Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Грудне вигодовування

Усе про грудне вигодовування ви дізнаєтеся на нашому сайті: відлучення від грудей, нестача грудного молока, зціджування та зберігання грудного молока, алергія в немовляти та інше.
Багато матеріалів, поради спеціалістів дадуть вичерпні відповіді на усі ваші  запитання.

«Золоті» правила успішного грудного вигодовування

Ні для кого сьогодні не секрет, що грудне молоко – це найкраще їжа для дитини. Навіть виробники сумішей для немовлят наголошують на цьому. Тому ми не будемо вкотре перераховувати всіх плюсів грудного вигодовування для фізичного здоров’я малюка. Хочеться наголосити на тому, що воно має також величезний психологічний вплив на дитя і його маму.

Рекомендації щодо введення першого прикорму

Отже, час настав! Малечі вже пів року, можливо навіть є перший зуб, Ви спостерігаєте як дитина проявляє цікавість до їжі, яку споживають дорослі, вона вже самостійно сидить? Ну що ж, напевне Ваш малюк вже готовий спробувати свою першу страву. Як ми розповідали в попередніх статтях: 6 місяців – оптимальний вік для введення першого прикорму (більш детально читайте в статті «Коли варто вводити перший прикорм»). Грудне молоко (чи адаптована молочна суміш) вже не може покрити всіх зростаючих потреб маленького організму (особливо це стосується заліза й кальцію.

Коли варто вводити перший прикорм?

Тема прикорму часто провокує багато дискусій і суперечок. Сперечаються і стосовно того, коли починати його (прикорм) вводити, що саме обрати для першої страви, і як це правильно робити, аби не нашкодити крихітці. Спробуємо допомогти розгубленій матусі, яка заплуталась серед порад, які лунають звідусіль. Отже…

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 2)

Незалежно від того, відмовляєтесь Ви від грудного вигодовування, слідуючи фізіологічному процесу інволюції, чи, можливо, виникли непередбачувані обставини і потрібно відлучити дитину від грудей раніше – правило одне: процес відмови від грудного вигодовування повинен відбуватися поступово.

Прийшов час прощатися, або відлучаємо малюка від грудей (частина 1)

Момент наступив…

Годування грудьми – один з найприємніших ритуалів, які мама щодня здійснює, доглядаючи за своїм маленьким скарбом. Море ласки і ніжності, любові і тепла Ви даруєте дитині, та ще й яка смакота і користь! Але період грудного годування мусить закінчитись, як і будь-який інший етап в житті немовляти. Як зрозуміти, що момент наступив?..

Готуємось до годування грудьми (частина 2)

Інколи можна почути: «Важко буде годувати, соски дуже втягнуті». Йдеться про те, що сосок має специфічну форму (втягнутий або плоский), що може утруднювати процес смоктання (дитині може бути важко його захопити).

Готуємось до годування грудьми (частина 1)

Планує майбутня матуся годувати своє маля груддю чи ні, а природа робить своє – готує груди до цього важливого завдання заздалегідь, коли жінка ще вагітна. Груди збільшуються, стають більш чутливими (інколи навіть болючими), на пізніх термінах з грудей може виділятися молозиво.

Грудне молоко – найкраща їжа для немовляти, подарована самою природою!

«Ви досі годуєте груддю…?!» - в очах співрозмовниці здивування та захоплення, наче перед нею жінка, яка підкорила Еверест! Чому настільки природній і приємний процес – годування грудьми, часто сприймається сьогодні як героїчний вчинок, самопожертва?!

Меню годуючої мами

Раціони харчування вагітної і годуючої мами між собою істотно відрізняються. Під час вагітності можна все, чого душа бажає: торти, випічку (в межах розумного), цитрусові, молоко. Є прикмета, що якщо вам захочеться чогось незвичайного, значить, цього бажає ваш малюк. Саме тому жінці в положенні не можна відмовляти і варто купувати те, чого їй хочеться.

Підготовка до грудного вигодовування під час вагітності

Про грудне вигодовування говорити можна годинами! Хтось може поділитися власним досвідом, хтось з чуток знає про годування грудьми, а хтось планує вагітність або годування. У сучасному світі грудне вигодовування у багатьох дівчат викликає шок. Це заняття багатьом здається непростим, з області фантастики, таким, що вимагаэ спеціальної підготовки. Але чи так це насправді?

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас