. Ось, наприклад, в сім´ї Короткових тато наполіг, щоб дочку назвали Луїзою: він десь вичитав, що в перекладі на російську це означає «несподіваний подарунок». Власне кажучи, дівчинка і стала таким «подарунком»: батьки вже і не сподівалися на те, що у них коли-небудь буде дитина.

А тато Іветти Скачкової пояснив вибір імені в такий спосіб: «Ім´я це ми з дружиною відшукали в словнику, воно дуже нам сподобалося: красиве, оригінальне. У нас імена звичайні - Олександр і Світлана, жартів усюди хоч відбавляй. А Іветти ми поки що жодної не зустрічали, наша буде єдина і неповторна ».

Ще більш несподіваними причинами пояснює вибір імені для сина тато Діоніса Уварова: «По-перше, старша дочка у нас Діана. «Діоніс» і «Діана» співзвучні один до одного, одразу видно, що брат і сестра. По-друге, прізвище в нас досить поширене, то нехай хоч ім´я буде рідким, незвичайним ». Ось такі аргументи і пояснення. Хочеться сподіватися, що з часом діти також вважатимуть їх досить вагомими і переконливими. І настільки незвичайні поєднання імен та прізвищ допоможуть (або хоча б не завадять) їх власникам в досягненні життєвого успіху.

До речі, подібних прикладів можна навести чимало. Вони зустрічаються навіть в акторському середовищі, де гарне ім´я здавна вважалося необхідною умовою успішної кар´єри. Скажімо, за всіма законами жанру молода актриса Нонна Мордюкова повинна була свого часу вибрати собі якийсь гучний псевдонім, який допоміг би їй завоювати успіх і визнання публіки. З якихось причин цього не було зроблено. І сьогодні мільйони глядачів, захоплюючись талантом актриси, навряд чи замислюються про поєднання її рідкісного імені із не дуже звучним прізвищем.

А ось ще один «акторський» приклад: Спартак Мішулін. За визнанням самого артиста, своїм ім´ям він зобов´язаний дядькові, великому знавцеві і любителю історії Риму. А молодший брат Спартака Васильовича також за наполяганням дядька отримав ще більш незвичайне ім´я Автохтонік.

Історичні особистості, герої всіляких повстань і революцій поповнили своїми іменами, а іноді і прізвищами (Маркс, Енгельс, Жорес, Ленін, Сталін) словник імен в 20-40рр. ХХ ст. В даний час інтерес до цих героїв зменшується. Але зовсім недавно мені довелося спостерігати «позареволюційне» вживання цілком «революційного» імені. Дівчинку назвали Владленом. Коли маму запитали, чи не прояв це симпатії до вождя світового пролетаріату, вона щиро здивувалася: «Та причому тут Ленін? Просто ім´я красиве, я його на вулиці почула. Мені сподобалося, ось і вирішила доньку так назвати». А ім´я і справді симпатичне. Не виключено, що, втративши «революційний підтекст», воно отримає нове життя в ХХI столітті.

Сьогодні ми спостерігаємо, як повертаються старі, давно забуті імена, які були в ходу в ХIХ - початку ХХ століття. З чим це пов´язано? Можливо, зі сплеском інтересу до історії Росії в цілому і своєї сім´ї зокрема. Дітям часто дають не просто рідкісні, незвичайні імена, а називають їх на честь бабусь, дідусів, а частіше навіть прадідусів та прабабусь. Наприклад, за визнанням батьків, які реєстрували своїх дітей у 2001 р., Влас, Савелій, Матвій, Захарій, Агата, Таїсія, Уляна були названі на честь прабабусь і прадідусів.

Такий підхід до вибору дитячих імен зараз нерідко демонструють відомі, популярні особистості. Скажімо, співак Олександр Малінін своїх близнюків назвав Фролом і Устином, а актриса Марія Шукшина сина назвала Макаром саме на честь дітей прадідуся та прабабусі. Простежується свого роду «мода» на імена, які років 20-30 тому можна було лише прочитати у святцях або зустріти в п´єсах А. Н. Островського.

Тепер все менше дивуєшся, спостерігаючи, як у пісочниці поруч з Настею, Сашкою (частіше дівчинкою, а не хлопчиком), Максимом сидять Антоніна та Платон, а навпроти у візках мирно сопе Тимофій і Прохор.

Якщо такі імена самі по собі можуть комусь здатися «древніми», то поєднання з ім’ям по батькові робить їх «надсучасними». Судіть самі, коли, в якому столітті міг з´явитися на світ Влас Олегович, Митрофан Вадимович, Агафія Віталіївна, Платон Альбертович? Тільки на рубежі 2 і 3 тисячоліть.

Можливо, через кілька десятків років подібні поєднання імен з іменами по батькові звучатимуть звично. Але зараз це - екзотика. А чи завжди вона виправдана, покаже час.

Що й казати, не часто, обгрунтовуючи вибір того чи іншого імені, батьки приводять вагоміші аргументи, ніж «ім´я гарне» або «нам сподобалося». Але іноді пояснення бувають просто приголомшливими: «Ми хочемо назвати свою доньку Наталею, тому що ніколи не зустрічали поганої людини з таким ім´ям». Що тут скажеш? Нехай всі діти носять імена тільки хороших людей і послужать свого часу добрим прикладом для наступних поколінь!

За матеріалами bt-lady.com.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Вибираємо ім´я малюку за знаком Зодіаку: земні знаки

Зазвичай до вибору імені для дитини батьки підходять дуже педантично і ретельно, довго сперечаються, радяться, часто в цей процес можуть втрутитися й інші члени сім'ї... І це правильно! Адже ім'я для людини - це назавжди. Радимо тобі прислухатися і до того, що говорять зірки. Сьогодні вибираємо ім'я для земних знаків.

Вибираємо ім´я дитині за знаком Зодіаку: повітряні знаки

У тебе народився малюк! Як ти його назвеш? Напевно в голові у тебе крутяться багато варіантів, але ти ніяк не можеш підібрати найкращий... Не проблема! Ми допоможемо підібрати ім'я для твого чада, виходячи їх його знаку Зодіаку. Сьогодні говоримо про повітряні знаки.

Вибираємо ім´я дитині за знаком Зодіаку: водні знаки

Існує дуже багато способів вибору імені: за сезонлом народження, по батькові, можна навіть класично - за церковним календарем. Але ми пропонуємо звернути увагу на знаки Зодіаку твого малюка і відштовхуватися від цього. Сьогодні говоримо про водні знаки.

Імена для дітей, як назвати дитину в 2012 році

Як правильно назвати дитину - таке питання задають собі батьки ще до народження дитини. Вибір імені дитини може залежати від різних традицій. Народження дитини – відповідальний крок, і тепер необхідно подумати, як назвати її. Ще з раннього дитинства і протягом усього свого життя жодне інше слово ми не чуємо так часто, як своє ім'я.