Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Батькам допитливих дітей (випуск 3)

Дитина і яблуко

Ви знаєте, у кого в жилах тече блакитна кров? Чому молоко біле? Як з’являється міраж? Ні? У цій статті ви знайдете відповіді на ці запитання і не тільки.

Що означають назви днів тижня?


Назви днів тижня в європейських мовах (у європейських, але не в українській!) -латинского походження. Слово «неділя» перекладається з латині як день Господа, «понеділок» - місячний день, «вівторок» - день Марса, «середовище» - день Меркурія, «четвер» - день головного бога Юпітера, «п´ятниця» - день Венери, богині любові і краси, «субота» - просто сьомий день тижня. Саме слово «тиждень» у європейських мовах походить від слова «сім». А тиждень починається не з понеділка, а з неділі, саме тому понеділок − другий день тижня.

У кого тече блакитна кров?


Усі чудово знають, що в жилах людей тече червона кров, а якщо і буває блакитна, то тільки у казкових принців і принцес. Але, виявляється, блакитна кров буває не тільки в казках. Природа наділила блакитною кров´ю павуків, скорпіонів і крабів. Чим же блакитна кров відрізняється від звичайної? Червоний колір звичайної крові додає гемоглобін - червоний «фарбник», в основі якого залізо, а ось блакитну кров виробляє не гемоглобін, а гемоцианін - блакитна речовина, основу якої складає мідь. Учених давно вже цікавить загадка блакитної крові. Для чого треба було природі замінювати гемоглобін на гемоцианін? Дослідження показали, що без гемоцианіна павуки, наприклад, просто не вижили б. Адже у них немає вен і артерій, які у людини розносять кров з киснем по всьому тілу. А як же без судин забезпечити киснем весь організм? Цю функцію, завдяки своїй складній будові, і виконує гемоцианін. Він дуже точно, як надчутливий регулятор, відмірює необхідні порції кисню. Одночасно він вирівнює температуру тіла відповідно до зовнішніх умов.

Чому день святого Валентина святкується як день закоханих?


14 лютого святкується день християнського святого Валентина. Правда, до закоханих Валентин ніякого відношення не мав, але зазвичай люди отримують цього дня від своїх коханих і друзів листівки, квіти й подарунки. Іноді навіть без вказівки зворотньої адреси: сюрприз повинен бути справжнім! Зазвичай на посланнях зображають пронизане серце. Але як все-таки трапилося, що 14 лютого, день закоханих, став вдень святого? Ймовірно, це відгомін греко-римських весняних свят на честь веселого бога Пана, який часто заохувався. Зазвичай ці свята відзначали 15 лютого. У 496 році тато римський заборонив подібні святкування і переробив їх у християнських. Але оскільки найближчим до відміненого виявився день святого Валентина, він за традицією і став новим днем закоханих.

Хто такий Конфуцій?


Старокитайський мислитель Конфуцій жив в 550-479 роках до наший ери. Він -автор знаменитої формули: якщо хочеш, щоб до тебе добре ставилися, стався до людей не гірше, ніж до самого себе. Поводься так, щоб оточуючі могли перенести з легкістю те, що ти робиш. Конфуцій вважав, що слідування цьому принципу здатне зробити життя багато щасливішим. Милосердя, доброзичливість, співчуття, вірність були для нього важливими поняттями. Два тисячоліття його учення, його погляди були офіційною державною ідеологією в Китаї. Аж до1913 року! Ставши губернатором провінції Шаньдун, Конфуцій спробував втілити учення в життя і, на подив, добився деяких успіхів: чесність і ввічливість стали нормою. Конфуцій дожив до глибокої старості. Свої думки він не записував. Його слова і повчання передавалися з вуст у вуста учнями і всіма людьми, з якими він розмовляв.

Чому молоко біле?


Не тільки люди годують своїх новонароджених дітей материнським молоком. На земній кулі існують більше 6000 інших ссавців, які також вигодовують своїх дитинчат молоком. Окрім відомих нам корів і кіз, молоко яких із задоволенням вживають і люди, це ще і коні, верблюди, кішки, кити, зайці, їжаки і багато інших тварин. Їх молоко різне за смаком, жирністю, та і за складом речовин, які в нього входять. Але у всіх воно біле. Білий колір додає молоку молочний білок. Більше всього білка в молоці у кролиць (15%), тому кроляче молоко найбіліше. У молоці китів білка 12%, а у північних оленів - 10%.

Як з´являється міраж?


Влітку, у жарку погоду, коли яскраво світить сонце, на шосе можна побачити далеко-далеко калюжі, що відображають небо. Насправді ніяких калюж не немає: це зоровий обман, міраж! Водна поверхня озера відображає світлові промені й створює зображення прибережної рослинності. Шар повітря теж може відображати світлові промені і створювати перевернене зображення пейзажу, що знаходиться дуже далеко. Це відбувається при жаркій погоді: розігріте повітря піднімається вгору і там стикається з холодним шаром повітря. Поверхня зіткнення, немов дзеркало, відображає в пустелі пишну рослинність оазису, який знаходиться дуже далеко. Так само і на шосе небо відбивається в калюжах, яких насправді немає.

Які тварини розрізняють кольори?


Учені провели безліч експериментів, щоб отримати відповідь на це запитання. У результаті цих експериментів можна з упевненістю сказати, що деякі з тварин кольору не розрізняють. Наприклад, бджола бачить червоний колір чорним. У акули взагалі немає кольорового зору. Решта риб деякі кольори сприймають. Скажімо, щука по-різному клює на приманки різного кольору. А якщо в акваріумі випадково з´явиться веселка, то рибки попливуть до зеленої і жовтої смуг. Щур не розрізняє жовто-зеленого і синьо-зеленого, кішка розрізняє шість кольорів, а кінь − усього чотири. Зате мавпи розрізняють усі кольори так само, як людина. Досліди це довели. Мавп привчали брати їжу з шафи, дверці якої були забарвлені в певний колір, і вони ніколи не підходили до дверець, забарвлених в інші кольори і за якими нічого не було. Учені провели також експерименти з курками і довели, що вони бачать усі кольори веселки, а ось собака не розрізняє кольорів. Більшість інших ссавців також не бачать кольорів. Причиною цих явищ є те, що більшість із цих тварин полюють уночі, коли відмінність кольорів їм зовсім не потрібна.

Наступний випуск

(За матеріалами книги "Усе про все")

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Як відсвяткувати День Святого Валентина, якщо немає на кого лишити дитину?

Відмічання Дня Святого Валентина вже міцно ввійшло в українську культурну традицію. Це свято двох закоханих сердець, та нерідко постає питання, як відсвяткувати День Закоханих, якщо немає на кого залишити свою дитину. Ця обставина ні в якому разі не має стати на заваді святкуванню, яке черговий раз дасть вам змогу продемонструвати одне одному свої почуття.

Ідеї для пропозиції руки й серця на День Валентина

День Валентина – дуже романтичний привід зробити пропозицію руки і серця. Та також він залишається і найпопулярнішим днем для пропозицій, тому вам доведеться підключити фантазію, щоб вона запам'ятала цей момент на все життя. Ми пропонуємо вам декілька цікавих ідей для натхнення, від яких ви зможете відштовхуватися.

Коли варто дарувати ювелірні прикраси в стосунках?

Подаровані ювелірні прикраси можуть зміцнити ваші відносини ще сильніше, проте такий подарунок в невірний момент може їх і зіпсувати. Все залежить від того, на якій стадії відносин ви перебуваєте, і з якого приводу даруєте ювелірний виріб.

Етикет Дня Валентина для різних пар і не тільки

Наближається День Святого Валентина, і ми можемо помітити, як всі магазини навколо нас прикрашаються потихеньку сердечками, янголятами, солодощами тощо. Людям подобається ідея любові, і в день закоханих ми дійсно готові витратитися на те, щоб показати близьким людям свою любов.