Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Здоров´я матері і дитини

Усе те, що ви забуваєте запитати у лікаря − про вітаміни, щеплення, алергію, сезонні хвороби (грип, простуда), чим небезпечні деякі ліки, що класти в домашню аптечку. А також безліч корисних і цікавих статей з порадами щодо профілактики і лікування захворювань, методів народної медицини та зміцнення здоров'я для всієї родини.

Перший тест новонародженого. Шкала Апгар

Всі новонароджені малята після народження проходять свій перший тест, або оцінку свого стану за шкалою Апгар. Цей тест (шкала) був запропонований у 1952 р американським лікарем - анестезіологом Вірджинією Апгар (Virginia Apgar, MD (1909-1974)).

Як одягнути дитину - сезони першого року

Часто доводиться чути міркування про те, коли краще народжувати дитину. У кожного свої доводи, але діти нарождуються весь час без канікул – тому бажано бути готовим до того, що чекає на діточок до року в різні сезони.

Вправи для розвитку грудничка

Вправи для розвитку здатності дитини утримувати голову

У руховому розвитку дитини першого року життя найважливіше значення має своєчасне формування здатності утримувати голову. Якщо дитина до двох-трьох місяців не утримує голову, то формується цілий ланцюжок несприятливих факторів: порушується розвиток зорового сприйняття та вестибулярного апарату, не виробляється здатність до розподілу тонусу м´язів, що забезпечують акт сидіння.

Плавання з дитиною і басейн

Напевно не помилюся, сказавши, що плавання - один з найбільш доступних і корисних видів спорту. Величезне задоволення від купання ми отримуємо цілий рік: не тільки влітку, на морі або на річці, а й узимку - в басейні. Більш того, відвідування басейну просто необхідне нашим малюкам, оскільки дитячий організм швидше і гармонійніше розвивається в рідній для нього стихії - воді. Адже відомо, що весь внутрішньоутробний період розвитку ембріона проходить у водному середовищі, а немовля до півтора місяців зберігає природній плавальний рефлекс.

Пуповина кров: модно чи потрібно?

В останні роки перед майбутніми батьками виникло досить нове, важливе і незвичайне питання: чи зберігати стовбурові клітини пуповинної крові свого новонародженого? Послуга, на перший погляд, досить нова, і далеко не кожен лікар готовий компетентно відповісти на питання родини, і без того схвильованої перед такою важливою у їхньому житті подією.

Час звернутися за медичною допомогою? Про післяпологове потовстішання

Безумовно, жодна жінки не хоче потовстішати пологів. Фахівці розглядають післяпологове ожиріння як особливу хворобу, що відома за назвою «післяпологовий нейроендокринний синдром». Але ця хвороба зазвичай має досить сильний прояв і ви маєте зрозуміти, що легке збільшення ваги без інших симптомів — норма. А сильне потовстішання — не норма.

Що приховує резус? Резус-конфлікт

Трапляється так, що жінка, що має негативний резус крові, виходить заміж за чоловіка з позитивним резусом, але це зовсім не означає того, що їм варто відмовитися від народження у шлюбі дітей.

Що таке лактостаз? Чим відрізняється від маститу?

Якщо ви годуєте дитину грудьми, то обов´язково чули про мастит або лактостаз. Може, ви проходили це на власному досвіді, а може, хтось із знайомих розповідав, але в будь-якому разі, якась інформація про це у вас є.

Лактостаз, інфікований та неінфікований мастит (частина 2)

Перед зціджуванням треба зробити теплий компрес на груди для того, щоб спровокувати рефлекс окситоцину, щоб молоко легше виділялося з грудей. Для цього візьміть ганчірку і намочить її в теплій воді. Покладіть її на груди, поки вона не охолоне. Потім, легкими круговими рухами помасажуйте груди від основи до соска, приділяйте особливу увагу тим секторам, які застоялися.

Мами, що палять, та діти, з якими складно спілкуватися

Паління під час вагітності може призвести до психологічних проблем у народженої дитини. Тютюновий дим, впливаючи на малюка під час внутрішньоутробного розвитку, провокує майбутні порушення поведінки.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас